Mituri despre Egiptul Antic

Vechii egipteni sunt invaluiti intr-o aura de mister si intriga, cultivate prin descoperiri arheologice continue. Din pacate, sentimentul de uimire care patrunde in Egiptul Antic a produs si nenumarate mituri. Aceasta lista va cerceta cele mai frecvente conceptii gresite despre Egiptul Antic si va include cateva digresiuni interesante care vor lumina zonele noi ale culturii lor avansate.

Cleopatra era frumoasa

Cleopatra VII, ultimul faraon al Egiptului Antic, a fost intotdeauna o figura culturala, renumita pentru frumusetea ei atragatoare. Aceasta idee a fost perpetuata de toata lumea, de la Shakespeare la regizorul de film Joseph L. Mankiewicz. Cu toate acestea, monedele romane arata ca, Cleopatra are caracteristici masculine: un nas mare, barbie proeminenta si buze subtiri – nu arhetipul oricarei culturi care arata bine. Pe de alta parte, nu-i lipsea creierul; sursele contemporane noteaza Cleopatra ca fiind carismatica si inteligenta, spre deosebire de posesia frumusetii fizice.

Erau obsedati de moarte

Citind despre vechii egipteni si piramidele, mumiile si zeii lor impunatori, este usor de ajuns la concluzia ca erau preocupati de moarte. De fapt, nimic nu putea fi mai departe de adevar. Marea munca pe care egiptenii au facut-o cand se ingropau a fost de fapt un mod de glorificare a vietii. De exemplu, multe dintre ilustratiile care impodobesc interiorul mormintelor sunt sarbatori ale agriculturii, vanatorii si pescuitului. Mai mult, ornamentele scumpe ingropate cu egiptenii i-au ajutat sa ajunga la viata de apoi, unde si-au continuat treaba actuala fara greutati. Mumificarea a fost o modalitate de a mentine cadavrul real, pregatit pentru aceasta forma idealizata a vietii de zi cu zi. In mod clar, egiptenii erau obsedati de viata, nu de moarte.

Extraterestrii

Exista unii care cred ca egiptenii au intrat in contact cu extraterestrii. Ei sustin ca piramidele sunt realizari supraumane si ca unele picturi infatiseaza de fapt extraterestrii. Pur si simplu este o insulta pentru mostenirea vechilor egipteni. Desi Marea Piramida de la Giza este uimitoare din punct de vedere matematic, constructia ei nu a fost dincolo de ingeniosi astronomi, savanti si arhitecti ai vremii. Si in timp ce Marea Piramida a stat ca cea mai inalta structura timp de aproape 4000 de ani, asta nu inseamna ca egiptenii erau prieteni cu extraterestrii; inseamna ca nici o cultura nu a rivalizat cu egiptenii la construirea monumentelor pana in secolul al XIX-lea.

Este descoperit complet

Multi cred ca am aflat tot ce exista despre Egiptul Antic si ca egiptologia este un subiect mort si ingropat. Acest lucru este pur si simplu incorect. Zilnic se fac descoperiri fascinante despre Egiptul Antic, aruncand o lumina noua asupra civilizatiei lor. De exemplu, o ,,barca solara” este extrasa in prezent din Marea Piramida. Se presupune ca aceasta barca solara ar permite faraonilor morti sa-l ajute pe zeul soarelui, Ra, in lupta sa eterna cu Apep, demon al intunericului. In fiecare noapte, Ra navigheaza cu barca solara in lupta cu Apep si in zori iese triumfator si se plimba pe cer.

Hieroglifele

Oamenii par sa presupuna ca egiptenii Antici au inventat hieroglifele. Totusi, hieroglifele primitive au fost aduse probabil in Egipt de invadatorii din Asia de Vest. Un alt mit, alimentat de imaginile serpilor si picioarelor dezmembrate, este ca hieroglifele erau un limbaj al blestemelor si al incantatiilor magice. In realitate, de cele mai multe ori hieroglifele au fost folosite pentru inscriptii sau ilustratii inofensive. Blestemele sunt rareori intalnite in morminte si majoritatea celor descoperite au fost impotente: ,,Anii lui ar trebuie sa fie diminuati”, ,,El nu va avea mostenitor”. Interesant este ca pana la descoperirea Pietrei Rosetta in 1798 si tradusa ulterior, majoritatea savantilor credeau ca hieroglifele sunt ilustratii, nu sunete fonetice care alcatuiau un alfabet.