Facebook elimina o mica retea pro-Trump cu sediul in Romania

Reteaua a avut o mica acoperire de 1.600 de utilizatori care isi urmareau paginile de Facebook si 7.200 de conturi Instagram.

Facebook a declarat joi ca a eliminat recent o mica retea de conturi care opereaza din Romania, care promovase campania de realegere a presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu povesti despre sprijinul sau din partea conservatorilor, a americanilor negri, a crestinilor si a adeptilor retelei QAnon de teorii ale conspiratiei.

Multi operatori ai celor 35 de conturi Facebook si 88 de Instagram s-au pozat ca americani, iar unii au gestionat paginile fanilor Trump, respectand regulile retelei sociale cu privire la ceea ce numeste un comportament inautent coordonat.

Reteaua a avut o mica acoperire, doar 1.600 de utilizatori urmarindu-si paginile de Facebook si 7.200 care isi urmareau conturile Instagram. Instagram este detinut de Facebook.

Miercuri, Facebook a respins o postare a lui Trump, despre care compania a spus ca si-a incalcat regulile impotriva impartasirii dezinformarii despre coronavirus.

Postarea continea un videoclip, din interviul lui Trump cu emisiunea TV americana Fox & Friends la inceputul zilei, in care presedintele sustinea ca copiii sunt ,,aproape imuni” la COVID-19.

,,Acest videoclip include afirmatii false conform carora un grup de persoane este imun la COVID-19, ceea ce reprezinta o incalcare a politicilor noastre privind dezinformarea nociva a COVID”, a spus un purtator de cuvant al Facebook.

Un tweet care continea videoclipul postat de contul @TeamTrump al campaniei Trump si distribuit de presedinte a fost, de asemenea, ascuns ulterior de Twitter Inc pentru incalcarea regulilor sale de dezinformare COVID-19.

Un purtator de cuvant al Twitter a declarat ca proprietarului contului @TeamTrump i se va cere sa elimine tweet-ul inainte de a putea sa-l tweeteze din nou.

YouTube, prin intermediul unui purtator de cuvant, a declarat ca a tras si videoclipul pentru incalcarea politicilor sale de dezinformare COVID-19.

Campania Trump a acuzat companiile de partinire impotriva presedintelui, spunand ca Trump a afirmat un fapt. ,,Companiile de social media nu sunt arbitrii adevarului”, a declarat Courtney Parella, purtator de cuvant al campaniei.

A fost prima data cand Facebook a eliminat o postare Trump pentru dezinformare a coronavirusului, a spus purtatorul de cuvant al companiei.

De asemenea, a parut a fi primul caz raportat in care compania de socializare a preluat o postare de la presedinte pentru incalcarea regulilor sale de dezinformare.

Twitter a eliminat o postare retweeted de Trump, care arata spre un videoclip viral inselator despre coronavirus, dar compania a lasat clipuri ale presedintelui sugerand ca oamenii de stiinta ar trebui sa investigheze utilizarea luminii sau dezinfectantului la pacienti.

Twitter a spus ca aceste observatii exprima o dorinta de tratament, mai degraba decat un apel literal la actiune.

De asemenea, a lasat o postare din martie a directorului general al Tesla Inc, Elon Musk, afirmand ca ,,copiii sunt in esenta imuni” la virus.

Facebook a luat caldura de la parlamentari si angajatii sai in ultimele luni pentru ca nu a luat masuri asupra postarilor inflamatorii ale lui Trump.

Compania a eliminat anterior reclame din campania electorala a lui Trump pentru incalcarea regulilor de dezinformare, in acest caz in jurul unui recensamant national.

De asemenea, a eliminat atat postarile lui Trump, cat si reclame de campanie care aratau un triunghi rosu inversat, un simbol pe care nazistii l-au folosit pentru a identifica prizonierii politici, pentru incalcarea politicii sale impotriva urii organizate.