Cum sa iti dezinfectezi casa si lucrurile – Masuri de precautie impotriva Covid-19

Statele, tarile si administratiile locale slabesc treptat restrictiile Covid-19 iar in Statele Unite incep sa se deschida, in ciuda cazurilor care incep sa creasca din nou si rata infectiei depaseste 2 milioane de persoane.

Indiferent de cat de mult planuiesti sa profiti de deschiderea magazinelor, barurilor, restaurantelor si parcurilor, ar trebui sa continui distantarea sociala, folosind o masca cand esti in apropierea altora si trebuie sa iti mentii obiceiurile de igienizare. Virusul SARS-CoV-2 – coronavirusul care provoaca boala COVID-19 – nu va disparea prea curand si trebuie sa va protejati impotriva acestuia, indiferent de cata vreme calda si de strazi semi-aglomerate care te fac sa crezi ca viata revine, in unele locuri, la normal.

Centrele pentru controlul bolilor recomanda sa luam cu totii masuri pentru curatarea si igienizarea suprafetelor din casele noastre pe care le atingem cel mai des. Mai jos, vom discuta despre cat de mult rezista virusul pe suprafete, ce dezinfectanti il pot ucide si pasii pe care ar trebui sa-i faceti pentru a pastra curatenia.

Ca sa te feresti de virus:

Spala-te pe maini

Ai auzit-o de un milion de ori pana acum si o vei auzi de inca un milion, dar cel mai bun mod de a reduce riscul de a lua Covid-19 (sau de a-l transmite altcuiva) este sa te speli pe maini dupa ce tusesti, stranuti, iti atingi fata, folosesti toaleta sau urmeaza sa pleci dintr-un loc in altul. Ar trebui sa te speli pe maini cand pleci si te intoarceti de la magazinul alimentar, de exemplu.

Daca poti gasi vreunul, dezinfectantul de mana este o metoda de curatare rapida care face minuni. Igienizatorul de maini nu trebuie sa inlocuiasca spalatul pe maini cu apa si sapun. Nu ucide neaparat toti agentii patogeni, dar daca te speli pe maini cum trebuie, te vei curata. Organizatia Mondiala a Sanatatii are instructiuni detaliate cu privire la modul in care trebuie sa te speli corect pe maini timp de 20 de secunde.

De asemenea, este important sa iti hidratezi mainile. Pielea uscata si crapata prezinta un risc mai mare pentru tot felul de infectii, asa ca, dupa spalare, aplicati putin hidratant. Majoritatea lotiunilor hidratante au ingrediente similare, incepand cu apa si glicerina, astfel incat marca nu conteaza cu adevarat.

Stai acasa

Chiar daca nu esti bolnav, ramai acasa daca poti. Sa fii in multimi mari sau sa iesi la restaurant prezinta riscuri inutile nu doar pentru tine, ci pentru oamenii din jurul tau. Cu cat sunteti mai multi in public, cu atat sunt mai multe sanse ca noul coronavirus sa se depuna pe maini, haine sau pe persoane. Milioane de oameni sunt foarte vulnerabili la acest virus.

Reguli importante pentru a ramane in siguranta:

  • Ramai acasa, cu exceptia calatoriilor esentiale pentru a obtine alimente etc.
  • Poarta masca de fata din panza in public.
  • Stai la cel putin 6 metri distanta fata de alte persoane in public.
  • Din nou, spalati-va frecvent pe maini timp de cel putin 20 de secunde.
  • Tusiti sau stranutati intr-un servetel. Evitati sa va atingeti fata.

Cumpara-ti o masca de fata din panza

CDC recomanda tuturor sa poarte o masca din panza in public. Mastile reprezinta un plus de precautie pentru a ramane in casa, pentru a te spala pe maini, pentru distantare sociala si celelalte recomandari pe care ar trebui sa le urmezi. Este foarte putin probabil ca o masca din panza sa te impiedice sa iei Covid-19, dar poate ajuta la protejarea altor persoane in cazul in care ai boala. Unii oameni care prezinta boala prezinta simptome usoare sau deloc – in special cei care sunt tineri – asa ca tu sau ei pot avea si sa nu stiti. Din cate se stie, noul coronavirus este transmis prin contact de la persoana la persoana sau prin respiratie. Doar vorbind cu cineva le poti transmite virusul.

Nu puneti masca copiilor sub 2 ani, ci lasati-i sa stea in casa si spalati-va pe maini. Noi dovezi sugereaza ca copiii sunt deosebit de vulnerabili la o alta afectiune cauzata de expunerea la coronavirus. Profesionistii din domeniul medical au numit aceasta afectiune Sindromul inflamator multisistem la copii (MIS-C).