Judecatorii romani solicita abolirea ,,imediata” a Curtii Speciale a UE

Asociatiile judecatorilor romani au declarat ca o instanta speciala infiintata de fostul guvern ar trebui anulata imediat, dupa ce un avocat general al UE a emis o parere neobisnuita despre aceasta Curtii de Justitie a UE.

Doua asociatii de judecatori romani au cerut joi abolirea imediata a unei instante speciale infiintate de fostul guvern dupa ce miercuri un avocat general al UE a inaintat Curtii de Justitie a UE o opinie extrem de critica a tribunalului.

Intr-o declaratie publicata ca reactie la avizul avocatului general, acestia au solicitat abolirea ,,neconditionata” a tribunalului special cu efect ,,imediat”.

Avocatul general, Michal Bobek, a avertizat miercuri Romania ca instanta speciala infiintata de fostul guvern al Partidului Social Democrat in 2018 pentru a investiga magistratii si procurorii pentru coruptie este contrara legislatiei UE si reprezinta o amenintare la adresa independentei judiciare.

Bobek, unul dintre avocatii generali insarcinati cu acordarea de consiliere juridica Curtii de Justitie a UE, si-a dat avizul catre instanta UE inainte de pronuntarea sa viitoare asupra tribunalului special din Romania. Sfaturile sale, care nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru instanta, dar ar trebui sa fie luate in considerare, au fost comunicate instantei miercuri intr- un aviz de patru pagini .

Acesta constata ca crearea unui tribunal de cercetare a magistratilor din Romania nu a fost ,,insotita de garantii suficiente pentru a risipi orice risc de influenta politica asupra functionarii si componentei sale”. De asemenea, a criticat lipsa de transparenta in crearea acestui organism.

Actualul guvern minoritar de centru-dreapta al Romaniei a fost un adversar vocal al tribunalului special. Cu toate acestea, in ciuda acestui fapt, tribunalul functioneaza in continuare, deoarece parlamentul roman, in care social-democratii raman cel mai mare partid, a refuzat demontarea acestuia.

Infiintarea ,,sectiunilor speciale pentru investigarea infractiunilor in sistemul de justitie” a facut parte dintr-o reforma mai ampla a sistemului de justitie impinsa de guvernul social-democrat intre venirea sa la putere in ianuarie 2017 pana la eliminarea acestuia intr-un vot de incredere in Octombrie anul trecut.

Pachetul de reforme, care a inclus scurtarea pedepselor cu inchisoarea si un termen de prescriptie pentru anumite infractiuni de coruptie, a fost puternic criticat de UE, SUA si de cercurile judiciare romane si de societatea civila.

Schimbarile au declansat proteste masive, care sunt considerate printre cele mai mari demonstratii pe care le-a vazut Romania de la prabusirea comunismului in 1989.

Ministrul Justitiei din Romania, Catalin Predoiu, a declarat pentru BIRN ca ministerul nu va comenta opinia avocatului general pana cand Curtea UE nu va pronunta propriul verdict, despre care a spus ca este asteptat pana la sfarsitul anului. Intre timp, el si-a reafirmat angajamentul existent al guvernului sau de a desfiinta instanta.