Jurnalism, Activism se combina pentru a pastra bogatiile portului romanesc antic

In portul Constanta de la Marea Neagra, doi jurnalisti conduc lupta pentru pastrarea bogatului patrimoniu arhitectural al orasului. Si tocmai au avut o mare victorie.

La inceputul lunii iulie, cand o instanta din Romania a declarat nula vanzarea in 2003 a unui palat vechi de un secol pe coasta Marii Negre a tarii, a marcat o etapa importanta intr-o lupta jurnalistica pentru conservarea bogatului patrimoniu cultural al portului Constanta.

Construit la inceputul anilor 1920 la ordinul Reginei Maria a Romaniei, Palatul Regal din Mamaia a devenit un club de noapte si, in cele din urma, un depozit pentru saltele mucegaite dupa ce statul l-a vandut unui om de afaceri local acum 17 ani.

Dar batalia pentru salvarea ei de la ruina a inceput abia in 2014, cu raportarea de investigatie si campania publica a Info Sud-Est, o publicatie online despre afacerile Constantei, cu un accent rar pe conservarea patrimoniului cultural al orasului.

Dupa sase ani, hotararea judecatoreasca – care poate fi atacata cu recurs – readuce palatul in mainile statului si ofera autoritatilor o noua sansa de a-l restabili. Jurnalistii din spatele Info Sud-Est spun ca succesul este dovada puterii jurnalismului combinata cu activismul si ca nu se vor opri acum.

Domnia distructiva a primarului

Procurorii au actionat asupra raportului, deschizand un dosar impotriva primarului de atunci al Constantei, Radu Mazare.

In timpul celor 15 ani de guvernare din 2000 pana in 2015, Mazare a cautat sa transforme orasul – o asezare portuara greaca veche de peste 2.000 de ani – intr-un hotspot international pentru turism pe plaja si cluburi de noapte.

Viziunea sa nu s-a implinit niciodata, insa guvernarea lui Mazare si-a lasat totusi amprenta asupra orasului sub forma haosului urban si a neglijarii si distrugerii patrimoniului arhitectural al orasului.

Acuzat de coruptie, Mazare a fugit in Madagascar inainte de a fi condamnat in 2018 la sase ani si jumatate de inchisoare pentru vanzarea Palatului Regal din Mamaia. El a fost extradat in Romania anul trecut si a inceput sa isi ispaseasca pedeapsa.

,,Constanta a excelat in distrugerea patrimoniului cultural si istoric”, a spus Pavel, dar lucrurile s-au schimbat in bine de la scoaterea lui Mazare din viata publica.

La inceputul acestui an, au inceput lucrarile de renovare atat de necesare pentru iconicul dar abandonat Cazinou Constanta, o bijuterie a Art Nouveau-ului si simbolul orasului de pe promenada sa de pe malul marii.

Mazare incercase si nu reusise sa vanda cazinoul istoric, inaugurat in 1910, catre investitori privati. Echipa care efectueaza acum lucrarile de restaurare a declarat luna aceasta ca a descoperit pagube semnificative de apa si umiditate, punand cladirea in pericol de prabusire daca nu este consolidata urgent. In perioada de glorie dinaintea comunismului, cazinoul a fost folosit ca loc de muzica si loc de jocuri de noroc si recreere. Autoritatile spun ca spera sa o redeschida in 2022 ca loc de desfasurare a evenimentelor culturale.

Interventie pentru salvarea sinagogii

Info Sud-Est, care a fost infiintata in 2012, a fost in fruntea eforturilor de salvare a unei alte comori arhitecturale ale orasului – singura sinagoga ramasa in orasul vechi.

Construita la inceputul secolului al XX-lea, Marea Sinagoga in stil maur din Constanta a cazut in paragina, preluata de buruieni. Acoperisul sau s-a prabusit, dar cei patru pereti originali inca raman in picioare, la fel ca arcurile laterale si o parte a altarului. Site-ul a facut titluri internationale la sfarsitul anului trecut, dupa ce a gazduit o sesiune foto de lenjerie, al carei rezultat a aparut online si a infuriat un caine de supraveghere local antisemitism.

Templul, care initial servea comunitatea evreiasca askenazilor din oras, a supravietuit a doua razboaie mondiale si a zeci de ani de stapanire comunista, dar a cedat anilor de neglijare post-comunista si de emigrare evreiasca din Romania.

Cartarea patrimoniului unui oras

Urmatorul proiect al Info Sud-Est este de a dezvolta o arhiva online care sa cartografieze patrimoniul cultural al Constantei.

Cu ajutorul prietenului si fostului profesor de la Universitatea Ovidius din Constanta, Florin Anghel, Pavel si Leonte au identificat deja 245 de site-uri pentru a fi incluse in arhiva.

Fiecare intrare va include fotografii si, eventual, videoclipuri ale site-ului, impreuna cu informatii de fundal in romana si engleza.

Pe langa sinagoga, orasul vechi al portului gazduieste o moschee si diverse temple ale diferitelor confesiuni crestine prezente in aceasta regiune, care a fost candva greaca, romana, bulgara si otomana.

Pe langa o serie de lucrari arhitecturale notabile, centrul orasului se mandreste si cu ramasitele arheologice ale Tomisului antic, asezarea portuara infiintata in secolul al VII-lea i.Hr. O statuie a poetului roman Ovidiu isi comemoreaza exilul in ceea ce avea sa devina, mult mai tarziu, Constanta.