Lucruri interesante despre Nike

Nike este unul dintre cei mai populari comercianti de articole de imbracaminte si incaltaminte sport, dar exista multe lucruri pe care nu le cunosti despre aceasta companie. In ciuda majoritatii populatiei occidentale care detine cel putin un articol realizat de Nike, exista multe fapte interesante care sunt relativ necunoscute. Afla mai multe.

 1. Nike a fost fondata pe 25 ianuarie 1964 de Bill Bowerman si Phil Knight.
 2. Sediul central este in Washington County, Oregon, SUA.
 3. Multi fani infocati ai marcii pronunta gresit numele ,,Nike”. Este pronuntat corect ,,ny-kee” si numele provine de la zeita greaca a victoriei.
 4. Celebrul logo Nike, un swoosh solid, a fost proiectat la doar 35 de dolari de Carolyn Davidson, studenta la Universitatea de Stat Portland. Mai tarziu, i s-au oferit mai mult de 640.000 USD din vanzarea articolelor Nike.
 5. Sloganul ,,Just Do It”, care este acum recunoscut in intreaga lume, a fost inspirat din ultimele cuvinte ale lui Gary Gilmore. Ucigasul in serie a spus ,,Just do It” inainte de a fi executat.
 6. Nike vinde incaltaminte, imbracaminte si accesorii sportive in mii de magazine din intreaga lume. In total, exista mai mult de 900 de milioane de articole vandute in fiecare an.
 7. De-a lungul anilor, Nike a facut unele reclame premiate, iar in 2000 si din nou in 2002, compania a castigat un premiu Emmy.
 8. Una dintre cele mai recente inovatii ale Nike este o incaltaminte care poate fi conectata electric la un smartphone. Incaltamintea contine un dispozitiv de calcul care este incorporat in acesta si poate fi conectat la smartphone-ul oricui poarta pantofii.
 9. Pe piata de incaltaminte atletica, Nike preia aproximativ 62%, ceea ce il face cel mai popular brand pentru incaltaminte sport.
 10. Nike nu proiecteaza doar pantofi pentru o tinuta obisnuita de zi cu zi. Tinker Hatfield, designer de pantofi pentru Nike, a creat Batboot pentru primul film Batman. In plus, pantofii de hoverboarding purtati de Michael J. Fox in Back to the Future: Partea a II-a au fost concepute de Nike.
 11. Cel mai mare magazin Nike este situat pe Oxford Street din Londra si are in total 3.900 de metri patrati.
 12. In 1978, Nike a creat o noua reclama pentru pantofii lor Air Max si, pentru prima data, o melodie Beatles a fost folosita intr-o reclama. Piesa care a fost aleasa pentru reclama a fost Revolution No. 9.
 13. La inceput compania se numiea Blue Ribbon Sports. In 1971, numele a fost schimbat in Nike.
 14. Phil Knight, unul dintre cofondatori, a dorit sa schimbe numele in ,,Dimensiunea 6″, dar, in final, Nike a fost preferatul celor doua nume potentiale.
 15. Produsele Nike sunt fabricate in fabrici care nu sunt detinute de fapt de compania in sine. In schimb, contractantii detin fabricile si Nike le plateste pentru a produce marfurile.
 16. Air Jordan 1 a ajuns faimos prin jucatorul de baschet Michael Jordan; cu toate acestea, Jordan a urat culorile rosu si negru cand a vazut prima data pantofii.
 17. Shaquille Rashaun O’Neal, cunoscut si sub numele de Shaq, a mers in intampinarea proprietarilor Nike imbracat in intregime in haine de la Reebok. Acest lucru se datora faptului ca stia ca nu doreste sa incheie contract cu Nike.
 18. Tenismenul roman Ilie Nastase a fost primul sportiv care a promovat Nike.
 19. Phil Knight scria una dintre lucrarile colegiului cand a decis sa-si inceapa propria companie de incaltaminte. El a crezut ca incaltamintea fabricata in Japonia ar putea concura cu celelalte companii sportive care erau populare la acea vreme, precum Adidas.
 20. Incaltamintea Nike este fabricata in principal in China, Indonezia si Vietnam, dar multe dintre incaltaminte au fost fabricate si in SUA.
 21. Compania incearca constant sa introduca noi idei pe piata, iar in 1991, au lansat pantaloni scurti denim de golf pentru spalarea acidului, care nu au fost extrem de populari.
 22. Multe dintre numele produselor Nike au fost preluate de la echipe sportive. De exemplu, ,,Columbia Blue” este numita dupa ,,Columbia Lions”, o echipa care are un logo albastru.