Chicu remodeleaza guvernul moldovean inaintea avantului prezidential

Premierul Ion Chicu si-a remaniat ministrii luni inainte de turul al doilea din aceasta duminica a alegerilor prezidentiale care ar putea schimba vremea politica din aceasta tara divizata.

Presedintele Igor Dodon (C), intalnindu-se cu prim-ministrul Ion Chicu (R) si cu presedintele Parlamentului, Zinaida Greceanii (L), pentru a vorbi despre remaniere, 9 noiembrie 2020.

Prim-ministrul moldovean Ion Chicu si-a remodelat cabinetul luni cu cinci noi ministri, dupa ce partenerii coalitiei sale din Partidul Democrat, PD, si-au retras ministrii sambata, inainte de avantul preliminar pentru alegerile prezidentiale, care va avea loc duminica, 15 noiembrie.

“In cazul acceptarii candidaturilor propuse de prim-ministru, noii membri ai guvernului vor depune juramantul si vor intra in activitate pe parcursul zilei”, a declarat luni un comunicat de presa al guvernului.

Acceptarea lor a fost vazuta ca o formalitate pentru presedintele Igor Dodon; doi dintre noii cinci ministri sunt consilieri prezidentiali. Au depus juramantul la pranz la Administratia Prezidentiala.

Chicu a numit-o pe Olga Cebotari noul vicepremier pentru reintegrare, responsabil pentru regiunea separatista a Transnistriei, Anatol Usatii ca ministru al Economiei si Infrastructurii si Lilia Pogolsa ca noul ministru al Educatiei, Culturii si Cercetarii.

El l-a numit din nou pe Aurel Ciocoi la Ministerul de Externe si Victor Gaiciuc la Ministerul Apararii. Ambii sunt consilieri ai presedintelui Dodon. Au servit si in aceste functii anterior in cabinetul anterior al lui Chicu in 2019.

Sambata trecuta, fostul lider PM si PD, Pavel Filip, a declarat ca partidul sau isi retrage ministrii din actualul guvern ,,pentru a nu admite aparitia unui vid de putere.

“Daca socialistii cred altfel, inseamna ca sunt gata sa isi asume intreaga responsabilitate pentru guvernarea continua a tarii”, a declarat Filip presei . PD se afla intr-o coalitie de guvernare cu socialistii, PSRM, din martie anul acesta.

Presedintele Dodon a spus recent de mai multe ori ca, odata cu incheierea alegerilor prezidentiale duminica aceasta, situatia din coalitie va trebui revizuita, dupa schimbarea peisajului si dupa ce PD a ramas cu doar 11 deputati fata de cei 22 pe care ii avea atunci cand acordul de coalitie a fost semnat pentru prima data.

Multi dintre acesti democrati s-au alaturat partidului Pro Moldova, condus de fostul vorbitor, Andrian Candu.

Socialistii, care au 37 de deputati, ar putea forma o noua coalitie cu un nou grup parlamentar, Pentru Moldova, care are 14 deputati. Grupul a fost format din deputati ai partidului Sor, numit dupa si condus de magnatul fugar Ilan Shor, principalul suspect in asa-numitul ,,mare furt” de un miliard de dolari SUA din sistemul bancar moldovenesc. Adjunctii sai au renuntat recent si au format in schimb partidul Pro Moldova.

Situatia politica s-ar putea schimba in mod semnificativ dupa alegerile din aceasta duminica, cand actualul Dodon, un puternic sustinator al legaturilor stranse cu Rusia, se va confrunta cu fostul premier Maia Sandu, care sustine un punct de vedere pro-UE si pro-occidental.