Evenimente importante care s-au intamplat in mai putin de 1 secunda

Pe decursul istoriei universului, timpul este in mare parte irelevant. Stelele se nasc, traiesc si mor; miliarde de ani trec intr-o mare cantitate de spatiu neobservata. Einstein ne-a aratat ca timpul conteaza cu adevarat doar atunci cand exista cineva care sa fie afectat de acesta. In aceasta lista, vom arunca o privire asupra evenimentelor sau inventiilor pentru care stiinta de baza poate fi masurata in mai putin de o secunda.

Extinctia – impactul asteroidului in era mezozoica

In timpul evenimentului de extinctie, la sfarsitul erei mezozoice in urma cu 66 de milioane de ani, un asteroid de dimensiuni imense a lovit Pamantul cu o viteza de aproximativ 40.000 de mile pe ora. Marimea a fost de aproximativ 100 de miliarde de tone de TNT. Potrivit savantului Joanna Morgan, ,,orice lucru aflat la 600 de mile de locul impactului a fost instantaneu sau in cateva secunde, ucis de mingea de foc” Chiar peste clipirea unui ochi, a inceput unul dintre cele mai cataclismice evenimente din istoria planetei. Daunele, desigur, nu s-au limitat doar la devastarea imediata. Efectul pe termen lung a fost anihilarea totala a dinozaurilor impreuna cu 75% din toate speciile de pe Pamant.

Gandire constienta

Arhimede lucra la rezolvarea problemei daca o coroana era facuta din aur solid, cand dintr-o data se ridica faimos din baia lui, strigand ,,Eureka!” si a luat-o la fuga gol pe strada. Isi daduse seama ca atunci cand apa se ridica in timp ce se aseza, forta flotanta a corpului sau era egala cu greutatea apei deplasate. Acum avea o modalitate de a masura cantitatea de aur din coroana folosind propriul sau ,,Principiul lui Arhimede”. In timp ce Arhimede lucra la o solutie pentru aceasta problema de ceva vreme, momentul sau ,,Eureka” a aparut instantaneu. Studiile privind raspunsul neuronilor la stimuli arata ca este nevoie de 300 pana la 500 de milisecunde (jumatate de secunda) pentru ca creierul sa reactioneze si sa trimita semnale catre corp.

Glontul care l-a omorat pe Lincoln

La 14 aprilie 1865, presedintele Abraham Lincoln si sotia sa se bucurau de ,,Varul nostru american” la Ford’s Theatre din Washington, DC John Wilkes Booth s-a aruncat in cutia privata si a tras un glont dintr-o singura lovitura de pistol Derringer de calibru 44 direct in spatele capului lui Lincoln. Desi a durat aproximativ 9 ore ca Lincoln sa expire, procesul care a dus la moartea sa finala a fost mult mai rapid. Oricat de mic este Derringer-ul, glontul iese din pistol cu o viteza remarcabila. Cand ciocanul armei loveste stiftul, glontul iese cu o viteza de la 500 pana la 700 de metri pe secunda. A durat aproximativ cateva miimi de secunda pana cand glontul a ajuns la impact. Desi destul de lent in domeniul armelor de mana (unele pot ajunge pana la 2000 de metri pe secunda astazi), Derringer a fost destul de rapid.

Edison isi aprinde becul

Thomas Edison nu a fost primul care a incercat sa foloseasca electricitatea pentru a lumina o camera. In 1802, Humphry Davy a inventat prima lumina electrica cunoscuta sub numele de Electric Arc Lamp. Cu toate acestea, nu a ramas aprins mult timp si a fost mult prea luminoasa pentru utilizarea de zi cu zi. In 1874, electricienii medicali din Toronto, Henry Woodward si Mathew Evans si-au construit lampile folosind diferite tipuri de tije de carbon tinute intre electrozi in butelii de sticla pline cu azot. Nu au putut sa-si vanda inventia si au sfarsit prin a-si vinde brevetul catre Edison. Edison a continuat sa isi perfectioneze munca si sa revolutioneze becul.

Radio – primul mesaj wireless care a traversat Atlanticul

Folosind codul lui Samuel Morse, telegraful a necesitat o cheie, o baterie, un fir si o linie de poli intre statii pentru fir si receptor. Telegraful se folosea de aproximativ 50 de ani cand Guglielmo Marconi a venit cu versiunea sa wireless. La sfarsitul secolului al XIX-lea, Marconi a dovedit ca toti s-au inselat cand a trimis un mesaj fara fir peste Atlantic.