Inflatia SUA ar putea atinge 3% sau 4% pana la mijlocul anului 2022, avertizeaza un veteran strateg

Din ce in ce mai multi strategi cred ca investitorii subestimeaza perspectivele preturilor de consum.

David Roche, presedintele firmei de investitii Independent Strategy, se numara printre ei. El a declarat miercuri CNBC ca rata inflatiei din SUA, care se ridica la 2,6% in martie fata de un an mai devreme, ar putea creste mult mai mult.

,,Propunerea mea este ca vom vedea o inflatie de probabil 3 sau 4% pana la jumatatea anului viitor si acest lucru este complet incompatibil cu, sa zicem, randamentele obligatiunilor americane pe 10 ani fiind de 1,6%. Acest randament s-ar putea dubla cu usurinta si, atunci cand va avea loc, atunci veti ajunge la punctul de criza pe care pietele il vor experimenta “, a declarat el pentru,, Squawk Box Europe “de la CNBC.

,,Motivul pentru care preturile vor creste si, intr-adevar, exista cateva lucruri, este ca veti ajunge, de cealalta parte a Covid, la o cerere uriasa, pe masura ce consumatorii cheltuiesc excesul de economii pe care le-au acumulat”, a spus el. .

,,Si veti ajunge la un guvern mare pentru totdeauna … si asta, desigur, este mai putin eficient si eficienta mai mica inseamna o inflatie mai mare.

Comentariile lui Roche apar in contextul unei discutii intensificate asupra directiei pe care o va lua inflatia . Cresterea inflatiei este una dintre cele mai mari preocupari cu care se confrunta piata in acest moment, deoarece preturile ridicate ar putea afecta valorile activelor si marjele companiilor si ar putea limita puterea de cumparare a consumatorilor.

Oficialii Rezervei Federale SUA urmaresc rata inflatiei. Cele mai recente date arata ca indicele preturilor de consum a crescut cu 0,6% in luna martie fata de luna precedenta si a crescut cu 2,6% fata de un an mai devreme. Factorii politici din Fed cred ca o crestere este tranzitorie. Ei spun ca au instrumente, cum ar fi cresterea ratelor dobanzii , pentru ao combate daca devine o problema.

Roche a spus ca Fed va fi ,,in spatele curbei”, totusi. ,,Va gresi ceea ce numeste inflatie tranzitorie si va incerca sa o analizeze, in timp ce efectiv ceea ce face este sa creeze o problema inflationista pe termen mai lung”, a spus el.

In orice caz, o crestere a inflatiei este vazuta ca fiind inevitabila odata cu redeschiderea economiei globale in urma pandemiei coronavirusului. Pietele au evaluat intr-o oarecare masura cresterea inflatiei, iar randamentele obligatiunilor din Trezoreria SUA au crescut in ultimele sase luni.

La inceputul acestei saptamani, Richard Bernstein, CEO si CIO al Richard Bernstein Advisors, a declarat pentru CNBC ca a vazut o multime de negari cu privire la riscurile de inflatie, dovada a modului in care investitorii sunt pozitionati chiar acum.

,,Gandeste-te la ceea ce iubesc oamenii. Ei adora actiunile pe termen lung chiar acum “, a declarat el luni pentru,, Trading Nation “CNBC. ,,Asta arata ca oamenii sunt cam prost pregatiti pentru aceasta inflatie mai mare.”

,,Care este probabilitatea de a obtine o inflatie mai mare decat cred oamenii? Credem ca probabilitatea ca acest lucru sa se intample este destul de mare “, a adaugat el.