Planurile economice ale lui Biden vor ajuta SUA sa concureze cu China, spune fostul secretar al Trezoreriei

Planurile presedintelui Joe Biden de a consolida economia SUA vor ajuta tara sa concureze cu masiva initiativa a centurii si drumurilor din China, a declarat miercuri fostul secretar al trezoreriei Jacob Lew .

Initiativa Belt and Road este  programul ambitios al Chinei de a construi o infrastructura fizica si digitala care conecteaza sute de tari din Asia pana in Orientul Mijlociu, Africa si Europa. Multi critici considera ca  politica externa semnata de presedintele chinez  Xi Jinping este de a extinde influenta globala a tarii sale.

Lew, care a fost secretar al Trezoreriei intre 2013 si 2017 sub fostul presedinte Barack Obama , a subliniat ca Initiativa Chinei pentru centura si drumuri a castigat atentie in ultimii ani. In acelasi timp, SUA sub fostul presedinte Donald Trump s-a retras de pe scena mondiala, a spus el.

Presedintele SUA, Joe Biden, vorbeste in cladirea biroului executiv Eisenhower din Washington, DC, SUA, miercuri, 7 aprilie 2021.

Presedintele Joe Biden vorbeste in cladirea Eisenhower Executive Office din Washington, DC, miercuri, 7 aprilie 2021.

“Provocarea pe care o avem este sa ne uitam la provocarile noastre interne si sa privim locurile in care suntem foarte puternici si ar trebui sa fim mai puternici”, a declarat Lew pentru CNBC Squawk Box Asia ” de la . El a adaugat ca SUA sunt puternice in tehnologie si inovatie, educatie si raman deschise talentelor din intreaga lume.

,,Ne uitam apoi la provocarile viitorului … trebuie sa ne implicam in lume, trebuie sa ne angajam cu alte tari, lucrand impreuna. Si nu poti spune ca nu vom fi acolo si apoi vom obiecta cand va aparea altcineva “, a spus Lew.

Comentariile lui Lew au venit in timp ce Biden a organizat intalniri cu membrii democratici si republicani ai Congresului pentru a discuta despre pachetul propus de infrastructura si recuperare economica de 2 trilioane de dolari.

Planul isi propune sa reconstruiasca infrastructura SUA, inclusiv drumurile, banda larga si utilitatile, precum si sa investeasca in formare in locuri de munca si cercetare si dezvoltare.

Relatiile SUA-China au ramas stancoase de la inaugurarea Biden in ianuarie.

Cele doua tari s-au confruntat cu chestiuni care variaza de la autonomia Hong Kongului la presupuse abuzuri ale drepturilor omului in regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei.

Aceste domenii includ schimbarile climatice, ingrijirea sanatatii si provocarile cu Iranul si Coreea de Nord, a spus fostul secretar al Trezoreriei.

,,Cred ca este o greseala sa fii pe o cale in care ambele parti cauta confruntare. Este o greseala sa negam ca exista diferente si ca este nevoie sa ne angajam, clarificand diferentele, dar si sa cautam zone in care sa putem lucra impreuna “, a spus Lew. ,,Sper ca lucruri precum conversatiile despre clima sunt inceputul unei deschideri pentru discutii intre cele doua tari ale noastre”, a adaugat el.

Presa de stat chineza a declarat miercuri ca Xi va sustine un discurs joi prin videoconferinta la summit-ul global al liderilor climatici gazduit de Biden. 

Multi se asteapta, de asemenea, ca liderii celor doua mari economii din lume – si cei mai mari poluatori cu carbon – sa aiba prima lor intalnire pe marginea summitului.