Felul in care moda imbracamintei sportive este indatorata culturilor indigene si afro-americane

In timp ce cititi acest articol, puteti fi imbracat confortabil intr-o pereche de blugi si un tricou. Poate ca preferi puloverul, tricourile si adidasii tai preferati. Aceste nise de imbracaminte sport contemporana isi au originea in America de Nord si domina acum pietele globale. Dar stiati ca imbracamintea sport americana rezulta din contributiile necreditate ale indigenilor si africanilor? Imbracamintea sport este o categorie de imbracaminte si accesorii purtate in situatii active, casual. Astazi, imbracamintea sport s-a extins si este purtata aproape in fiecare zi in aproape orice situatie. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca imbracamintea sport poate fi gasita la orice pret, de la comercianti cu reduceri pana la marci de lux. Citeste continuarea pe foxi.ro .

Moda transmite valoare vizuala, dar si monetara. Stabilirea sensibilitatii vestimentare din America de Nord se intersecteaza cu colonizarea Americii si cu comertul modern de sclavi. Aceste linii de poveste convergente arata cum imbracamintea sportiva – contributia Americii de Nord la moda globala – a aparut direct din ideile indigene si africane despre imbracaminte.

Colonistii abandoneaza moda europeana. Interesul consumatorului pentru imbracamintea sport a crescut constant de la sfarsitul secolului XIX.

Cu siguranta am parcurs un drum indepartat de jaluzele victoriene, jachete de vanatoare, flori si costume de baie! Cand colonistii europeni au inceput sa se stabileasca in America, au stabilit ca vor rezista intr-un loc nou. Raspunsul lor a fost sa invete metode de supravietuire de la popoarele indigene care au creat o cultura materiala impresionanta dezvoltata deseori ca urmare a abordarii cu diversitatea mediilor din aceasta parte a Atlanticului de mii de ani. Colonistii au imbratisat versatilitatea si functionalitatea favorizate de popoarele indigene. In cea mai mare parte, au aruncat concepte europene rigide in materie de moda, cum ar fi peruci si haine. Au inceput sa includa si sa incorporeze materiale vernaculare precum piele de cerb, precum si metode indigene de creare a hainelor. Colonistii au aflat si au imitat vesminte si accesorii pentru Primele Natiuni sau au creat articole vestimentare noi, hibride

Popoarele indigene erau active in aceste schimburi culturale extraordinare. Acestia au absorbit materialele si tehnologiile europene in confectionarea imbracamintei si a accesoriilor, fie datorita disponibilitatii, importantei sau functionalitatii lor. Multe dintre aceste articole, de exemplu margele de sticla, continua sa aiba valuta in moda indigena. Nu este surprinzator faptul ca popoarele indigene si colonistii europeni au imprumutat din cultura celuilalt. Adoptarea artefactelor sau tehnologiilor dintr-un context cultural diferit a fost practicata de-a lungul istoriei umane.

Imbracamintea sportiva din epoca coloniala. Exemple iconice de imbracaminte sportiva timpurie includ articole de imbracaminte purtate de homesteaders si barbati si femei de frontiera. Imbracamintea din piele de matase, palariile si cizmele asemanatoare cu mukluk sunt imbracaminte sportiva de epoca coloniala usor de identificat. O caracteristica vizibila a acestor haine si accesorii a fost facuta din piele si blanuri in mod traditional american. Aceste piese vestimentare versatile, extrem de functionale si usor de ingrijit nu protejau exclusiv corpul comerciantilor, exploratorilor si oamenilor de frontiera. Aceste haine au semnalat si o noua identitate sociala si culturala. O identitate americana aventuroasa, sfidatoare, egalitara. Acesta contrasta cu ordinea sociala ierarhica si conservatoare a Vechii Lumi.

La inceput, blugii au fost creati ca piese de protectie pentru mineri si prospectori in timpul Rush Gold din California. Proto-jeansii erau similari cu jambierele din piele de cerb american, dar interpretate in panza. Mai tarziu, blugii albastri simbolizau orice, munca grea, tineretea, rebelitatea, exclusivitatea sau comoditatea. Aproape paralel cu evolutia blugilor a fost desfasurarea tunului american de croitorie din coasta de est.

“Noul Negru”. Croitorii gratuiti din Boston si New York au ajutat la crearea unui costum relaxat, sportiv, pentru barbati. A fost un costum nascut din nevoia de a fi activ si unul care s-a opus croitoriei eduardiene rigide britanice. Acesti croitori au avut grija de “domnii negri”, precum si de clasa de mijloc alba. Costumele preferate de croitorii negri au devenit deosebit de proeminente cu “noul negru”; Artisti si intelectuali negri din Harlem si nu numai. Silueta larga cu umeri a fost modelul pentru multe dintre costumele purtate de artistii de blues, jazz si R&B din secolul XX. Aceasta silueta aproape eroica a costumului american a fost accentuata in continuare de jachete care se ingustau la solduri. In anii 1930, aceasta abordare a croitoriei a fost adoptata in Europa ca draperie. Literalmente, draperia era un costum care atarna pe umeri.

Reconcilierea datoriei culturale. In anii 1930, imbracamintea sportiva a fost cea mai importanta contributie a Americii de Nord la traditia vestica a modei. De atunci, fortele globalizarii au transformat imbracamintea sportiva intr-o marfa internationala. Intreprinderile, etichetele, comerciantii si designerii care opereaza din America de Nord si nu numai continua sa beneficieze de vanzarile de articole sportive. Cu toate acestea, doar cateva companii de moda si-au publicat datoria fata de indigeni sau afro-americani. Un exemplu este Proiectul Canada Goose Atigi. Acest proiect a fost lansat in colaborare cu designeri inuiti, inclusiv Alaana Tatty, Olivia Tagalik, Parniga Akeeagok, Lisa-Louie Ittukallak si Eileena Arragutainaq.