Reintoarcerea la origini si penetrarea canonului

Am observat o tendinta tot mai evidenta in lumea editoriala de peste ocean, in ultimii doi-trei ani. Sau poate ca e un trend mai vechi si doar acum a inceput sa devina vizibil. Proza scurta a revenit in atentia publicului de science fiction si fantasy. Nu, revistele n-au capatat brusc un suflu nou, cifrele de vinzari raportate le prevestesc acelasi viitor sumbru, odata cu imbatrinirea audientei lor.

In schimb, semn al maturizarii nu doar a genului, ci si a celor care il propaga in rindul cititorilor – adica a editorilor -, pe rafturile virtuale sau nu ale librariilor, si prin urmare si pe cele ale cititorilor, au inceput sa isi faca loc tot mai multe culegeri retrospective ale prozei scurte a marilor autori. Fie ca e vorba de restituiri ale operei out of print a unor maestri, fie ca e vorba de solide compilatii ale unor autori ce ne sint contemporani, tot mai multe volume sau chiar serii de volume de tip Collected Stories sau Best of apar si se bucura de succes.

Campionii acestei tendinte sint asa-numitii small press publishers, care se adreseaza unui public mai restrins, mai specializat. Dar ocazional volumele de acest tip sint preluate de mai marii jucatori, precum Tor sau Gollancz /Orion, Baen sau DAW  Books, si aduse la indemina oricui.

Din prima categorie merita a fi enumerate citeva compilatii notabile aparute de-a lungul ultimului an. NESFA Press, ramura editoriala a asociatiei iubitorilor de SF din Nord-Estul american, a produs in ultimele 18 luni serii de volume dedicate unor nume grele. A aparut o integrala a prozei scurte a lui Roger Zelazny, in sase volume absolut superbe. Au urmat doua volume selectate din opera lui Lester Del Rey. In curs e o reeditare, programata pe mai multe volume, a prozei scurte a lui Poul Anderson.

Despre cel dintii volum am vorbit acum citeva saptamini, cel de-al treilea, The Saturn Game, a aparut in iunie. Tachyon, alt small press publisher respectabil, si-a adus recent contributia in domeniu prin volume dedicate lui James Tiptree, Jr. (Her Smoke Rose Up Forever), Joe R. Lansdale si Michael Moorcock.  Night Shade Books reediteaza in vara aceasta cele mai valoroase povestiri ale lui Kim Stanley Robinson si Fritz Leiber. Subterranean Press editeaza anual, intr-o serie ajunsa la volumul al cincilea, integrala prozei scurte a lui Robert Silverberg.

Nici „cei mari” nu se lasa mai prejos. La Tor a aparut mai demult o carte masiva intitulata The Collected Stories of Greg Bear. Anul trecut a fost rindul lui Gene Wolfe, cu al sau Best of. Gollancz/Orion, probabil cel mai serios publisher din domeniu, a dedicat o serie de cinci volume lui Philip K. Dick, un volum-caramida lui Arthur C. Clarke si o colectie separata (Big Black Books) reeditarii in volume omnibus a operei unor inaintasi precum Lovecraft, Robert E. Howard (care apare dincolo de Atlantic la Del Rey, intr-o serie foarte eleganta, ilustrata) si Wells (in pregatire cu un omnibus al povestirilor F&SF). In sfirsit, Baen Books publica reeditari (in compilatii proprii) ale prozei scurte a lui Murray Leinster, Poul Anderson (iar!), Christopher Anvil.

Mai mult chiar, aceasta „moda” a valorificarii originilor a mers si mai departe, autorii de science fiction patrunzind, iata, si in templul sacru al canonului literar. Library of America, echivalentul colectiei Pleiade a francezilor, i-a inclus recent in catalogul sau pe Philip K. Dick, Lovecraft si Shirley Jackson. Everyman’s Library a publicat recent Stories de Ray Bradbury (o suta de povestiri ale maestrului, intr-un hardcover urias) si a anuntat aparitia unui omnibus Asimov.

Ce putem deduce de aici? In opinia mea, doua lucruri: ca cititorul contemporan, utilizator de internet si traitor in epoca Facebook, Twitter si WordPress, redescopera cu delicii originile genului si, in egala masura, ca in lumea civilizata, literatura science fiction se inscrie in mod firesc in circuitul literaturii pur si simplu, depasind etichetele infamante de gen.