Cele mai bune seriale TV ale deceniului

Anii 2010 au fost deceniul in care streaming-ul a innebunit televiziunea. Entuziasmati de posibilitatile unei lumi conectate la Wi-Fi in care totul putea fi pus la dispozitie in orice moment si toata lumea avea un televizor in buzunar, companiile s-au lansat intr-un razboi pentru timpul globului ocular care inca se dezlantuie. In 2009, Netflix avea acest domeniu pentru sine. Acum trebuie sa concureze cu Amazon, Apple, Disney, YouTube si Facebook. In lupta sa de a tine pasul, Netflix a cheltuit 15 miliarde de dolari pe continut doar anul acesta, cifra care se asteapta sa creasca anul viitor.

Cea mai interesanta schimbare o reprezinta firmele care cheltuiesc bani la televizor, care nu au nevoie sa obtina o rentabilitate directa asupra acestora. Amazon descrie serviciul sau Prime ca pe o ,,volanta”: daca vrem sa vizionam Omul din castelul inalt, trebuie sa ramanem abonati la Prime.

Pe masura ce bugetul s-a mutat la televizor, departe de Hollywood, liniile a ceea ce este si ce nu este un program TV sau un lung metraj au devenit neclare. In acelasi timp, tendintele nu s-au indreptat spre dramatismul cu buget mare. Reality TV a revenit cu o razbunare sub forma Insulei Iubirii, in timp ce Bake Off a dovedit ca ramane o piata pentru tweeness competitiv.

  1. Game of Thrones (2011-2019)

Da, seria finala a mers cam ciudat. Poate ultimele doua serii. S-ar putea spune ca adaptarea TV nu a fost niciodata la fel de rezonanta din punct de vedere emotional atunci cand a depasit romanele lui George RR Martin. Seria finala a fost doar dezamagitoare in comparatie cu ceea ce venise inainte, care a fost o fantezie la o scara fara precedent, care a reusit sa fie grandioasa fara sa se strecoare in melodrama. Un univers inventat cu necromanti, dragoni, sabii magice si zombi de gheata s-a remarcat prin realpolitica sa plauzibila. Intr-o perioada in care vizionarea gusturilor trebuia sa fie din ce in ce mai atomizata, Game of Thrones era un eveniment TV global, care facea nume de uz casnic ale Starks, Lannisters si Greyjoys si oferea o intreaga generatie de actori de personaje engleze cu un venit regulat.

  1. Succesiune (2018-)

Se spune ca a fost un deceniu in devenire, Succesiunea merita fiecare minut petrecut cu el. Brian Cox se bucura de un vis al unui rol tarziu in cariera ca Logan Roy, magnatul imbatranit al mass-media care nu doreste sa renunte la controlul companiei sale niciunui dintre copiii sai ingrati si fara talent. Exista fiul cel mare Connor (Alan Ruck), dependentul tulburat Kendall (Jeremy Strong), fiica lui Shiv (Sarah Snook) si cel mai tanar abraziv Roman (Kieran Culkin), impreuna cu o serie de umeri, parteneri si personal de sprijin. Nici unul dintre ei nu pare sa aiba lucrurile potrivite. Este o configuratie interesanta, dar Succesiunea este ridicata de scenariul, spectacolele, locatiile, costumele, muzica si regia, care o plaseaza ferm intr-o traditie de a rade de conducatorii nostri, unde veselia vine temperata cu stiinta ca acestea sunt intr-adevar responsabilii.

  1. This Is England (2010-15)

Prima serie spin-off din filmul lui Shane Meadows din 2007, despre o banda de fosti skinhead din Midlands, a fost stabilita in timpul Cupei Mondiale din 1986 si ramane una dintre marile drame britanice, care descriu vietile clasei muncitoare cu umanitate si umor. This Is England ’88 si ’90 Au urmat , ambele in mod similar infuzate cu inima si suflet.

  1. Fleabag (2016-19)

Ceea ce inceput, in primele serii, ca un portret acid-lamba placut feminitatii moderne devenit un plin y sine statatoare capodopera in al doilea. Scris si jucat de Phoebe Waller-Bridge, Fleabag ne-a oferit scene perfect calibrate de disfunctie familiala si dor sexual – acesta din urma culminand memorabil cu instructiunile simple si palpitante ale Preotului: ,,Genunchi”.

  1. BoJack Horseman (2014-)

Doar intr-o lume a bugetelor Netflix va puteti imagina un concept la fel de salbatic ca cel al lui BoJack Horseman care se lanseaza. Este un desen animat ambientat in LA, aparent o comedie despre vedete, cu exceptia ca jumatate din personaje, inclusiv rolul principal, sunt animale antropomorfizate. La jumatatea sezonului sau final, care a fost impartit in doua, invalmaseala initiala a lasat loc la ceva mai intunecat si mai interesant. Culorile stupide si spiritul vizual imbraca una dintre cele mai umane explorari ale depresiei, dependentei si ciclurilor de abuz. (CE)