Ce este dragostea ?

Ce este dragostea? Pentru un cuvant atat de mic, este sigur ca are o legatura adanca inradacinata cu aproape orice lucru din intreaga lume. Te poti indragosti de cineva, poti face ceva in numele iubirii si chiar poti sa urasti pe cineva din iubire. Nu este doar un cuvant incredibil de versatil, ci si un concept destul de flexibil! Nu este doar un cuvant incredibil de versatil, ci si un concept destul de flexibil! Dar ce este exact iubirea? Si de ce toata lumea innebuneste in privinta asta?

Stiinta o explica pentru noi intr-un mod tipic neromantic: Simtim emotia iubirii atunci cand anumiti hormoni sunt eliberati in tot corpul nostru si cand anumite regiuni ale creierului, cum ar fi hipocampul, sunt activate. Plictisitor, nu? Din fericire pentru noi, dragostea a fost studiata, filozofata, meditata si traita de romantici fara speranta, filosofi, poeti, muzicieni si asa mai departe inca din zorii rasei umane.

Din fericire pentru noi, dragostea a fost studiata, filozofata, meditata si traita de romantici fara speranta, filosofi, bardi, poeti, muzicieni si asa mai departe inca din zorii rasei umane. Rezultatul? Ei bine, acum stim cel putin ca exista multe tipuri diferite de iubire! De fapt, filozofii greci antici au studiat subiectul si au stabilit ca exista 6 forme diferite de iubire.

Agape – cea mai inalta forma de iubire. Agape este considerata a fi cea mai inalta dintre toate formele de iubire. Cu toate acestea, acesta are o serie de moduri diferite in care pot fi interpretate. Cuvantul a inceput sa fie folosit ca verb pe vremea legendarului autor grec Homer, care a scris Iliada si Odiseea in jurul secolului al VII-lea i.Hr. Sensul de agape la acea vreme era mai aproape de afectiune, de exemplu sa salut pe cineva cu afectiune. Cuvantul a evoluat totusi de-a lungul timpului si este mult mai strans legat de iubirea divina, datorita utilizarii sale in diferite traduceri ale Bibliei.

Eros – iubirea romantismului. Eros este o forma de iubire atat de apreciata si importanta, incat chiar si zeul grec al iubirii a fost numit astfel. Respectand aceasta tendinta, cuvantul ,,dragoste intima” in greaca moderna este ,,Erotas”, iar aceasta nu este o greseala – Eros este cel mai apropiat lucru de ceea ce am numi astazi dragoste romantica. Aceasta forma de iubire variaza in mod normal de la ganduri, dorinte si actiuni, in general, limitate la dormitor sau la intalnire. Dar este mai mult decat atat. Este, de asemenea, dragostea gasita in casatorie, tipul de iubire pe care il are pentru cealalta jumatate. De fapt, Platon credea mai degraba ca este fondatorul decat cel din urma, intrucat il vedea fara limite fizice sau atractie si, prin urmare, platonic.

Philia – iubirea frateasca sau iubirea dintre prieteni. Una dintre cele mai frecvente forme de iubire pe care le experimentam zilnic este philia sau iubirea impartasita intre prieteni. Aceasta forma de dragoste a fost definita pentru prima data de filosoful grec Aristotel ca fiind iubirea care este impartasita intre prieteni, in special in trei tipuri de prietenii specifice. Primul tip de prietenie este acela care se bazeaza pe utilitate sau utilitate. Aceasta forma de philia consta in relatii sau interactiuni intre oameni in circumstante foarte superficiale, cum ar fi cumpararea de la cineva. In vremurile moderne, probabil ca nu ne-am referi la acest tip de relatie ca la o prietenie. Cea de-a doua forma de philia este mult mai aproape de ceea ce ne-am astepta de la ea – este in totalitate de a face placere in compania altora. Aceasta poate fi sub forma unei bauturi impreuna, impartasirea de experiente printr-un hobby reciproc sau pur si simplu orice lucru care implica sa faci ceva placut cu o alta persoana. Forma finala a philia, referita la cea mai inalta forma, este ceea ce am numi iubirea impartasita intre frati si prietenii adevarati. Este tipul de philia in care va bucurati nu doar de compania celuilalt, dar si de caracterul celuilalt.

Storge – dragostea impartasita in familie. Storge este o forma de iubire despre care se spune ca este cea mai naturala si este dezvoltata ca un instinct mai mult decat orice altceva. Este genul de iubire pe care o simte o mama fata de copilul ei, chiar inainte de nastere, si se poate spune ca este ceea ce tine familiile impreuna, indiferent de ce le arunca lumea. Aceasta forma de dragoste este aproape exclusiv experimentata intre membrii familiei si poate creste sau micsora in timp, in functie de cat de aproape dse pastreaza relatiile.

Philautia – Iubirea de sine. Philautia a fost asemanata initial cu dragostea pe care o deti pentru sine, precum si cu grija propriei fericiri sau a starii de bine. Destul de ciudat, aceasta nu a fost intotdeauna considerata a fi o forma de dragoste extrem de apreciata si, de fapt, a fost considerata un defect moral! Persoanele care practicau philautia erau mentionate ca fiind zadarnice, egoiste si egotistice. De-a lungul timpului, insa, philautia a castigat o reputatie si o mai buna intelegere. Treptat, philautia, sau iubirea de sine, a inceput sa creasca ca un concept care nu este doar bun, dar extrem de benefic pentru sanatatea dvs. mentala.

Xenia – iubirea gasita in ospitalitate. Aceasta forma de iubire este mai putin un tip de iubire si mai mult un ghid general de urmat pentru a fi ospitalier cu toti cei care trec pe langa casa ta. Iubirea care provine din ospitalitate este una dintre cele mai vechi si mai adanci forme inradacinate, intalnita in intreaga lume. Culturile din capetele opuse ale pamantului impartasesc toate asemanari atunci cand vine vorba de conceptul de Xenia. Trasaturile comune sunt, in general, pe aceeasi linie, dar incepeti cu un singur principiu: trebuie sa-i onorati pe toti cei care va trec pragul, precum si sa-i hraniti si sa-i adapostiti.