7 alimente pe care nu ar trebui sa le consumi daca au expirat deja

Odata ce au expirat, desi aspectul lor poate sa nu indice acest lucru, alimentele nu mai sunt proaspete si pot dezvolta tot felul de microorganisme daunatoare care ne pot pune sanatatea in pericol.

Pentru a reduce risipa alimentara, multi experti sfatuiesc sa profitati de unele produse care, desi ating data limita de consum, raman intr-o stare adecvata pentru a fi consumate. De aceea, in unele cazuri, se recomanda consumul de alimente expirate.

Cu toate acestea, acest lucru nu este valabil pentru toate grupele de alimente. De asemenea, unele pot fi daunatoare atunci cand sunt consumate dupa expirare.

Problema este ca procesul de descompunere este mai rapid  datorita naturii sale. Prin urmare, acestea tind sa se contamineze cu diferite tipuri de bacterii care afecteaza sanatatea.

Din acest motiv, este foarte important sa incepeti sa verificati etichetele inainte de a utiliza produsele. De asemenea, stii ce alimente expirate nu trebuie consumate atunci cand au depasit data recomandata.

Cu aceasta ocazie dorim sa va impartasim cele 7 alimente principale expirate pe care nu ar trebui sa le consumati cand data de expirare a expirat.

1. Branzeturi moi

Spre deosebire de branzeturile tari, care se pot pastra o perioada lunga de timp, chiar si atunci cand sunt expirate, compozitia branzeturilor moi le face nesigure atunci cand ajung la data de expirare.

Acest soi este destul de predispus la cresterea bacteriilor daunatoare precum Listeria Monocytogenes a carei infectie duce la probleme digestive enervante si reactii nedorite la nivel imunitar.

2. Carnea de vita tocata

Desi consumul de carne trebuie efectuat in conditii stricte de igiena si siguranta, este foarte important de retinut ca soiurile macinate sau tocate sunt mult mai susceptibile la contaminarea cu bacterii daunatoare precum E. Coli.

Acest lucru se datoreaza faptului ca natura sa are un mediu mai potrivit pentru cresterea acestor microorganisme si, prin urmare, faciliteaza dezvoltarea lor.

Odata ce data de expirare a expirat, exista o mare probabilitate de infectii prin:

Actiunea acestor bacterii elibereaza in intestin toxine periculoase care, peste zile, ii afecteaza functiile in procesul de digestie.

3. Boabele proaspete

Unul dintre motivele pentru care se recomanda congelarea fructelor de padure inainte ca acestea sa atinga cel mai inalt grad de coacere este ca, atunci cand incep sa se descompuna, pe suprafata lor apoasa creste o bacterie numita Cyclospora, a carei infectie produce simptome enervante de intoxicatie. Un alt exemplu de alimente expirate care nu trebuie consumate.

4. Mezeluri

Carnatii si mezelurile contin substante chimice care le fac sa para proaspete, in ciuda trecerii zilelor.

Cu toate acestea, atunci cand sunt alimente expirate, structura lor incepe sa se destrame. In plus,  exista o probabilitate mare de contaminare cu bacterii precum Listeria si E. Coli.

Ca regula generala, se recomanda ca aceste alimente sa fie consumate in prima saptamana dupa descoperirea produsului.

5. Oua crude

De-a lungul multor decenii, milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare si infectii au fost tratate din consumul necorespunzator de oua crude sau expirate.

Desi sunt delicioase si necesare in toate planurile alimentare, este esential sa le manipulati si sa le gatiti in siguranta, intotdeauna inainte de data indicata.

De asemenea, este important sa fii atent la acele alimente care folosesc acest ingredient in compozitia lor, cum ar fi:

  • Maioneza.
  • Flanuri.
  • Deserturi.
  • Sosuri.

Una dintre principalele probleme cauzate de consumul de oua stricate este infectia intestinala cauzata de Salmonella.

6. Creveti

Crevetii nu isi schimba doar compozitia dupa depasirea termenului limita. De asemenea, pe masura ce zilele trec, ele tind sa devina un focar pentru cresterea bacteriilor si germenilor daunatori.

Aceasta varietate de alimente, care este bogata in nutrienti, trebuie consumata cat mai curand posibil dupa data achizitiei.

In plus, acestea trebuie manipulate pe suprafete igienice, departe de alte alimente care pot provoca contaminare incrucisata.

7. Pui

Puiul este una dintre cele mai recomandate carnuri slabe pentru a oferi organismului aminoacizi, vitamine si minerale.

Cu toate acestea, atunci cand este cruda, este un aliment care trebuie manipulat cu mare grija. De exemplu, pe suprafete igienice si fara bacterii.

Un proces prost de decongelare, sau consumul acestuia dupa data de expirare poate provoca infectii grave datorita actiunii E. Coli si Salmonella.

Acum stii care sunt acele alimente pe care ar trebui sa le arunci cand depasesc data de expirare. Incercati sa le consumati inainte de a se descompune.

In mod similar, incercati sa le oferiti o manipulare si depozitare optime pentru a preveni contaminarea cu agenti patogeni daunatori.