Machu Picchu fara dureri de cap – bilete, costuri, traseu

Oamenii care vor sa ajunga la Machu Picchu se impart in doua categorii: cei care pronunța corect numele “Machu Picchu” și cei care nu pronunța corect numele Machu Picchu și le iese ceva destul de cenzurabil in limba quechua…

Ups, am incurcat CD-ul, nu asta vroiam eu sa va spun in articolul de azi. 

Dar hai s-o lamurim și pe asta cu pronunția, corect se zice “Maciu Pikciu” și nu “Maciu Piciu” cum pronunța cam 99,99% din planeta. Cica. Avantajele pronunției corecte sunt cel puțin doua: in primul rand un vorbitor de quechua (și se știe ca sunt mulți in Romania) va ințelege “Muntele Vechi” și nu *altceva*, și in al doilea rand nu va veți mai intreba care dintre cele doua cuvinte se scrie cu doi de “c”.

Acum revenind. Oamenii care vor sa ajunga la Machu Picchu se impart in doua categorii: cei care viseaza sa mearga acolo și cei care, temerari sau doar norocoși, iși planifica deja vizita la Machu Picchu. Oamenii care iși planifica vizita la Machu Picchu se impart in doua categorii: cei care au inceput sa caute informații despre cum se ajunge acolo, s-au luat cu mainile de cap și și-au schimbat planurile de vacanța pentru ca pana și in Micronezia e mai usor de ajuns, și cei care au inceput sa se documenteze, s-au pierdut in padurea de trasee și posibile variante și acolo au ramas, negasind placuța care sa le indice ieșirea din labirint. 

Acestei ultime categorii ma voi adresa eu acum și in urmatoarele doua saptamani. 

Inițial vrusesem sa scriu un articol care sa explice, scurt și clar, cum gasiți cetatea pierduta a incașilor, care sunt posibilele opțiuni, cum trebuie sa va pregatiți și de ce sa va feriți. Dar centralizand toate informațiile dintr-o mie doua sute patruzeci și trei de surse, mi-a ieșit un articol-fluviu pe care, ca sa nu va inunde ecranul, am decis sa-l impart in trei jumatați mai mult sau mai puțin egale:

Saptamana asta veți afla care sunt tipurile de bilete catre Machu Picchu, prețul fiecaruia, de unde puteți verifica disponibilitatea lor, și care este traseul de baza pentru a ajunge la complexul arheologic Saptamana viitoare va voi vorbi despre variantele de mijloace de transport pe care puteți sa le combinați, inclusiv trekurile, și costurile aferente in toamna lui 2012.  Seria se va incheia cu avertismente in legatura cu practicile agențiilor de turism de acolo, sfaturi pentru a va feri de inșelaciuni și alte informații foaaaarte folositoare.

Așadar, sa purcedem.

Intai o precizare importanta, totuși: toate informațiile și prețurile din acest articol sunt din perioada septembrie. 

Prețurile sunt in PEN (Soli Peruani) sau USD, dupa cum le-am gasit la fața locului.  Am convertit prețurile din PEN in EUR la cursul din septembrie 2012, și le-am rotunjit. Plata se va face in PEN, totuși.  Pentru a afla cursul la zi dintre PEN și EUR eu folosesc http://www.oanda.com/currency/converter/  Prețurile pe care le-am lasat in USD se pot plati direct in aceasta moneda.  

In momentul in care veți efectua calatoria, va rog mult sa va asigurați ca dețineți informațiile cele mai actuale. 

Pe parcursul articolului, voi incerca sa va dau link-uri la pagini oficiale unde veți putea afla daca s-a schimbat situația și in ce masura.

Bilete pentru Machu Picchu – categorii, prețuri, alte informații practice

Am o veste proasta pentru voi: nu puteți vizita Machu Picchu in intregime nici daca sunteți intr-o forma fantastica și aveți viteza și energie incat sa urcați și sa coborați o zi intreaga. Și asta din cauza biletului. 

Cum situl este foarte mare, autoritațile au decis ca partea principala sa fie vizitabila de catre toți cu biletul simplu, iar anumite porțiuni sa fie accesibile doar cu bilet combinat. Atunci cand cumparați biletul, puteți opta fie pentru biletul simplu, fie pentru unul din tipurile de bilet combinat.

Biletele se pot cumpara din Cusco, din Aguas Calientes sau de pe internet, pe site-ul:

www.machupicchu.gob.pe

Nu știu daca se poate face plata prin internet, la data la care scriu acest articol autoritațile peruane lucreaza la site și se pot face doar rezervarile.

Categoriile de bilete sunt urmatoarele:

1. Biletul simplu – 128 PEN (PEN este prescurtarea pentru Soli, moneda peruana), echivalentul a aproximativ 40 EUR, dar cursul de schimb poate, bineințeles, varia. Acesta va da acces la cea mai mare parte a orașului. Pentru cine vrea sa ajunga, sa faca poza clasica și sa plece :), menționez ca biletul generic este suficient. Deși exista o limita pe zi de vizitatori la Machu Picchu, in general pentru biletul simplu nu este nevoie sa faceți rezervare cu mult timp inainte, se poate cumpara și in ajun fara probleme.

2. Biletul simplu + Muzeul Manuel Chavez Ballon – 150 PEN (45 EUR). Muzeul Manuel Chavez Ballon e foarte interesant, ofera informații care completeaza vizita la ruine.

3. Biletul simplu + Huayna Picchu (uneori scris și ca Wayna Picchu) – 152 PEN (45 EUR). Huayna Picchu este stanca abrupta pe care o vedeți in toate imaginile clasice cu Machu Picchu. Acest tip de bilet ofera doua avantaje: in primul rand muntele include cateva vestigii arheologice interesante și in al doilea rand aveți o perspectiva diferita asupra orașului. Atentie, insa, urcarea e dificila! Sunt trepte, uneori foarte abrupte.

Dezavantajul pentru Huayna Picchu este ca exista o limita de 400 de bilete disponibile pe zi, motiv pentru care trebuie sa vi-l cumparați pe al vostru cu cel puțin o saptamana inainte. Se poate verifica disponibilitatea biletelor pentru Huayna Picchu pe site-ul oficial, a se vedea mai sus.

4. Biletul simplu + muntele Machu Picchu – 142 PEN (42 EUR). Este biletul pe care l-am avut eu. Muntele Machu Picchu nu se vede in poze pentru ca este in spatele ruinelor. Varful are o inalțime de cam 600 de metri in plus fața de intrarea in complex, metri pe care va trebui sa-i urcați numai (dar NUMAI) pe trepte! Nu are ruine spectaculoase, dar de sus ofera o priveliște de 360 de grade asupra intregii vai. Alt avantaj este ca puțina lume se incumeta la o asemenea cațarare, așa ca este mult mai puțin vizitat decat Huayna Picchu. Și nu exista nicio limita de bilete.

Traseul de baza pentru a ajunge la Machu Picchu

Pe scurt, situația se prezinta așa: baza va va fi in Cusco. Etapele intermediare care se parcurg in drumul spre cetatea incașa sunt:

1. Cusco – Ollantaytambo. 66 km pe șosea.

2. Ollantaytambo – Aguas Calientes (trecand prin Hidroelectrica). Nu exista șosea, ci doar cale ferata (detalii saptamana viitoare)

3. Aguas Calientes – Machu Picchu. Aguas Calientes este stațiunea cea mai apropiata de Machu Picchu. Exista doua modalitați pentru a parcurge aceasta bucata de traseu:

3.a) pe jos (este cam o ora și jumatate de mers dar, atenție, se urca / se coboara 400 de metri pe trepte abrupte! Daca biletul vostru include urcarea pe Huayna Picchu sau muntele Machu Picchu opțiunea asta nu e recomandata decat daca sunteți intr-o forma fizica foarte buna, altfel riscați sa nu mai aveți suficienta energie pentru ruine)

3. b) cu autobuzul – costa 9 USD doar dus, sau 18 USD dus-intors, platibili in USD sau PEN.

Este foarte important sa aveți informația corecta cu privire la aceasta ultima parte a traseului, pentru ca agențiile de turism care va propun excursia la Machu Picchu in general includ doar transportul pana in Aguas Calientes, daca vreți sa luați autobuzul spre complexul arheologic trebuie sa platiți in plus.

Avand in vedere ca drumul dintre Cusco si Aguas Calientes este destul de complicat și dureaza, nu este posibil sa faceți excursia Cusco – Machu Picchu – Cusco in aceeași zi. Includeți in program cel puțin o noapte de cazare in Aguas Calientes, in general cea de dinainte de vizita.

Machu Picchu se deschide la ora 6 dimineața și se inchide la 16, și multa lume alege sa intre chiar de la prima ora, sculandu-se la patru dimineața, pentru a vedea rasaritul. 

Cand e ora potrivita sa plecați din Aguas Calientes pentru a vedea rasaritul de soare la Machu Picchu? 

Daca vreți sa urcati de la Aguas Calientes la Machu Picchu pe jos, porniți urcarea la 4.30, pentru a fi siguri ca ajungeți la 6.  Daca aveți bilet de autobuz, puneți-va la coada tot de la 4.30, pentru ca biletele de autobuz nu sunt cu orar și cu loc, funcționeaza pe principiul primul venit – primul urcat. Prima tura de autobuze va pleca pe la 5.30, pentru a ajunge la intrarea la Machu Picchu la 6 fara 5. Daca cerul e innorat, opriți alarma și intoarceți-va in pat. Machu Picchu mai poate aștepta cateva ore.   

Vizita la sit va dura cel puțin 6-8 ore, dar veți avea timp sa coborați și sa va intoarceți la Aguas Calientes sau chiar la Cusco in aceeași zi. 

Mai multe despre Machu Picchu? Citește și parțile II și III  din mini-ghidul publicat pe Viajoa:Partea a II-a – Cum ajungiPartea a III-a – Cum sa te ferești de țepe și alte sfaturi