Mistere bizare de pe fundul oceanului

Cine vrea sa ia o pauza de la harababura cu care se confrunta civilizatia? Sa mergem undeva departe de toate problemele umanitatii. Pentru a parafraza ceea ce un om intelept a cantat odata, vom gasi mai bine acolo unde este mai umed, asa ca sa mergem sub mare. Acolo stim ce primim. Exista pesti, crustacee, recifuri si stanci. Stim despre ce este vorba, dar am intrat in contact atat de rar incat totul este inca inedit, nu? Se pare ca fundul oceanului are inca surprize pentru noi. Entitatile care arata ca natura nu le-ar fi putut proiecta. Dovada evidenta a unei activitati inteligente inexplicabile. Obiecte de neimaginat din loc. Necunoscutul, poate de necunoscut. Toate ne asteapta acolo.

Sfera mov 

Doar in anul 2014, oamenii de stiinta ai lumii au sustinut ca au identificat 1.500 de specii subacvatice noi. Acesta este aproximativ acelasi numar de pesti cunoscuti care au fost inregistrati anterior pe Great Barrier Reef, care arata cat de diverse pot fi speciile dintr-un mediu si cate specii pot fi gasite fara nicio notita. Totusi, in 2016, un singur obiect violet enigmatic a atras privirile mass-media. La aproximativ un kilometru sub suprafata, langa Insulele Canalului din California si cu o inaltime de doi centimetri, descoperirea din iulie 2016 a avut chiar si cercetatori veterani, citati de Christian Science Monitor, spunand ca au fost ,,impiedicati”. Creatura, care a fost recuperata de E / V Nautilus, a fost complet colorata, spre deosebire de orice moluste, melci sau orice creatura din acel mediu. Totusi, de cand a fost descoperit de oamenii de stiinta intr-o expeditie, nimeni nu s-a grabit sa-i declare o cu totul noua specie. Nu este de mirare ca recuperarea unei descoperiri atat de curioase a necesitat combaterea unui crab. Cine nu ar dori o descoperire atat de valoroasa?

Baze secrete subacvatice?

Desi locatia intrarii anterioare este bine cunoscuta, locatiile potentiale ale acestei intrari raman un secret strans. In acelasi timp in care Marina SUA a instalat posturi de ascultare pentru submarine sovietice in anii ’60, au fost elaborate planuri de utilizare a masinilor de tunel pentru a construi baze militare submarine, asa cum se facuse cu succes in 1966 cu Sealab II. Pana in 1968, Institutul American de Aeronautica si Astronautica a lansat planuri formale care au insistat ca ideea va fi financiar practicata si va furniza date utile pentru dezvoltarea bazelor in spatiul exterior. CF Austin a fost una dintre cele mai proeminente voci. Cu toate acestea, in 1969, Sealab III a esuat cand o scurgere de heliu a provocat moartea unui acvanaut, punand oficial capat proiectului de zeci de ani. Totusi, inca din 1971, a fost publicat un raport referitor la sapaturile solului subacvatic din zona Point Sur, California, care ar fi relevant pentru o astfel de baza. Ceea ce se stie este ca, in cazul in care America nu a construit o baza submarina si nu se grabeste, China le poate bate cu pumnul la usa. Si-au anuntat planurile pentru o baza in 2016, la o adancime extrem de ambitioasa de aproximativ 10.000 de metri. China ar trebui sa actioneze cu siguranta, insa, ca in 2019, s-a dovedit ca galagiosii (sau tornadele subacvatice) amenintau submarine aproape de intrarea bazei lor navale Yulin. Acesta este doar un esantion al problemelor neprevazute care ar putea scufunda un astfel de proiect.

Mii de gauri pe fundul marii

Vorbind despre Big Sur, ceva deosebit de curios si destul de probabil creat de om a fost descoperit in aceste ape in 2019. Un sondaj realizat de Monterey Bay Aquarium Research Institute a gasit o suprafata aspra cu aproximativ 15.000 de gauri pe fundul marii. De asemenea, nu erau mici divote. Aveau in medie zeci de metri latime si, in multe cazuri, trei metri adancime. Asa cum s-a intamplat, expeditia care a gasit aceste multe gauri misterioase privea de fapt intr-o serie de alte gauri misterioase. In 1999, aproximativ 5.000 de gauri au fost descoperite intr-o zona de 500 de mile patrate in largul Big Sur. Aceste gauri s-au scufundat complet cu gaurile mai recent gasite, cu o medie de sute de metri latime si adesea aproximativ 15 metri adancime. Conform Science Alert, teoria principala a fost aceea ca aceste gauri sunt create prin scurgerea de metan dintr-un depozit masiv sub fundul marii. Aceasta ar insemna o relocare importanta pentru parcul eolian planificat din aceasta zona din motive de siguranta.

Depozitele de apa dulce

Asociatia Nationala Oceanica si Atmosferica pune salinitatea apei oceanice in medie de aproximativ 3,5% si spune ca cea mai mare parte a acesteia a provenit din scurgerile terestre si din absorbtia dioxidului de carbon sau ca vapori de apa. Aceasta este o medie cu o gama larga, dupa cum va puteti imagina, deoarece unele zone – cum ar fi adancimile din Golful Mexic – pot atinge de cel mult patru ori acel nivel. Datorita puterii curentilor oceanici si a unor niveluri atat de ridicate, v-ati astepta ca sarea sa fie destul de inepuizabila. Pai, spuneti-i asta unei ape care se intinde pe o distanta de aproximativ 220 mile de la coastele Massachusetts pana in New Jersey, descoperite pentru prima data in anii ’70 in timpul proiectelor de foraj in larg. Adancimea medie a fost de la 600 de metri sub suprafata pana la 1.200 de metri mai jos, daca te-ai intreba de ce a fost descoperita doar atat de recent.