Obiectele artizanale, cadouri inedite pentru cei dragi

Vrei un cadou mai deosebit pentru prieteni si familie sau o atentie de bun gust pentru un colaborator? Ai putea alege un obiect artizanal, lucrat atent de catre mesteri populari sau artisti, din material textil, piele, panuse sau ceramica. Ne-am gasit sursa de inspiratie la casutele din pietele de Craciun, magazinul Verii Botez – specializat in vanzarea de produse lucrate manual si www.pravaliadeacasa.ro – magazinul online al romanilor care apreciaza tot ce e autentic romanesc.

Sa incepem asadar cu lucrurile serioase, un set de vin pentru domni. Acesta contine doua cani din ceramica cu gatul ingust pentru pastrarea aromelor bauturilor fierbinti. Canile sunt completate de o reteta traditionala de vin fiert, tiparita pe hartie manuala si bineinteles o sticla de vin.

Mai departe, pentru mamici si bunici, poti alege seturile de ingerasi din ceramica sau cele de decoratiuni din panuse – stea, bradulet, cizmulita, clopotel si altele. “Ingerasii sunt creatia unui ceramist din Baia Mare care lucreaza cu preponderenta figurine din ceramica, fluierici, ocarine si fluiere cu apa. Mesterul se ocupa de productie de la cap la coada, inclusiv de pictarea obiectelor”, ne povesteste Ruxandra Stoi de la Verii Botez, in timp ce ne arata seturile. Pentru cei mai nonconformisti sau cu spirit ludic, mastile populare pot fi un cadou cat se poate de potrivit: colorat si plin de viata.

Nicio grija, optiunile pentru un produs artizanal drept cadou sunt mai numeroase de atat. Mai gasesti obiecte decorative, vase din lemn, picturi, traiste, fulare, caciuli si multe altele.

Indiferent de ce alegi, fiecare obiect este unic, lucrat cu migala si poarta amprenta mesterului care l-a realizat. “Un varf de brad din panuse se face mai repede, dar asta nu inseamna ca maiestria si talentul mesterului popular sunt mai prejos. In timp ce pentru un ingeras de ceramica este necesara pregatirea lutului, modelarea, uscarea, decorarea, iar la sfarsit arderea”, mai completeaza Ruxandra Stoi. Produselor artizanale sunt alegerea fireasca pentru cei care apreciaza adevarata valoare a tot ce este lucrat manual, desi pretul acestora este uneori usor mai ridicat decat cel al produselor lucrate in serie. Acesta se stabileste in functie de munca depusa, respectiv costul materiei prime, procesul creativ fiind mai putin luat in calcul.

“In randul romaniilor plecati in strainatate, produsele artizanale se bucura de un real success si e normal sa fie asa. Sunt produse autentice, de calitate, care vorbesc despre traditiile si obiceiurile romanesti carora le duc dorul”, ne explica Natca Vaszilcsin, coordonatorul magazinului online www.pravaliadeacasa.ro.

Te-au inspirat sugestiile noastre? Ce produs artizanal ai cumpara pentru a-l face cadou?