Ce vrea Iohannis la extern? „Cu unirea, mai incet”

In acest context, este interesant de știut ce crede primarul Sibiului pe zona de politica externa, care ocupa o parte consistenta din activitatea unui președinte.

Klaus Iohannis n-a dat foarte multe declarații despre politica externa pentru ca nici n-a fost intrebat foarte mult despre asemenea subiecte. A facut-o totuși acum doua saptamani, inaintea alegerilor europarlamentare, cand a acordat un interviu filmat pentru Adevarul in care a exprimat o serie de poziții aflate in disonanța cu cele asumate de președintele Traian Basescu și diferite și fața de cele angajate de Crin Antonescu.

A surprins in primul rand raportarea la unirea cu Republica Moldova, despre care a spus ca „nu trebuie sa reprezinte un obiectiv național”. „Cu unirea aș lasa-o mai incet”, spunea Iohannis la Adevarul Live.

Iata declarația facuta de Klaus Iohannis pe subiectul Unirii cu Moldova:

Nu cred ca trebuie sa fie obiectiv national, cum și moldovenii ne-au spus-o clar ca ei nu-și doresc o unire cu Romania. Parerea mea este ca trebuie sa respectam acest lucru. Nu putem sa pornim de la abordarea ca noi daca suntem mai mici decat alții sa ne respecte, dar daca sunt unii mai mici ca noi, sa ne impunem punctul de vedere. Nu este fair. Istoriile Romaniei si ale Moldovei au evoluat separat, diferit. Trebuie sa fim constienti de asta, trebuie sa fim conștienți de faptul ca mixul etnic din Moldova nu mai e cel din anii patruzeci. Este altceva. Trebuie sa-i vedem cum sunt ei azi, nu cum au fost acum 60 de ani sau acum 160 de ani. Aici, cred ca cea mai rezonabila abordare este sa-i luam ca atare, cum sunt ei, sa vedem ce vor. Ce vrem noi? Noi evident ne dorim apropierea de Romania și cred ca este un lucru foarte bun daca s-ar produce apropierea Moldovei de UE, chiar o includere in UE, care ar impinge limita estica a Uniunii (…) Iar cu unirea, eu personal aș lasa-o mai incet”.

Eu nu cred ca Romania trebuie sa aiba o politica de convingere a moldovenilor sa se uneasca cu Romania. Eu cred ca Romania trebuie sa aiba o politica de parteneriat fața de Moldova, parteneriat privilegiat, special, cum doriți, dar intre parteneri egali. Nu sa ne impunem noi ce vrem noi de fapt și sa credem ca dupa un timp vor crede și ei acest lucru”.

Diferit fața de pozițiile publice angajate de Romania prin președintele Traian Basescu s-a exprimat Iohannis și in legatura cu criza din Ucraina.

„Rolul nostru foarte concret este foarte simplu. Noi suntem fiindca ne-am dorit in NATO și UE. Suntem membru NATO și avem un parteneriat strategic cu SUA. Aceste lucruri definesc geopolitic Romania pentru cel putin un secol. Noi avem calea noastra, e clara, e alaturi de UE, NATO, SUA. Impreuna cu ei putem sa fim o forta suficient de mare care face fata acestor incercari ale Rusiei de a deveni o putere mondiala pe spezele noastre. N-are nimeni o problema, sa devina putere mondiala, dar nu pe spezele noastre. Și atunci cred ca e relativ limpede ca noi trebuie sa ne abtinem de la comentarii inutile, nediplomatice si pripite. Noi exact din acestea am facut. In ultimele luni, am dat enorm de multe mesaje de acest tip care nu au rezolvat nimic.Eventual, enerveaza un pic pe ceilalți

„Toate aceste acuitați inutile… Romania ramane aici, indiferent cat ne agitam, ce povestim, Romania ramane aici, Rusia ramane acolo, Ucraina ramane vecinul nostru. In loc sa ne ambalam artificial, mai bine sa aprofundam tematica si sa vedem, pe cai diplomatice, cum putem noi sa contribuim la programele europene și americane care clar converg spre o pacificare a zonei de la noi. Nu sa facem nota discordanta și sa țipam ca ne trezim cu rușii la Dunare și Ucraina sa faca nu știu ce… Sunt lucruri care nu sunt diplomate. E diplomație banala sa te abții in astfel de vremuri de la comentarii care nu imbunatațesc situația”

„Intreaga criza din Ucraina este cauzata de abordari superficiale, de abordari care nu au tinut cont de istorie si de realitatile de la fata locului. Abordarea superficiala se aplica in general politicii tarilor din UE, se aplica si Romaniei. Nu ne-am aplecat suficient asupra unor adevaruri si unor evolutii, fiindca nu ne-au interesat am considerat ca lucrurile merg bine, exista parteneriatul UE-Rusia, Ucraina devine țara europeana. Și s-a pierdut total din vedere care este realitatea: Rusia este o țara care nu a digerat niciodata pierderea statutului de putere mondiala și retrogradarea la putere regionala. Și cam tot ce a facut, a fost facut pentru a recapata statutul de mare putere mondiala. In acel parcurs nu a fost parte conceptul de Rusie cuminte, care este un mic partener al UE”.

Sa pornesti de la premisa ca Ucraina, care foarte putin timp a fost republica de sine statatoare, in rest a facut parte din Imperiul Rus – ba chiar mai mult, Kievul a fost eminamente un oraș rusesc cred ca aproape 1000 de ani – deci sa pornesti de la ideea ca trece printr-o procedura birocratica intr-un parteneriat strans cu UE si Rusia asista, este o naivitate. Cum putea cineva sa-si imagineze ca Rusia lasa Ucraina sa plece pur si simplu? De neimaginat dupa parerea mea!”.

Klaus Iohannis nu este de acord nici cu o politica de izolare  a Rusiei.

„Singura cale care duce la conflict este izolarea Rusiei. Orice alta cale va duce la o pacificare a zonei (…) Singura cale catastrofala este izolarea definitiva a Rusiei. Asta nu inseamna ca trebuie sa dam inapoi, nu vreau sa fiu ințeles greșit. Nu vreau nici sa dam inapoi, nici sa toleram anexari de teritorii prin metode care de care mai curioase și inventate recent, dar sa-ți propui sa mergi spre o izolare a Rusiei mi se pare fundamental greșit. Eu cred ca trebuie, impreuna cu rusii, sa vedem cum resetam jocul, cum gasim iarași un dialog pe ce ne unește, nu pe ce ne desparte și sa detensionam criza”.