Cum se face si care sunt beneficiile apei alcaline?

Apa alcalina este o propunere comerciala care nu are suport stiintific, dar chiar si asa i-au fost atribuite diferite beneficii. Le vom aminti mai jos. 

Apa alcalina este un lichid ionizat care se presupune ca ofera diverse beneficii pentru sanatate. Ar ajuta organismul sa elimine deseurile acide pe care le produce in procesul de digestie, ceea ce ar ajuta la mentinerea echilibrului pH-ului.

Pe scurt, aceasta bautura ar putea corecta echilibrul acido-bazic al organismului. Se spune ca contine un OPR negativ, care ar fi un antioxidant. Datorita producerii de ioni de hidroxil, ar favoriza producerea de oxigen, ajutand astfel la combaterea efectului radicalilor liberi si favorizand regenerarea celulara. Acest lucru ar contribui nu numai la sanatate, ci si la prospetime.

Cum se face apa alcalina?

Se spune ca exista  trei trucuri de casa  care se presupune ca ajuta la obtinerea apei alcaline. Sa le privim mai detaliat mai jos.

Pentru alcalinizarea apei, unii oameni folosesc ingrediente precum bicarbonatul de sodiu si sucul de lamaie.

Metoda numarul 1

 • Aveti doua recipiente la indemana.
 • Umplem unul dintre recipiente cu apa si apoi turnam in celalalt recipient gol de la o inaltime buna.
 • Cand apa cade, face bule si acest lucru va permite sa obtineti un nivel bun de alcalinitate dupa repetarea procesului de 8 sau mai multe ori.
 • Apa pe care o folosim are un pH de 7,2 si aceasta metoda ne va permite sa-l crestem cu cel putin 5 zecimi, ceea ce, desi nu prea, se presupune ca este bun pentru alcalinizarea organismului.

Metoda numarul 2

 • A doua metoda de a obtine apa alcalina de casa este sa fierbi apa timp de 5 minute. Dupa acest timp, apa va trece de la un pH de 7,2 la un pH de 8,4, ceea ce alcalinizeaza organismul.
 • Unii spun ca trebuie baut fierbinte, dar adevarul este ca atunci cand se raceste isi pastreaza inca alcalinitatea.

Metoda numarul 3

 • Ultima metoda casnica pe care o putem face pentru a alcaliniza apa este sa adaugati o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa de la robinet.
 • Cu aceasta apa va trece de la un pH de 7,2 la un pH de 7,9.
 • Retineti ca pentru a fi considerata alcalina, apa trebuie sa depaseasca un pH de 7,3 si de acolo, cu cat creste, cu atat va fi mai alcalina (desi evident ca nu ar trebui sa-l depasim).

Care sunt beneficiile consumului de apa alcalina?

Beneficiile atribuite apei alcaline nu sunt dovedite stiintific si, prin urmare, nu se poate spune ca sunt reale. Cu toate acestea, le comentam pentru a le analiza.

1. Ar facilita o buna digestie

Pe langa faptul ca contribuie la eliminarea toxinelor acumulate prin urina, apa alcalina ar putea ajuta la o digestie buna. Acest lucru ar fi posibil deoarece, prin echilibrarea pH-ului organismului, s-ar mentine sanatatea stomacului.

2. Ar preveni bolile

Deoarece ar ajuta la mentinerea unei bune hidratari, se spune ca apa alcalina ar putea ajuta la prevenirea bolilor renale si a infectiilor tractului urinar. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa considere aceasta afirmatie ca o ipoteza.

3. Ar preveni imbatranirea prematura

Acumularea de toxine nu numai ca ar dauna sanatatii, dar ar provoca imbatranirea prematura a pielii. Prin urmare, se crede ca prin consumul de apa alcalina, aceste toxine ar putea fi eliminate si, bineinteles, ar putea preveni imbatranirea prematura.

4. Ar combate retentia de lichide

La fel ca apa obisnuita, apa alcalina poate ajuta la hidratarea si combaterea retentiei de lichide. Si ajutand la eliminarea deseurilor prin urina, ar ajuta la restabilirea echilibrului organismului.

Se crede ca prin echilibrarea pH-ului, celulele nu ar avea nevoie sa retina lichide pentru a lupta impotriva aciditatii. In plus, metabolismul ar fi lansat.

5. Ar preveni osteoporoza

Consumul de apa alcalina ar favoriza eliminarea deseurilor solide, cum ar fi acidul uric si nefrolitii prin urina, contribuind astfel la prevenirea osteoporozei. Bautura ar ajuta la eliberarea calciului care a fost prins in aceste reziduuri, returnand pH-ul alcalin in sange.

Ce spun expertii despre apa alcalina?

 • Adriana Manas, om de stiinta si doctor in biologie celulara si moleculara, subliniaza ca apa alcalina nu este o bautura care ofera beneficii reale pentru sanatate sau ajuta la intarzierea (sau prevenirea) imbatranirii.
 • JM Mulet, doctor in Biochimie si Biologie Moleculara, clarifica ca apa alcalina este o propunere comerciala care nu are nicio baza stiintifica.
 • Julio Basulto, expert in Dieta si Nutritie, subliniaza ca exista mai multe convingeri eronate despre consumul de apa. 
  • Nu este necesar sa bei doi litri de apa pe zi, acesta este un mit. Pentru a acoperi nevoile zilnice de hidratare, este necesar sa bei in functie de sete.
  • Pentru a sti daca bei suficienta apa, trebuie sa fii atent la urina. Daca este deschis la culoare, atunci bem suficient. Pe de alta parte, daca este intuneric si are un miros puternic, atunci este necesar sa bei mai multa apa.
  • Exista pericole acute asociate atat cu consumul inadecvat de apa, cat si cu consumul excesiv de apa (hiperhidratare).

Apa alcalina ar functiona ca un fel de antiacid natural care ar ajuta la neutralizarea nivelurilor de aciditate din organism. Cu toate acestea, aceasta este doar o idee fara niciun sprijin stiintific.

Daca doriti, puteti bea apa alcalina. Expertii in sanatate indica insa ca nu este o optiune recomandata, cu atat mai putin esentiala. 

Adopta un stil de viata sanatos, urmeaza recomandarile medicului tau si mentine consecventa obiceiurilor tale, acest lucru poate aduce beneficii sanatatii tale.