O conexiune constanta: istoricul britanic Tessa Dunlop despre Regina Marie, importanta diasporei si locul ei preferat din Romania

Istoricul, radiodifuzorul si scriitorul britanic Tessa Dunlop a sosit pentru prima data in Romania in 1992 ca voluntar intr-un orfelinat din Siret, in nordul Moldovei. Experienta a fost doar inceputul unei legaturi pe tot parcursul vietii cu tara, atat profesionala, cat si personala. Ea scrie si vorbeste des despre Romania pentru mass-media din Marea Britanie, a absolvit un doctorat. despre relatiile romano-britanice la inceputul secolului al XX-lea si are o familie de romani.

Intr-o conversatie in limba romana, prilejuita de lansarea serialului Who is Romania , ea a vorbit despre regina Marie, de ce tara trebuie sa se tina de relatia cu diaspora si de locul din Romania de care se bucura cel mai mult.

Autor cel mai bine vandut al The Bletchley Girls and The Century Girls si prezentatoare a numeroase programe de istorie, inclusiv premiata de BBC 2 Coast, Tessa Dunlop exploreaza adesea subiecte legate de Romania pentru mass-media din Marea Britanie. Mai recent, ea a acoperit starea infrastructurii rutiere a tarii si protestul din 2019 pe autostrada si a privit diversitatea comunitatii romanesti din Marea Britanie in programele pentru BBC Radio 4.

Cea mai recenta lucrare a Dunlop despre tara este Who is Romania , o serie de filme scurte si captivante care profileaza personalitati romanesti, o initiativa a Institutului Cultural Roman (ICR) din Londra. Primul episod a prezentat publicului conducatorul secolului al XV-lea Steven cel Mare (Stefan cel Mare), care a construit manastirile pictate din Moldova, listate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Alte episoade se concentreaza pe personalitati precum celebrul muzician George Enescu, sculptorul Constantin Brancusi si romancierul, dramaturgul si jurnalistul Mihail Sebastian, printre altele. Cateva dintre lucrarile acestuia din urma au fost traduse in engleza, inclusiv sau Jurnalul 1935-44 , care relateaza aparitia antisemitismului si a vietii intelectuale in Bucurestiul interbelic, si De doi mii de ani , al carui protagonist este un student evreu din Romania Anii 1920. O alta carte a sa, Femeile, va fi lansata in noiembrie.

Vine ora, vine femeia

Un episod deja difuzat este dedicat reginei Marie, printesa de origine engleza care a devenit regina Romaniei. Ea a fost ,,femeia potrivita la momentul potrivit”, spune Dunlop despre regina care a sprijinit intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial din partea Aliatilor si a facut lobby pentru recunoasterea unificarii provinciilor romanesti.

,,Vine ora, vine femeia: Maria era magia momentului, era alianta ei, relatia ei cu Anglia si Rusia, era imaginea ei”, spune Dunlop cand se uita la influenta ei. Este usor sa fii o stea cand esti presedintele SUA, dar venirea dintr-o tara mica si avand un impact atat de extraordinar a fost mult mai neobisnuit, explica ea.

Al ei a fost si un moment in care Marea Britanie si Romania au stabilit o relatie, subliniaza Dunlop. De sute de ani, nu a existat nicio relatie intre cele doua tari si au luptat pe parti opuse in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Anul trecut, o statuie a reginei Marie a fost dezvaluita in Ashford, locul ei natal. Este prima statuie a reginei ( in fotografia de deschidere ) in afara granitelor Romaniei, onorand personalitatea care leaga cele doua tari.

Intrebata cum crede ca ar face Regina Marie in lumea de astazi, ea spune ca influenta ei ar fi mai limitata. ,,Cred ca era foarte potrivita perioadei pentru ca; in timp ce nu avea putere, a avut insa o influenta considerabila. ” In zilele noastre, cand femeile sunt lideri in multe domenii si pot fi prim-ministri sau presedinti, a fi regina este un rol mai putin important.

Dunlop este, de asemenea, interesat sa exploreze povestile femeilor din Romania comunista pentru un proiect de carte care ar arunca lumina unei perioade in care tara este adesea judecata atat de nefavorabil. Dupa 1989, imagini cu orfelinate din tara si copii neglijati, inghesuiti in paturi mici, care se leganau inainte si inapoi, au socat lumea si au modelat perceptia unei generatii despre Romania. ,,Vreau sa intervievez femeile din acea perioada, deoarece aici nu se intelege cat de rau a fost pentru femei; a fost un cosmar – invazia, reglementarea celui mai privat aspect al femeilor: capacitatea de a procrea “.

Lasarea copiilor intr-un orfelinat trebuie sa fi fost ultima lor speranta, spune Dunlop, iar modalitatea de a intelege acea perioada este sa vorbesti cu ,,femeile care erau comunisti, femeile care erau casatorite cu comunisti, femeile care si-au abandonat copiii nu au avut de ales, sa discute cu femeile care si-au riscat viata avortand, cu femeile care au luptat impotriva germanilor si apoi a rusilor, pentru a intelege cat de rau era; femeilor care stateau la cozi, care nu stiau cum sa-si hraneasca copiii, pentru a intelege cat de departe a ajuns Romania. “

Puterea diasporei

Dunlop spune ca, la nivel personal, lucrari precum seria recenta se leaga de pasiunea ei pentru tara si oamenii sai si de necesitatea de a mentine si dezvolta conexiunea tarii cu diaspora. ,,Aceasta este cea mai mare provocare, dupa parerea mea: cum tineti relatia cu diaspora.”

In aceasta vara, a inceput un cont de Facebook in limba romana, deoarece dorea sa se apropie de prietenii ei romani. A vazut o comunitate care se reunea, oameni care pot schimba imaginea tarii in strainatate si se pot intoarce in Romania. ,,Diaspora este de fapt un imens pozitiv, dar daca renunta la Romania, atunci se termina povestea.” Diaspora pe care o cunoaste este una diversa, de la muncitor la panificatie si Mihai, care lucreaza la o spalatorie auto si ii trimite bani inapoi fiului sau din Romania, medicului care a supravegheat-o sarcina. ,,Toate trei sunt un atu; am castigat trei, iar Romania a pierdut trei, deci exista sansa de a avea o relatie mai integrata, mai profunda, mai substantiala. “

De asemenea, si-a intensificat eforturile de a vorbi romaneste si insista acum sa vorbeasca limba atunci cand romanii se ofera sa vorbeasca in engleza. A invatat primele fragmente de romana in Siret, interactionand cu copiii din orfelinatul unde lucra si mai tarziu, cu soacra ei. Un obicei din familia ei este citirea cu voce tare, impreuna cu copiii ei, in limba romana, asa cum se intampla acum cu traducerea Domnului inelelor . Mai mult decat practicarea limbii, ea doreste ca si copiii ei sa poata alege daca vor sa lucreze in Romania si sa isi construiasca un viitor acolo.

Cerul roz al Moldovei

Dunlop, care a crescut in Scotia, este, de asemenea, un fan al peisajului romanesc si evidentiaza biodiversitatea tarii. ,,Obisnuiam sa cred ca copilaria mea in Scotia a fost destul de salbatica, dar am invatat ca nu, a fost foarte blanda in comparatie cu Romania […] Romania o ia cu un angrenaj si sper ca nu este totul pierdut. Este atat de usor, cu nevoia de a face agricultura intensiva. “

Desi este de acord ca Transilvania este speciala, Dunlop spune ca si-a pierdut inima in Moldova. Cu ceva timp in urma, ea a pus la punct o lista cu ceea ce ii place cel mai mult la Romania si, spre sfarsitul discutiei noastre, trece peste ea. ,,Iubesc Moldova, iubesc copiii de acolo, eu un an intreg acolo, durerea lor a devenit calatoria noastra impreuna. Imi place atat de mult Siret si, cand sunt acolo, parca sunt la sfarsitul lumii; Imi place asta, asa ca raman cu cerul roz al Moldovei. “

Cine este Romania este scris si prezentat de Tessa Dunlop. Este o initiativa a Institutului Cultural Roman (ICR) din Londra si este produsa de Storytailors. Episoadele pot fi vizionate pe site-ul web ICR London si pe canalele de socializare, precum si pe Tessei Dunlop pagina de Facebook a . Au fost difuzate si pe History Hit, RoyaltyTV si pe site-ul Daily Mail.