Dermatita: tipuri, tratamente, cauze si simptome

Dermatita este un termen general care descrie o iritare a pielii. Dermatita este o afectiune frecventa care are multe cauze si apare sub multe forme. De obicei implica mancarime, piele uscata sau o eruptie pe pielea umflata, inrosita. Sau poate face ca pielea sa formeze basici, cruste sau sa se desprinda. Exemple de aceasta afectiune sunt dermatita atopica (eczema), matreata si dermatita de contact.

Dermatita nu este contagioasa, dar va poate face sa va simtiti inconfortabil si constient de sine. Hidratarea regulata ajuta la controlul simptomelor. Tratamentul poate include, de asemenea, unguente, creme si sampoane medicamentoase.

Tipuri

Dermatita atopica (eczeme)
Dermatita de contact
Capacul leaganului
Roseata de la scutec
Dermatita seboreica

Simptome

Fiecare tip de dermatita poate arata putin diferit si tinde sa apara in diferite parti ale corpului. Semnele si simptomele diferitelor tipuri de dermatita includ:

Dermatita atopica (eczeme). De obicei, incepand din copilarie, aceasta eruptie rosie, mancarime apare de obicei acolo unde pielea se flexeaza - in interiorul coatelor, in spatele genunchilor si in fata gatului. Eruptia cutanata poate scurge lichid atunci cand este zgariata si se poate crusta. Persoanele cu dermatita atopica pot prezenta imbunatatiri si apoi aparitii sezoniere.

Dermatita de contact. Aceasta eruptie cutanata rosie, mancarime apare atunci cand pielea dvs. a intrat in contact cu substante care irita pielea sau provoaca o reactie alergica. Puteti dezvolta vezicule.

Dermatita seboreica. Aceasta afectiune provoaca pete solzoase, piele rosie si matreata incapatanata. De obicei, afecteaza zonele uleioase ale corpului, cum ar fi fata, partea superioara a pieptului si spatele. Dermatita seboreica poate fi o afectiune pe termen lung, cu perioade de ameliorare si apoi aparitii sezoniere. La sugari, aceasta afectiune se numeste capac de leagan.

Eczema foliculara. Cu acest tip, pielea afectata se ingroasa si dezvolta umflaturi in foliculii de par. Aceasta afectiune este frecventa la afro-americani si la persoanele cu pielea maro inchis.

Cauze

Dermatita de contact este cauzata de o substanta la care sunteti expus, care va irita pielea sau declanseaza o reactie alergica. Substanta ar putea fi una dintre mii de alergeni si iritanti cunoscuti. Unele dintre aceste substante pot provoca atat dermatita de contact iritanta, cat si dermatita de contact alergica.

Dermatita de contact iritanta este cel mai frecvent tip. Aceasta reactie cutanata nealergica apare atunci cand o substanta afecteaza stratul protector exterior al pielii.

Unii oameni reactioneaza la iritantii puternici dupa o singura expunere. Altii pot dezvolta semne si simptome dupa expuneri repetate chiar la iritante usoare. Si unii oameni dezvolta o toleranta la substanta in timp.

Diagnosticarea dermatitei

Medicul dumneavoastra va efectua un examen fizic si va discuta istoricul medical inainte de a face un diagnostic. In unele cazuri, un dermatolog poate diagnostica tipul de dermatita doar uitandu-se la piele.

Daca exista motive sa banuiti ca ati putea avea o reactie alergica la ceva, medicul dumneavoastra ar putea efectua un test de plasture . De asemenea, puteti cere unul singur.

Intr-un test de patch-uri de piele, medicul dumneavoastra va va pune cantitati mici de substante diferite pe piele. Dupa cateva zile, vor verifica reactiile si vor determina la ce este sau nu alergic.

In unele cazuri, dermatologul dvs. poate efectua o biopsie a pielii pentru a ajuta la stabilirea cauzei. O biopsie a pielii presupune ca medicul dumneavoastra sa indeparteze o mica proba din pielea afectata, care este apoi examinata la microscop.

Alte teste pot fi facute pe proba de piele pentru a ajuta la determinarea cauzei dermatitei.