Mistere nerezolvate din adancuri

Marea a fost intotdeauna un loc misterios periculos pentru omenire. Chiar daca a trecut ceva timp de cand am parasit oceanele pentru o viata mai buna si mai uscata in afara, frica de ceea ce se afla in adancuri exista inca, undeva in interiorul nostru. Chiar si astazi – cu toata cea mai buna tehnologie a noastra – stim putine despre partile cele mai adanci ale oceanelor noastre. Explorarea lor este aproape imposibila, din cauza presiunii imense – aproape de neimaginat – in acele adancimi, precum si intunericului absolut.

Ceea ce stim, totusi, este ca, in ciuda conditiilor inospitale, adancul infloreste cu animale si plante – si tot ceea ce se afla intre ele – care s-au schimbat putin in cursul evolutiei lor. Sau, in masura in care ne putem da seama, oricum, o mare parte din oceane ramane inca neexplorata si ascunsa ochiului stiintific.

Totul despre meduze

Majoritatea oamenilor nu sunt straini de meduze, intrucat prospera in apele din intreaga lume. Nu sunt deosebit de demne, cu exceptia structurii lor ciudate a corpului si a unei cantitati inutil de mari de putere intepatoare. Atata timp cat stau departe de noi, cei mai multi dintre noi niciodata nu ne gandim la ele.

Daca le cititi pe ele, totusi, v-ati da seama ca meduzele – o umbrela larga de creaturi marine – de pe glob incearca in tacere sa preia lumea. Nu exageram; populatiile de meduze au crescut in mod misterios in multe regiuni independente. Explicatiile variaza de la incalzirea globala la abundenta brusca a platformelor de foraj cu ulei – oferindu-le astfel mai mult loc pentru a prospera – desi nimeni nu poate spune cu siguranta.

Biodiversitatea inexplicabil de mare din adancuri

Pentru o persoana obisnuita, este dificil sa ne imaginam cat de inospitale sunt unele parti ale oceanului. Dincolo de un punct, lucruri precum presiunea ridicata si vizibilitatea nu inseamna prea mult pentru majoritatea dintre noi. Acesta este motivul pentru care este dificil sa ne imaginam orice tip de viata care sa poata supravietui in acele adancimi. Din tot ce am aflat despre adancuri pana acum, viata este mult mai diversa si mai numeroasa decat orice alt ecosistem pe care il cunoastem.

Adancurile oceanelor si a marilor gazduiesc cea mai mare fractiune de biodiversitate din lume si inca nu stim cum a ajuns asa. O mare parte din acestea sunt microorganismele care au evoluat de-a lungul mileniilor pentru a supravietui in unele dintre cele mai dure conditii gasite pe Pamant. Exista si cateva animale mari, inclusiv cel mai mare nevertebrat pe care il cunoastem: calmarul gigant.

Raul subacvatic

Oricine a calatorit in Peninsula Yucatan, in Mexic, iti va spune cu bucurie totul despre topografia sa unica si numeroasele atractii naturale. Yucatan este cunoscut pentru cenote: gauri naturale umplute cu apa in pamant, de forme si dimensiuni diferite, ceea ce duce la unul dintre cele mai extinse – si sub explorare – sisteme rupestre din lume.

In timp ce vor exista multe alte mistere care asteapta sa fie descoperite in adancul unora dintre cenotele mai adanci, unul dintre ele – Angelita – gazduieste unul deosebit de particular. Daca te afunzi la aproximativ 100 de metri, ai vedea un rau intreg care curge sub apa albastra stralucitoare. Nu este stiinta rachetelor cu adevarat – apa subterana sarata este mai grea decat apa dulce mai aproape de suprafata. Diferenta de densitati face ca raul sa para un rau subacvatic.

Un tip aproape complet nou de aerisiri hidrotermale

Daca va aventurati prea mult in adancurile oceanului veti putea sa gasiti lucruri pe care nu le-ati vazut niciodata. Nu este o exagerare; fundul oceanului este inca neexplorat si inca mai gasim lucruri care sunt cu totul noi. Luati cu totul nou tipul de aerisiri hidrotermale gasite in marea adanca din Caraibe, care ar putea fi, de asemenea, un tip de ecosistem extraterestru. Aerisirile hidrotermale sunt importante pentru ca sunt casa unora dintre cele mai vechi si mai diverse tipuri de viata gasite pe Pamant. Studierea acestora este esentiala pentru a raspunde la unele dintre cele mai mari intrebari ale noastre.