Operatiile estetice ilegale au devenit o problema internationala

Cand vine vorba de trupurile noastre, suntem obsedati de remediile rapide. Indiferent de problema pe care o ai, Internetul este intesat de vindecari miraculoase promise de fel de fel de obiecte, terapii sau creme. In 2009, peste 1 milion de oameni au recurs la proceduri cosmetice non-chirurgicale iar in martie anul acesta, Superdrug a devenit prima platforma de distribuire a injectiilor anti-rid ieftine, derma-fillerelor budget, precum si a altor servicii, odinioara oferite doar de clinici specializate.

Aceasta liberalizare a industriei chirurgiei estetice poate sa aiba consecinte nefaste asupra sanatatii oamenilor. Fazel Fatah, presedintele “Asociatiei Britanice a Chirurgilor Plastici”, declara ca: “viziunea asupra procedurilor estetice s-a schimbat radical in ultima vreme. Acest lucru a facut posibila sporirea numarului de neprofesionisti care se ocupa cu tratamentele plastice non-invazive, precum injectiile cu botox sau alte mici operatii. Persoanele acestea scot sume mari de bani de pe urma practicii lor ilicite si contribuie la dezvoltarea unui sistem total neorganizat si neverificat.”

Asociatia englezeasca este in mod deosebit ingrijorata de procedurile ilicite de marire a penisului. Ei au gasit dovezi in ceea ce priveste practica unor website-uri de a promova folosirea injectiilor cu silicon in scrot si penis. Aceste platforme online amagesc potentialii clienti, promitandu-le rezultate fantastice. De regula, tratamentul este oferit de personal necalificat medical, ceea ce poate duce la grave erori, cu rezultate uneori chiar fatale, informeaza Guardian.co.uk.

Jim Horton, un inginer de aeronave din Marea Britanie, isi doreste sa fi auzit mai devreme aceste avertismente. Barbatul, in varsta de 50 de ani, a apelat in 2007 la o operatie de corectare a scrotului, pe care omul il considera prea stramt. Acesta a luat legatura cu o persoana care oferea o solutie pentru problema lui: o operatie pentru marirea scrotului. Barbatul delcara ca nu i s-a parut nimic suspect sau neprofesionist in tonul persoanei care i-a promis o rezolvare rapida a problemei lui.

Jim a inceput sa isi faca griji abia dupa ce a ajuns la adresa asa zisei clinici. El marturiseste ca “am crezut ca voi gasi macar ceva instrumentar chirurgical, dar cand colo era vorba despre o simpla casa, domiciliul barbatului care imi oferise procedura. Acesta mi-a spus ca lucreaza in industria petrolului si a recunoscut ca mai operase inaintea mea 90 de barbati, care nu avusesera probleme. Mai mult, el mi-a zis ca isi injectase pana si lui silicon in penis si scrot.”

Dupa ce Jim a urcat in incaperea pregatita pentru interventie si s-a asezat pe pat, a observat ca practicianul tinea siliconul intr-o sticla de lapte si il incarca intr-un pistol obisnuit, folosit pentru injectarea substantei in suprafete domestice. Barbatul s-a speriat dar era deja prea tarziu pentru a mai lua atitudine. In urmatoarele 30 de minute, lui Jim i s-au injectat 60 ml de silicon in ambele parti ale scrotului. Dupa ce operatiunea a fost gata, pacientul a platit 120 de lire sterline. “Ma simteam bine iar scrotul meu arata frumos. Eram multumit” declara Horton.

Cu toate acestea, de Craciun, el a observat ca zonele unde primise injectia incepusera sa se intareasca si sa isi schimbe forma. “L-am sunat pe practician si l-am intrebat daca e normal. Acesta a zis ca am avut ghinion si mi-a inchis telefonul in nas. M-am simtit ca ultimul idiot si m-am infuriat ca am fost in stare sa ma pun intr-o astfel de postura. Nu stiam cui sa ma adresez.”

In urmatoarele 18 luni, problemele lui Jim s-au inrautatit. “Durerea era din ce in ce mai mare iar siliconul se intarise in jurul testicolelor mele. Cand ma ridicam in picioare, aveam impresia ca ma trage ceva in jos. Nu puteam sa dorm, nu puteam sa lucrez, ma simteam rau fizic si mi se parea ca sunt un monstru”, spune barbatul.

In februarie 2010, Jim Horton l-a cunoscut pe Marcus Drake, un urolog de la Southmead Hospital din Bristol, iar acesta a fost de acord sa incerce sa-i scoata siliconul din scrot. Barbatul a fost prevenit ca ar putea sa ramana fara testicole, dar era atat de disperat din pricina durerilor, incat a acceptat.

Din nefericire, operatia a trebuit intrerupta cand pielea de pe scrot si-a pierdut vascularizarea. Omul si-a petrecut urmatoarele 3 saptamani acasa, ingrijit de o asistenta personala care ii curata rana si i-o pansa. Cu toate acestea, Horton declara ca nu mai putea suporta mirosul de infectie.

A urmat o alta operatie prin care barbatului i s-a grefat o bucata de piele de pe picior, pe scrotul afectat si nevascularizat. Aceasta s-a vindecat defectuos insa, si barbatul a fost internat de urgenta la spital pentru ca durerea devenise de nesuportat. Medicii au reusit sa scoata 80% din silicon si Jim Horton se simte mai bine acum. Cu toate acestea, el vrea ca povestea lui sa fie un avertisment impotriva operatiilor dubioase facute de tot felul de oameni, pe la colt de strada.

Desi in Romania industria chirurgiei estetice este inca la inceput, este bine ca, atat barbatii cat si femeile, sa se informeze corect inainte de a apela la servciile de infrumusetare chirurgicala oferite de clinicle private si chiar si de cele de stat. Niciodata nu va lasati pe mana oamenilor care nu detin o diploma oficiala si care lucreaza in conditii indoielnice, oricat de ieftina si promitatoare ar fi procedura. Riscati nu numai sa ajungeti un monstru, dar chiar sa va pierdeti viata.