NXIVM si psihologia cultelor

Cultul sexual NXIVM functiona sub o structura de stapan si sclavi. Femeile erau marcate cu „tatuaje” care erau arse in piele, trebuiau sa respecte reguli stricte despre ce puteau manca, erau puse la incercare cu o serie de mesaje la care trebuiau sa raspunda la momentul respectiv (in caz contrar erau pedepsite).

Cu toate acestea, cand cazul a iesit la lumina si s-a dezvaluit ca NXIVM nu era o organizatie care sa-i ajute pe oameni sa-si atinga intregul potential, ci mai degraba un cult sexual strict cu care Keith Raniere a abuzat de zeci de femei, multi nu au putut intelege cum si de ce. cineva ar mai fi acolo dupa ce a trecut prin acele experiente.

In documentarul HBO The Vow, Sarah Edmondson, una dintre primele femei care i-a acuzat in mod public pe Keith Raniere si Allison Mack, a spus ca, pana cand a aparut povestea din New York Times, trebuia sa vorbeasca mai mult despre psihologia cultelor si tacticii. ca Raniere si asociatii sai obisnuiau sa-si controleze, sa manipuleze si sa-si convinga victimele ca ceea ce li se intampla a fost pentru binele lor si pentru cresterea personala.

Edmondson spune ca lucrurile nu au inceput cu abuzul sexual, dietele extreme (pentru a mentine femeile ultra-subtiri) si femeile marcate ca vite, mai intai i-au castigat increderea, i-au promis ca va face parte dintr-o comunitate mare care o va ajuta sa-si atinga obiectivele. , i-au vandut schema de sclavie stapana ca o modalitate de a renunta la propriile ei nesigurante si nevoia de control, iar cand a venit timpul sa-i puna marca Raniere pe ea , era atat de interesata incat nu a avut de ales (altele decat au amenintat pe oricine ii contrazice sa-si dezvaluie secretele si sa le distruga viata, pentru ca facusera o promisiune si o incalcasera).

Adevarul este ca este usor sa judecam din exterior, ne place sa credem ca asa ceva nu ni s-ar putea intampla si ca nu am fi niciodata „prinsi” de un cult, dar, potrivit psihologilor, asta poate face noi cadem.

Psihologia cultelor

In anii 1970, lumea a cunoscut un boom al cultelor religioase, de la Moonies la Hare Krishna la Rajneeshees (prezentat in documentarul despre povestea adevarata Wild Wild Country), zeci de oameni ajungand sa-si paraseasca toate posesiunile pentru a se alatura unor grupuri religioase, erau in general tineri care isi ingrijorau familiile cu decizia luata.

In 2020, cultele probabil nu mai arata ca in anii 70 si componenta religioasa nu mai este la fel de atragatoare, dar cultele sunt inca in jur si oamenii inca sunt in declin si asta pentru ca liderii din spatele acelor grupuri, in general extremisti , ei repeta aceeasi formula de carisma, manipulare si vorbire specifica care atrage atentia intr-un mod care, pentru multi, este imposibil de ignorat.

In anii 1980, New York Times a scris un articol despre culte si puterea lor asupra oamenilor, mentionand ca exista un joc psihologic important care ii face pe multi sa cada, in special pe cei care se considera prea destepti pentru a cadea intr-o astfel de capcana.

„Multe grupuri de cult au dezvoltat tehnici de conversie similare si destul de convingatoare pentru a exploata vulnerabilitatile potentialilor convertiti”, a spus John G. Clark Jr., profesor clinic asistent de psihiatrie la Harvard Medical School, despre care a numit fenomenul cultelor. o noua boala.

Dar ce se afla in spatele tuturor astea? de ce oamenii continua sa cada in ciuda faptului ca stiu atat de multe despre culte? de ce nu pot vedea realitatea pana nu este prea tarziu?

Potrivit Ghidului de diploma in psihologie, exista cateva elemente cheie care intra in joc pentru a asigura succesul cultelor, puterea deplina a liderilor lor si supunerea oarba a adeptilor lor.

In primul rand, cultele dau un fals simt ca au toate raspunsurile la intrebarile tuturor, stiu sa identifice persoanele cele mai vulnerabile si sa le ofere ceea ce au nevoie, folosesc tehnica „ love bombed ” (care consta practic in a le face. sa se simta iubiti si speciali) pentru a castiga „recrutii” si a mentine puterea prezentand o mentalitate „noi impotriva lumii”, facandu-si adeptii sa creada ca toate criticile si atacurile sunt de fapt opera oamenilor rai care vor sa-i distruga .

Toate acestea pot fi vazute in povestile pe care supravietuitorii NXIVM le impartasesc pe The Vow, atat Sarah Edmondson, cat si alti supravietuitori, inclusiv unii care faceau parte din cercul interior al lui Keith Raniere, au dezvaluit ca barbatul era un maestru al manipularii, stia ce oferta. si cum sa-l oferi, ce cuvinte ar trebui si chiar a creat sistemul de panglici asemanatoare karate-ului pentru a recunoaste cei mai loiali adepti.

Pe de alta parte, cand lucrurile nu i-au mers asa, el a folosit chestiunea garantiei pentru a stoarce bani de la adeptii sai si a-i forta sa ramana acolo. Cu toate acestea, psihologii spun ca membrii sectei habar nu au ca sunt intr-un cult si este nevoie de ceva ca ceea ce s-a intamplat cu Sarah Edmondson pentru ca restul sa inceapa sa se trezeasca.

In cazul NXIVM, The Vow ne spune povestea lui Bonnie, o femeie care si-a dat seama de la inceput ce se intampla si ea a fost cea care a ajutat sa-i trezeasca pe altii, dar nu toata lumea este atat de norocoasa. Nu putem uita cultul Jonestown, care s-a incheiat cu sinuciderea in masa a adeptilor sai. Pe de alta parte, exista inca multi sustinatori NXIVM care inca nu accepta ca acesta este un cult.