Curtea Europeana decide ca Romania a incalcat drepturile trans

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca Romania a incalcat drepturile a doua persoane transgender refuzand sa le recunoasca identitatea deoarece nu au fost supuse unei operatii de realocare a sexului.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, CEDO, s-a pronuntat impotriva Romaniei marti pentru ca nu a satisfacut cererile a doi cetateni transgender de recunoastere a identitatii lor de gen si le-a cerut sa „furnizeze dovezi ca au fost supuse unei interventii chirurgicale de realocare a sexului”.

Instanta a constatat ca statul roman a incalcat articolul 8 din Conventia europeana a drepturilor omului, care sustine „dreptul la respectarea vietii private si de familie”.

„Instanta a observat ca instantele nationale au pus reclamantii, care nu doreau sa fie supusi unei interventii chirurgicale de realocare a sexului, in fata unei dileme imposibile: fie trebuiau sa fie supusi interventiei chirurgicale … fie trebuiau sa renunte la recunoasterea identitatii lor de gen”, a declarat CEDO intr-un comunicat.

Judecatorii au afirmat ca „refuzul autoritatilor romane de a recunoaste in mod legal reatribuirea de gen a reclamantilor in absenta unei interventii chirurgicale a echivalat cu o ingerinta nejustificata in dreptul lor la respectarea vietii lor private.

Au ordonat Romaniei sa plateasca 8.563 euro daune unui reclamant si 7.500 euro celuilalt, precum si costuri.

Solicitantii, care au fost numiti X si Y de CEDO, sunt cetateni romani care s-au nascut in 1976 si 1982 si locuiesc in Regatul Unit si Bucuresti.

In 2013, X a lansat o cerere judecatoreasca impotriva primului district din Bucuresti, care refuzase sa-si schimbe sexul de la femeie la barbat, in ciuda faptului ca a prezentat trei certificate medicale care confirma ca sufera de o tulburare de identitate de gen.

Instanta a respins cererile pe baza faptului ca schimbarea de gen a fost prematura, deoarece X nu a fost supus unei interventii chirurgicale de realocare a sexului. Instantele superioare X au confirmat hotararea, iar X s-a mutat in Marea Britanie in 2014 si a obtinut prenume masculine prin sondaj.

Intre timp, cel de-al treilea sector din Bucuresti a refuzat sa-i permita lui Y sa schimbe sexul de la femeie la barbat. Instantele nationale au respins, de asemenea, cererea, folosind aceleasi argumente aduse lui X.

In mai 2018, lui Y i s-a eliberat o noua carte de identitate romaneasca care ii acorda sexul ca barbat dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale in anul precedent.