Disparitia misterioasa a lui Rudolf Diesel

Unele dintre disparitiile misterioase care servesc cu adevarat la alimentarea imaginatiei sunt cele care s-au intamplat cu oameni cunoscuti din societate. Daca cineva nu dispare, este tragic, dar daca un scriitor celebru, un actor sau o alta celebritate se plimba pe fata pamantului, aceasta tinde sa genereze discutii si intrebari in anii urmatori. Unul dintre cele mai ciudate dintre acestea s-a intamplat cu un mare inventator, care a proiectat motorul diesel si este aproape la fel de faimos pentru disparitia sa ca oricare dintre inventiile sale inovatoare.

Inginerul mecanic si inventatorul german Rudolph Diesel este unul dintre marii inovatori ai vremii noastre. Nascut in 1858 la Paris din imigranti bavarezi, a dezvoltat un interes intens pentru tehnologie si inginerie de la o varsta frageda, urmand sa studieze la Scoala Industriala din Augsburg si, de acolo, a primit o bursa de merit de la Politehnica Regala Bavaria din Munchen. El va continua sa il ajute pe Carl von Linde in proiectarea si construirea unei instalatii moderne de refrigerare si gheata, in cele din urma preluand afacerile lui Lind si va continua sa inginereze totul, de la frigidere pana la motoare cu aburi, o zona de care era interesat in mod special. Dupa un accident groaznic in timp ce testa un motor cu aburi, el a urmarit apoi un nou tip de motor cu combustie interna, care ar putea inlocui aburul si benzina predominante, pe care le-a vazut ca un teribil combustibil ineficient. Acest lucru l-ar duce la inventarea si patentarea noului motor diesel care ii poarta numele, care ar putea functiona pe aproape orice, a revolutionat industria auto si industriile grele si pentru care este poate cel mai faimos. Cu toate acestea, Diesel este probabil la fel de cunoscut pentru sfarsitul sau misterios, precum este pentru orice a facut in viata.

La 30 septembrie 1913, Diesel s-a urcat in vaporul SS Dresden pentru o calatorie pe canalul englez de la Anvers la Londra pentru o importanta intalnire de afaceri cu compania consolidata Diesel Manufacturing. Calatoria a inceput normal si Diesel nu a prezentat niciun comportament anormal, urmand sa manance cina la bord si sa se retraga in camerele sale la 10 PM, ca de obicei. Inainte de a merge la culcare, el a solicitat in mod special un apel de trezire la 6:15 dimineata urmatoare. In timp ce se ducea la culcare, nu era nimic suspect sau oprit despre nimic, totusi nu va mai fi vazut niciodata viu.

La ora 6:15 s-a efectuat apelul de trezire, dar nimeni nu a raspuns la usa cabinei. Cand personalul a intrat in camera, au fost surprinsi sa constate ca camera lui Diesel era goala si patul lui nici macar nu dormise cineva. Deasupra patului netulburat se aflau hainele de noapte ingrijite, pe masa de langa pat era asezat ceasul. unde avea sa-l poata vedea, iar sub balustrada au fost gasite pardesiul si palaria pliate. Nu era niciun semn de Diesel si o cautare a intregii nave nu a gasit nicio urma de el. In mod ciudat, nimeni nu si-a amintit ca l-ar fi vazut oriunde pe nava dupa ora 10 PM. Acesta a fost imediat nedumerit si a castigat destul de multa atentie media datorita statutului de celebritate al lui Diesel, dar nimeni nu a putut sa-si dea seama ce s-a intamplat cu el. Pur si simplu disparuse de pe fata pamantului.

O idee a fost ca Diesel, despre care se stie ca era un insomniac, facuse o plimbare si cazuse cumva peste bord in timpul noptii, dar marile erau limpezi si calme, iar acest lucru se vedea putin probabil. O alta posibilitate a fost aceea ca s-a sinucis, intrucat in curand va fi descoperit faptul ca, desi toata lumea credea ca este bogat in inventia sa, in realitate s-a descoperit ca a fost aproape falit, lovind dificultati financiare din cauza unei serii de investitii proaste. Intr-adevar, desi nu a dezvaluit nimanui aceste informatii, s-a dovedit ca Diesel avea o datorie de aproximativ 375.000 USD. Cu toate acestea, facand acest lucru, si-a pus familia intr-o situatie financiara si mai grea, lucru pe care nu era considerat ca fiind probabil sa il faca si, in plus, nu a lasat nici o nota sau a spus ceva ca ar fi putut fi sinucis in zilele care au dus la disparitie. De asemenea, daca intentiona sa se omoare, de ce sa solicite un apel de trezire? Singurul indiciu ciudat in ceea ce priveste teoria sinuciderii a fost ca el i-a lasat sotiei sale o valiza inainte de imbarcare, pe care o instruise sa nu o deschida o saptamana intreaga dupa plecarea sa si care s-a dovedit a fi umpluta cu aproape toti banii pe care ii mai avea. Stia ca nu se va intoarce sau ca se va intampla ceva rau? Un alt indiciu ciudat care a putut avea legatura este ca Diesel a trasat o mica cruce in jurnalul sau langa data in care a disparut, dar este imposibil de stiut ce semnificatie are acest lucru, daca exista.