Cele mai bizare fobii si tratamentele pentru acestea

Sa intelegem, unele lucruri sunt infioratoare sau infricosatoare. Cineva ar putea deveni fricos atunci cand va intalni un sarpe veninos. Aceasta teama este sanatoasa, deoarece ne spune sa ramanem departe de sarpele al carui venin ne-ar putea ucide. Dar daca un sarpe de cauciuc baga pe cineva in teroare plina de tipete? Atunci acea persoana ar putea avea o fobie, o frica irationala de ceva. Termenul ,,fobie” provine din cuvantul grecesc phobos (,,frica”). Unele fobii sunt frecvente, cum ar fi coulrofobia (frica de clovni) sau arahnofobia (frica de paianjeni). Alte fobii sunt atat de rare sau bizare, incat este posibil sa nu fi auzit niciodata despre ele.

Ergofobia

Oamenii sufera de anxietate la locul de munca din cand in cand – de exemplu, atunci cand ai o prezentare importanta pe care sa o dai in fata unui public mare. Cu toate acestea, in cazul ergofobiei, bolnavul are o teama irationala de munca. Fobia poate include temerile combinate de a vorbi in grupuri, de a socializa si de a esua la sarcini. Anxietatea este suficient de severa pentru a determina persoana sa paraseasca munca devreme sau sa nu poata merge deloc la munca. Aceasta teama persista chiar daca locul de munca se schimba. Un tratament pentru aceasta afectiune este terapia de expunere, in care pacientul este expus treptat la mediul sau de lucru infricosator, pana nu se mai teme de el. Un alt tratament este terapia cognitiva comportamentala, in care se creeaza situatii pentru a preda comportamentul corect.

Chaetofobia

Majoritatea oamenilor le-ar placea sa aiba un cap plin de par. Cu toate acestea, persoanele cu chaetofobie (numit ,,trichopathophobia” si ,,trichophobia“) au o teama irationala de par. Chaetophobia provine de la cuvantul grecesc khaite (,,par desprins, care curge”). Fobia poate fi teama de parul de pe propriul corp sau teama parului liber. Persoana se poate teme si de parul altor persoane si chiar de parul animalelor. Conditia poate aparea dintr-o experienta proasta, precum obtinerea unei tunsori groaznice. Poate fi, de asemenea, legat de stres, anxietate, depresie sau alte conditii de sanatate mintala. O alta legatura posibila este trichotilomania tulburarii mentale, in care o persoana isi trage compulsiv parul. Exista diverse tratamente pentru aceasta afectiune. Un medic poate prescrie medicamente antianixiene in functie de gravitatea fobiei. Programarea neurolingvistica este utilizata in psihoterapie. Terapia expunerii poate fi de asemenea folosita pentru a expune treptat persoana la par in timp.

Daemonofobia

Oamenii cu o teama irationala fata de entitatile rele numiti demoni au daemonofobie, care provine din cuvantul grecesc daemono (,,demon”). Aceasta fobie este strans asociata cu satanofobia (frica de Satana) si hadephobia (frica iadului). Cineva poate dezvolta daemonofobie din credintele religioase ca demonii ar putea sa le posede intr-un mod negativ sau, in alt mod, sa faca rau. Fobia poate fi, de asemenea, declansata de o experienta negativa cu o placa Ouija sau o seance. Tratamentele includ hipnoterapia, consilierea si programarea neurolingvistica (PNL). In NLP, constientizarea dvs. de sine este imbunatatita ajutandu-va sa intelegeti cum vedeti lumea. De asemenea, arata ca trebuie schimbate gandurile inutile si modelele de comportament.

Hexakosioihexekontahexaphobia

Hexakosioihexekontahexaphobia provine din cuvantul grecesc hexiekatohexintahexi (,,sase sute saizeci si sase”). Este teama numarului 666, considerata marca fiarei. Acest lucru provine din Biblia care spune in Apocalipsa 13:18: ,,Lasa persoana care are cunostinta sa calculeze numarul fiarei, pentru ca este numarul unui om. Acest numar este 666. “Oamenii cu aceasta fobie vor iesi din calea lor pentru a evita acest numar. De exemplu, daca o comanda totalizeaza 6,66 USD, persoana respectiva va adauga ceva la comanda sau va pune ceva inapoi pentru a schimba pretul. Unul dintre cele mai cunoscute exemple de teama cu privire la acest numar este infamul Highway 666. Intinderea prin Colorado, Utah si New Mexico, acest drum a fost considerat periculos. Oamenii au asociat cauza cu numerotarea satanica. In 2003, traseul a fost schimbat oficial in SUA 491.