Explozia de cazuri de Omicron pune ingrijirea primara pe franghii

La fel ca multe alte persoane, Alberto Perez, din Madrid, a descoperit datorita unui test la domiciliu ca durerea de cap si simptomele racelii de care suferea sunt cauzate de COVID-19.

Neputand sa-si contacteze centrul de sanatate, unde nu au raspuns la telefon si nu au existat consultatii online pentru toata saptamana urmatoare, a mers la un gardian al spitalului pentru a-si confirma pozitiv. Dupa ce a asteptat trei ore sa fie vazut, personalul sanitar a fost de acord cu autodiagnosticarea acestuia, dar nu i-a facut PCR.

„Asistenta care m-a vazut mi-a spus ca, din moment ce nu mi-am pierdut simtul mirosului sau al gustului, am avut varianta Omicron”, a spus Perez, 39 de ani, care lucreaza ca dezvoltator de jocuri in capitala Spaniei. „De unde as putea sa stiu fara. un PCR?”

Coplesita de numarul de persoane care solicita un test, un medicament sau un certificat pentru a-si justifica absenta de la locul de munca, asistenta primara din Spania functioneaza cu mult peste capacitatea sa in timpul noului val de pandemie de coronavirus.

Medicii de familie sunt adesea prima oprire pentru ingrijiri medicale in Europa. Ei si asistentele medicale primare sunt considerate vitale pentru a ajuta la prevenirea bolilor, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor si pentru a oferi ingrijire continua.

Intr-o tara care pana in urma cu cateva saptamani era considerata relativ sigura deoarece peste 80% din populatie a finalizat programul de vaccinare, volumul de munca in crestere i-a determinat pe medici si asistente sa anuleze controalele periodice pentru alte patologii decat COVID-19 si sa amana vizitele la domiciliu la persoanele vulnerabile.

Intrucat testul lui Perez a fost pozitiv acasa, nici spitalul, nici centrul sau de sanatate nu au dorit sa dedice mai multe resurse pentru efectuarea unui PCR pe el. Acest tip de test poate fi secvential pentru a determina variantele virusului, lucru pe care nimeni nu l-a facut cu Perez sau cu miile de pozitive detectate in testele la domiciliu din Spania.

„Sentimentul pe care il da este ca nu exista resurse si, de asemenea, (…) acestia acopera lucrurile, astfel incat sa nu vezi ca te trimit acasa”, a spus Perez.

In Europa, asistenta medicala primara a fost cu personal insuficient si subfinantat de ani de zile, a spus Caroline Berchet, economist in domeniul sanatatii la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) cu sediul la Paris. Pandemia a dezvaluit doar deficientele rezultate.

„Investitia in ingrijirea primara nu este suficienta in Europa” si in afara ei, a explicat Berchet. In cei 38 de membri ai OCDE, care include Statele Unite, in 2019, o medie de 13% din cheltuielile de sanatate au fost dedicate acestui sector , fata de 28% din asistenta spitaliceasca.

„Ingrijirea primara necesita o finantare si investitii mai bune in toate tarile (OCDE)”, a adaugat el, pentru a asigura mai mult personal, o pregatire mai buna si un salariu si conditii de munca mai bune, precum si o ingrijire mai flexibila.

Paloma Repila, purtatoare de cuvant a SATSE, cel mai mare sindicat de asistente medicale din Spania, a declarat ca rata mai mica de spitalizare in acest val de pandemie inseamna ca multe persoane cu simptome usoare au un „impact brutal” asupra centrelor de sanatate locale.

„Cred ca transmiterea si proximitatea acestui val sunt de asa natura incat parasim mediul de sanatate si le cerem oamenilor sa actioneze ca propriile toalete, ca ingrijitori”, a spus el. „Responsabilitatea individuala este foarte buna, dar faptul ca este diagnosticata, ca este practic procesata si ca nu este urmarita de profesionisti este ceva care ne ingrijoreaza foarte mult”.

In Franta, ani de reducere a finantarii sistemului public de sanatate sunt de vina pentru deficitul de medici in zonele rurale.

Ceva asemanator se intampla in Italia, unde medicii generali de familie suporta greul ultimului val, precum si sarcina birocratiei crescute pentru a certifica ca oamenii se pot intoarce in siguranta la munca si la scoala, spun oficialii.

Repila, purtatoarea de cuvant a sindicatului, a spus ca autoritatile ar trebui sa fie ingrijorate de consecinte.

“Daca se face un test acasa, ce varianta aveti? Nu stim, iar problema izolarilor si carantinelor este gestionata pe baza unei secventieri despre care nu stim”, a spus el.

Chiar si cifrele zilnice care au ajuns in prima pagina si informeaza raspunsul expertilor si politicienilor sunt din nou desincronizate, asa cum erau la inceputul pandemiei. Asta pentru ca rezultatele analizelor la domiciliu nu sunt raportate la centrele de sanatate coplesite, fie pentru ca nu raspund la telefon, pentru ca nu sunt disponibile programari, fie pentru ca oamenii nu se deranjeaza sa faca acest lucru.

Ministrul Sanatatii, Carolina Darias, a cerut populatiei sa-si raporteze rezultatele pozitive in aceasta saptamana, chiar daca sunt simptomatice sau decid sa ramana acasa cu simptome usoare.

Potrivit sindicatelor si altor asociatii profesionale, personalul medical nu poate face fata numarului de apeluri telefonice, consultatii prin videoconferinta si solicitari de analize, sfaturi, tratament sau concedii medicale.

Adio urmaririi contactelor

Urmarirea contactelor, candva considerata cheie pentru stoparea pandemiei, a cazut in uitare.

Asistenta primara a fost departe de mass-media si de lumina publica pentru o mare parte a pandemiei, cand cea mai mare preocupare a fost capacitatea de a aborda fluxul de pacienti din spitale si unitati de terapie intensiva.

Insa asociatiile profesionale spun ca problemele au inceput mult mai devreme, ca urmare a unor ani de subfinantare, ceea ce a dus la contracte temporare pentru personalul medical si facilitati slabe.

Dupa criza datoriilor care a zguduit Europa in 2008, un guvern conservator a impus masuri stricte de austeritate in Spania care au insemnat reduceri bugetare in sistemul public de sanatate. O situatie similara a fost traita si in alte natiuni europene.

Actualul guvern socialist de centru-stanga a prezentat luna trecuta un plan de imbunatatire a calitatii si accesibilitatii asistentei medicale primare in urmatorii doi ani, dar criticii au spus ca este prea tarziu.