Esențialul în pediatrie – carte scrisa de dr.Ciofu

Cea mai cunoscută carte de pediatrie din ultimii 20 de ani este “Tratat de pediatrie” Ciofu, un manual util și citit de studenți la medicină, medici rezidenți și stagiari, specialist și chiar publicul larg.

Specializarea și experiență în pediatrie a Profesorului Ciofu s-a concretizat într-un volum valoros care contribuie la dezvoltarea acestei ramuri medicale. Cartea de pediatrie ciofu a apărut într-o ediție îmbunătățită, la editura Amalteea. Ilustrată bogat și structurată în mai multe capitole diferite, această carte vine în întâmpinarea celor care studiază medicina și caută noțiuni esențiale în pediatrie.

Pediatria, ca specialitate medicală, implică foarte multă responsabilitate, înseamnă empatie și devotament pentru cei mici. Medicul pediatru trebuie să manifeste acuratețe în confirmarea unui diagnostic, având un rol esențial în recomandarea tratamentului. Pediatrul se ocupă de boală sau prevenția maladiilor la copii de la naștere la vârstă de 18 ani. Pediatria începe cu neonatologia și continuă cu sprijinul oferit copiilor în diferite împrejurări clinice, căci specialistul în pediatrie lucrează de obicei la policlinică, sau într-un spital.

Doctorul Ciofu a elaborat cartea Esentialul in pediatrie pe baza experienței de practică medicală îndelungată, care i-a permis elaborarea unor capitole pentru fiecare ramură a pediatriei. Astfel, cititorii se pot informa despre nutriție și alimentație, relația dintre mama și copil și despre pediatria preventive. Acest “Tratat de pediatrie” Ciofu cuprinde teme legate de creșterea și dezvoltarea copilului mic, urgențe, medicină de urgență, toxicologie, alergii și intoxicații, imunologie, bolile genetice și multe altele.

Alte capitole ale cărții tratează elemente de cardiologie, de boli carențiale, neonatologie, pneumologie, gastro-enterologie, neurologie, urologie, hematologie, etc. Unele capitole sunt revizuite integral, au conținut actualizat, cu aplicabilitate clinică și sunt ușor de înțeles pentru orice nivel de pregătire pediatrică.

Stilul riguros științific se reflectă într-o expunere clară și structurată a materialului cărții. Manualul de pediatrie este un instrument eficace de învățare a materiei legate de pediatrie, pentru orice student sau rezident. Cartea este o resursă practică care prezintă în mod clar și logic abordarea diagnosticului și tratamentului în cele mai întâlnite afecțiuni pediatrice, bazându-se pe experiență îndelungată a profesorului Eugen Ciofu .

Concis scrisa și ușor de utilizat, cartea ajunsă la cea de-a patra ediție se concentrează pe informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoască medicii și rezidenții atunci când se ocupă de îngrijirea copiilor în spital, la terapie intensivă, la urgențe, în camera de gardă sau în cabinetul ambulator.

Cartea profesorului Ciofu beneficiază de sprijinul în redactare al doamnei Carmen Ciofu, un specialist cu experiență îndelungată în îngrijirea copiilor. La final, indexul ajută la identificarea mai simplă a noțiunilor, căutarea în capitole și înțelegerea abrevierilor.

Bibliografia selectivă este de fapt o listă bogată de cărți de specialitate apărute pe plan mondial, care au ajutat la crearea acestui manual extrem de util și folositor pentru practică curentă în pediatrie. Autorul a sintetizat informații numeroase într-o lucrare care rămâne și azi actuală și utilă pentru toți cei care au nevoie de studierea medicinei și a pediatriei : elevi, studenți, absolvenți de medicină sau farmacie, practicieni și cercetători în domeniu.