Mituri despre sarcina si nastere

Nasterea, acest miracol al vietii, aceasta clipa unica la care visam o viata si de care ne temem in aceeasi masura. Cred ca nu este femeie care sa nu se gandeasca cu o oarecare teama catre sala de nateri, catre maternitate. Putine sunt insa cele care pun mana sa citeasca daca aceste temeri sunt indreptatite sau nu. Si, sincera sa fiu, nici sistemul sanitar din Romania nu ne prea ajuta. Medicii nu ne spun prea multe, asteapta sa ii intrebam noi. Si, uite asa, intr-un cerc vicios, nasterea ramane si in zilele noastre un mare mister.

Inainte de a ne alimenta negativ cu informatii incomplete din surse indoielnice ar trebui sa stim cate ceva despre momentul in care vom devein parinti.

Dupa  ce m-am ineresat pentru voi (aici adaug si experienta personala) iata raspunsul la cateva dintre intrebarile pe care ni le punem atunci cand putam in pantece un prunc.

Cum va fi travaliul? Este adevarat ca este intotdeauna dureros si dureaza mult?

Ei bine dragelor nu este deloc asa. Conteaza foarte mult structura personala (o femeie mai lata in solduri va avea un travaliu mult mai usor), si, in multe cazuri, travaliul este scurt si nu foarte dureros.

Un alt mit spune ca durerile travaliului sunt semanatoare durerilor menstruale. Durerea este asemanatoare durerilor de oase, in etape scurte de cate 1-3 minute, ceea ce permite corpului sa se relaxeze dupa fiecare contractie. Asemanarea cu durerile menstruale este zona in care apar aceste dureri – partea inferioara a abdomenului.

Introducerea travaliului este riscanta oare? Cel mai bun raspuns il poate da doctorul tau. Si aici factorul determinant este unul dat de structura personala. Oricum ar fi, daca procedura de inducere a trvaliului este facuta sub supraveghere medicala atunci puteti sta linistite, nu comporta nici un risc.

O alta intrebare pe care ne-o punem este cum ar trebui sa nastem. Nasterea naturala este oare mai sigura si indicata pentru copil? Ei bine, exceptand cazurile in care operatia cezariana se impune, toti medicii vor recunoaste ca nastereaa naturala este cea mai sigura pentru mama si copil. Atat pentru momentul nasterii cat si pentru recuperarea ulteriora. Si in acest caz travaliul este mult mai rapid si efficient.

Oricare ar fi intrebarile pe care vi le puneti, oricare ar fi temerile prin care treceti, dragelor cel mai indicat este sa vorbiti cu specialistul.

Eu trebuie sa recunosc faptul ca, atunci cand am ramas insarcinata, am plecat din start cu ideea ca ar trebui sa fac o opratie cezariana si astfel totul va fi perfect. Am avut norocul sa intalnesc o doamna doctor extrardinara care mi-a explicat detaliat avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele doua variante.

Ceea ce nu stiam era faptul ca, si daca as fi nascut prin cezariana, dupa ce ar fi trecut efectul anesteziei, as fi resimtit durerile travaliului, deoarece uterul isi vede de treaba si actioneaa ca in cazul unei nasteri naturale (asadar as fi vut contractii, dureri ale operatiei, etc). Deci recupearea ar fi fost mai anevoioasa.

Oricare este optiunea personala, va urez nastere usoara si o viata fericita alaturi de noul membru al familiei.