Ce ne așteapta in luna mai

De obicei, desi luna mai nu este foarte bogata in aparitii editoriale, calitatea acestora este foarte ridicata, iar anul acesta nu se dezminte, cu carti ale lui Jemisin, Bacigalupi, Mieville, Robinson sau Abraham. Practic aceasta luna este cea care da, mai mereu, startul sezonului literar, fie ca vorbim de SFF sau de mainstream.

1 mai: N.K. Jemisin – The Killing Moon (Dreamblood #1)

 Prima parte din A Thousand Hundred Kingdoms, prin vocea fenomenala a eroinei principale si relatia inedita dintre oameni si zei, a reprezentat pentru mine poate cel mai bun si interesant inceput de serie epic-fantasy din ultimii ani. Din pacate, a doua parte, plina de sexualitate, care pare desprinsa din Legendele Olimpului, si sfirsitul previzibil m-au facut sa nu mai citesc si urmatoarele volume din trilogie.

The Killing Moon este prima carte dintr-o noua trilogie, Dreamblood, la carei subiect pare mai promițator decit cel din trilogia de debut. Cei care au citit-o deja, considera ca este mult mai reusita decit romanele ei precedente si spun ca pina si cei care nu s-au dat in vint dupa A Thousand Hundred Kingdoms vor ajunge sa se indragosteasca de N.K. Jemisin dupa aceasta carte. Iar eu nu am nimic impotriva sa ma indragostesc de scriitoarea care a scris inceputul din A Thousand Hundred Kingdoms, așa ca am asezat The Killing Moon in capul listei “de citit”.

1 mai: Paolo Bacigalupi – The Drowned Cities (Ship Breaker #2)

Ship Breaker a venit pe succesul fenomenal pe care l-a avut Windup Girl si a fost de la The Graveyard Book (Cartea cimitirului) pina in prezent, cel mai bine primit YA atit de public, cit si de critici, lucru concretizat cu o impresionanta nominalizare la National Book Award, cel mai important premiu literar american. Bacigalupi s-a hotarit sa scrie YA pentru ca, pe buna dreptate, a ajuns la concluzia ca literatura distopica si semnalele de alarma ecologice sint cam irosite pe adulti. Doar mintea tinerilor este indeajuns de flexibila pentru ca semnalele de alarma trase acum sa poata avea un efect asupra viitorului. Mie Ship Breaker mi-a placut, dar probabil ca nu voi citi continuarea imediat, pentru ca nu pot sa zic ca mor de curiozitate sa aflu ce se va mai intimpla. Dar asta nu e o problema, pentru ca nu eu sint publicul tinta al acestei carti. Insa mi-as fi dorit sa am copii destul de mari ca sa poate citi aceste YA-uri interesante, profunde si percutante.

15 mai: China Mieville – Railsea

China Mieville si Neil Gaiman sint doi scriitori ale caror YA-uri le-as putea citi oriunde si oricind pentru ca au o calitate rara de a insemna altceva pentru tineri si pentru adulti. Ele sint o specie foarte rara, in acelasi timp si YA, si fictiune pentru adulti. Railsea pare, din ceea ce spun cei care au citit-o, la acelasi nivel cu cele mai bune scrieri ale lui Mieville, si va puteti da seama numai din extrasul de mai jos ca vom avea partea din nou de o avalansa de cuvinte atit de specifice scriitorului britanic. In Railsea el ia o poveste care a fascinant aproape toti scriitorii – Moby Dick – si i-a dat haine de New Weird. Nu stiu care e parerea voastra, dar eu abia astept sa o citesc si ca Mieville sa-mi dovedeasca inca o data ca nu e in stare sa scrie carti care sa nu-mi placa.

22 mai: Kim Stanley Robinson – 2312

M-am bucurat foarte tare cind Kim Stanley Robinson a revenit cu Galileo’s Dream la SF-ul veritabil si a creat cea mai grozava biografie a lui Galilei din toata literatura. Acum, dupa Paul McAuley, Daniel Abraham si Alastair Reynolds, a venit si rindul lui sa-si aseze urmatoarea carte intr-un Sistem Solar colonizat, mare cit o galaxie. Este fascinant cum scriitorii de SF nu s-au lasat descurajati de esecurile NASA si de hibernarea industriei spatiale, au gasit solutii pentru a nu lasa visul explorarii spatiului sa moara si au transformat subgenul space-opera in ceva uman si realizabil. Sint tare curios sa vad ce va reusi scriitorul american in 2312 si primele semnale sint foarte incurajatoare. Nu m-as mira daca acest roman va fi mai bun decit ceea ce au scris Abraham si Reynolds in ultimii 2 ani pe aceesi tema, pentru ca Robinson este unul dintre cei mai redutabili scriitori pe care ii are science-fiction-ul.

22 mai: Daniel Abraham – The King’s Blood (The Dagger and the Coin #2)

Daniel Abraham a reusit ceva special in The Dragon’s Path – sa creeze un roman care, desi se prezinta sub aspectul cel mai clasic al epic-fantasy-ului, are niste rotite in interior care sint complet inedite si anume banii si economia. Pentru prima data eroul unui epic-fantasy devine cel mai puternic pentru ca se pricepe cel mai bine la economie, la comert sau la dobinzi. The King’s Blood este una dintre cele mai asteptate carti pentru mine, mai ales ca The Dragon’s Path mai mult a trasat lumea din seria The Dagger and the Coin decit sa avanseze povestea. In ultimele cinci veri am citit cite o carte din seria A Song of Ice and Fire, lucru care nu se va mai intimpla pentru citiva ani buni. Din fericire, Daniel Abraham pare atit de prolific, incit sint sigur ca voi avea ce citi in verile urmatoare.