Covid: Avem in sfarsit un vaccin impotriva coronavirusului?

Cautarea unui vaccin eficient impotriva Covid-19 a cunoscut un pas semnificativ inainte, cu anuntul rezultatelor ,,etapa”.

Rezultatele preliminare arata ca un vaccin dezvoltat de Pfizer si BioNTech poate impiedica mai mult de 90% dintre oameni sa ia Covid-19.

Ce au realizat Pfizer / BioNTech?

Acestia sunt primii care impartasesc date din etapele finale ale testarii – cunoscut sub numele de test de faza 3.

Acesta este un punct crucial in dezvoltarea vaccinului, unde unele vaccinuri experimentale vor esua.

Vaccinul utilizeaza o abordare complet experimentala, care implica injectarea unei parti din codul genetic al virusului in oameni, pentru a antrena sistemul imunitar.

Aproximativ 43.000 de persoane au primit vaccinul si nu au fost ridicate probleme de siguranta.

Atunci cand va deveni disponibil vaccinul?

Pfizer crede ca va putea furniza 50 de milioane de doze pana la sfarsitul acestui an si aproximativ 1,3 miliarde pana la sfarsitul anului 2021.

Marea Britanie ar trebui sa primeasca 10 milioane de doze pana la sfarsitul anului 2020, cu alte 30 de milioane de doze deja comandate.

Exact cine va fi imunizat mai intai va depinde de locul in care se raspandeste Covid atunci cand vaccinul devine disponibil si in ce grupuri este cel mai eficient.

Marea Britanie nu a decis, de exemplu, cum sa acorde prioritate lucratorilor din domeniul sanatatii si asistentei medicale care lucreaza cu cei mai vulnerabili oameni, in raport cu cei mai expusi riscului daca prind boala.

In termeni generali, peste 80 de ani, rezidentii la domiciliu si lucratorii din domeniul sanatatii sau al ingrijirii vor fi aproape de partea de sus a listei.

Varsta este, de departe, cel mai mare factor de risc pentru Covid, deci, cu cat esti mai in varsta, cu atat este mai probabil sa fii vaccinat.

Majoritatea expertilor considera ca vaccinul nu va fi disponibil pe scara larga pana la mijlocul anului 2021.

Ce alte vaccinuri se dezvolta?

Mai multe rezultate, de la alte echipe care lucreaza la studii avansate ale altor vaccinuri, sunt asteptate in urmatoarele saptamani si luni.

Este demn de remarcat faptul ca patru coronavirusuri circula deja la om. Acestea cauzeaza simptome comune de raceala si nu avem vaccinuri pentru niciunul dintre ele.

Exista diferite tipuri de vaccin?

Scopul unui vaccin este de a arata inofensiv parti ale virusului catre sistemul imunitar, astfel incat acesta sa-l recunoasca ca un invadator si sa invete cum sa il combata.

Cu toate acestea, exista multe modalitati de a face acest lucru, iar cercetatorii folosesc abordari diferite.

Atat vaccinurile Pfizer, cat si cele Moderna injecteaza bucati din codul genetic al coronavirusului. Odata ajuns in corp, acest lucru incepe sa produca proteine virale pentru a antrena corpul. Aceasta este o tehnica complet noua.

Vaccinurile Oxford si ruse au un virus inofensiv care infecteaza cimpanzeii si il modifica genetic pentru a semana cu coronavirusul, in speranta de a primi un raspuns.

Doua dintre marile vaccinuri fabricate in China folosesc virusul original, dar intr-o forma cu handicap, deci nu poate provoca o infectie.

Intelegerea carei metode produce cele mai bune rezultate va fi vitala. Procesele de provocare, in care oamenii sunt infectati in mod deliberat, ar putea ajuta la raspunsul la aceste intrebari.

De ce avem nevoie de un vaccin?

Daca doriti ca viata dvs. sa revina la normal, atunci avem nevoie de un vaccin.

Chiar si acum, marea majoritate a oamenilor sunt inca vulnerabili la o infectie cu coronavirus. Doar restrictiile asupra vietii noastre impiedica mai multi oameni sa moara.

Dar vaccinurile ne invata in siguranta corpurile sa lupte impotriva infectiei. Acest lucru ne poate impiedica sa prindem coronavirusul in primul rand sau, cel putin, sa-l facem pe Covid mai putin mortal.

Vaccinul, alaturi de tratamente mai bune, este ,,strategia” de iesire.