Dragobete – Iubire in stil romanesc

Daca Valentine’s Day este o sarbatoare imprumutata de peste meleaguri, sarbatoarea Dragobetelor este una autentic romaneasca. Desi ea nu are o traditie foarte indelungata, vorbindu-se pentru prima data despre Dragobete abia in secolul XIX, radacinile sale sunt mult mai vechi. Se sarbatoreste in data de 24 februarie, si este considerata si ea, ca echivalentul sau american, sarbatoare a iubirii.

Dragobete – Origini

Originea si etimologia denumirii au fost indelung dezbatute de lingvisti si filologi. O varianta spune ca termenul vine de la derivarea cuvantului “drag – dragul”, o alta spunand ca el vine de la “dragu-bete”, sufixul fiind folosit in unele parti ale Olteniei, cu sensul de “adunare, multime”. Romanii au adoptat sarbatoarea sub diverse denumiri, printre care “Vobritenia”, “Rogobete” sau “Bragovete”. S-a adoptat, apoi, denumirea de “Dragobete”, in mod universal.

Mitologic, se considera ca Dragobete este denumirea zeului autohton al dragostei cu acelasi nume. Legendele romanesti prezinta personajul ca pe echivalentul lui Cupidon, el fiind “patronul dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti” si totodata “fiu al Babei Dochia si cumnat cu eroul Lazarica. Romulus Vulcanescu, in “Mitologia Romana”, il descrie ca o “faptura mitica, tanar, voinic, frumos si bun”.

Traditii de Dragobete

Ca traditie de Dragobete, tinerii se intalneau in fata bisericii, imbracati de sarbatoare, si plecau in paduri, in cautare de flori de primavara. Se aprindeau focuri pe dealurile din sat, iar fetele si baietii stateau de vorba. Iar la pranz, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit “zburatorit”, urmarite fiind de baietii carora le erau dragi. Daca baiatul o prindea, iar fata il placea, la randul ei, cei doi se sarutau in vazul tuturor. Sarbatoarea Dragobetelor a ramas, deci, una in care dragostea se arata in fata lumii.

In ziua de Dragobete, nu se lucreaza, iar oamenii in varsta au grija de animale si de pasari. Nu se sacrificau animale, iar fetele strangeau ultima zapada, iar apa provenita era folosita in timpul anului pentru infrumusetare si descantece de dragoste. Dragobete mai era vazut si ca un flacau care le facea pe tinere de ras, astfel ca celor care erau vazute ca lucreaza ori muncesc ceva, li se spunea “Sa nu te prinda Dragobete prin padure”.

Avem si noi, asadar, o sarbatoare a iubirii a noastra. De Dragobete, nu uitati sa le cumparati flori celor pe care le iubiti, pentru ca, asemeni sarbatorii de Valentine’s, ele exprima cel mai bine iubirea. Si chiar daca traditiile populare nu mai sunt de actualitate, aratati-va iubirea in vazul tuturor, asa cum stiti mai bine. Va uram un Valentine’s de poveste si de Dragobete sa va iubiti la fel de mult!