Feromonii si efectul lor asupra starii de spirit si sexualitatii femeilor

Feromonii sunt substante care sunt secretate in exterior de catre un individ si primite de un al doilea individ din aceeasi specie. Multe exemple exista la animale, dar rolul lor pentru oameni ramane incert, deoarece adultii nu au niciun organ vomeronasal functional, care proceseaza semnalele de feromoni la animale. Cu toate acestea, feromonii pot fi detectati de sistemul olfactiv, desi oamenii isi subestimeaza simtul mirositor. Feromonii pot fi prezenti in toate secretiile corporale, dar cea mai mare atentie a fost orientata catre transpiratia axilara care contine 16 androstene mirositoare. Unul dintre acesti compusi steroizi, androstadienona, este prezent in concentratii mult mai mari in transpiratia masculina si poate fi detectat de femei, desi cu variatii largi de sensibilitate.

Aplicarea pe buza superioara a unei doze farmacologice de androstadienoneina are ca rezultat o stare de spirit imbunatatita si o concentrare accentuata – in special pentru a capta informatii emotionale. Este cunoscuta o dispozitie pozitiva care faciliteaza raspunsul sexual al femeilor, iar concentrarea sporita imbunatateste satisfactia sexuala. Intr-adevar, unele studii au aratat un efect benefic al androstadienonei asupra dorintei sexuale si a excitatiei. Cu toate acestea, aceste efecte erau dependente de contextul experimentului, de exemplu, de prezenta unui insotitor de sex masculin. Feromonii pot juca, de asemenea, un rol in selectia partenerului, in ceea ce priveste genotigenul antigenului leucocit uman (HLA). Dovada preliminara sugereaza ca expunerea la androstadienona la femei promoveaza gradul de atractivitate al potentialilor parteneri. In concluzie, unele date indica faptul ca feromonii cu 16 androstene, in special androstadienona, joaca un rol benefic pentru starea de spirit a femeii, concentrarea si raspunsul sexual si, probabil, si in selectia partenerului.

Simturile joaca un rol pivot in raspunsul sexual al femeilor. In modelul lui Basson, intimitatea emotionala cu un partener poate face femeile sa se trezeasca sexual prin stimuli specifici, dintre care contactul fizic (sensul tactil) este preeminent (Basson, 2001). Bancroft a dezvoltat modelul dual-control (excitatie / inhibitie) al raspunsului sexual si a subliniat substratul neurofiziologic al acestuia (Bancroft si colab., 2009). In modelul lor, stimulii tactili dau o excitatie in maduva spinarii.

Cu toate acestea, si celelalte simturi sunt de asemenea importante. In timp ce interactiunea tactila din afara unei relatii este incruntata, nimeni din lumea noastra obsedata de imagine nu se indoieste de rolul stimulilor vizuali pentru raspunsul sexual. Stimulii auditivi, daca sunt mai putin evidenti (de exemplu, muzica de salon), pot actiona in egala masura ca indicii sexuali. Dar cum ramane cu stimulii olfactivi? Desi majoritatea oamenilor ar fi de acord ca mirosurile neplacute pot fi semnale inhibitoare puternice (in sensul Bancroft), nu este clar daca nuantele olfactive pot actiona ca aport sexual excitant.

Feromonii la om pot fi prezenti in secretii corporale, cum ar fi urina, sperma sau secretiile vaginale, lapte matern si, de asemenea, in saliva si respiratie, cu toate acestea, pana in prezent, cea mai mare atentie a fost indreptata catre transpiratia axilara si parfumuri cu feromoni. Secretiile axilare provin din ecrine si apocrine dense (care se secreta in foliculii de par) glandele sudoripare si glandele sebacee. Secretiile sunt inodore, dar transpiratia apocrina capata miros dupa interactiunea cu microflora bacteriana cutanata. Dispersarea mirosului este modulata de mai multi factori, inclusiv straturile de imbracaminte, temperatura axilara, suprafata totala a parului, miscarile bratelor si proximitatea nasului. Principalele componente ale transpiratiei sunt acizii organici simpli (de exemplu, acidul E-3-metil-2-hexenoic si acidul 3-metil-3-hidroxilhexanoic).

Feromonii transpiratiei axilare sunt componente ale structurii steroidice, in special cele 14-androstene mirositoare: androstadienona (4,16-androstadien-3a-one), androstenona (mentionata mai sus) si androstenol (5a-androst-16-en-3- ol). Dintre acesti steroizi, androstadienona pare sa aiba cele mai puternice efecte asupra ambelor sexe, dar in special asupra femeilor. Concentratia de 16 androstene este mult mai mare la barbati, comparativ cu transpiratia axilara feminina. Gradientul de sex poate fi rezultatul diferentei de trei ori a nivelului plasmatic, precum si a florei pielii diferite.