Cateva dintre propunerile pieței – toleranța zero pentru corupție

Portalul de știri ReporterVirtual asculta opinia oamenilor care au ieșit in strada, exasperați de actualul mod in care se face politica in Romania. Din acest motiv, lansam campania „#protestcolectiv” impreuna cu site-ul PaginadePolitica.ro, parte din familia RV, pentru a prezenta principalele cerințe ale zecilor de mii de oameni care iși striga nemulțumirile in marile orașe din Romania, dar și in Diaspora.

Deși oamenii au ieșit la proteste de puțin timp, deja a inceput sa se contureze un set de cereri care se refera printre altele la blocarea accesului la funcții publice pentru politicienii condamnați pentru corupție, dar și la reducerea numarului de parlamentari la 300 de la actualul nivel de 547.

1. Parlamentul unicameral cu 300 de membri, dupa cum au votat romanii la referendumul din 2009.

Amintim ca atunci 77,78% din alegatori s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari, prezenta fiind de 50,95%. Au fost 6.7 milioane de voturi pentru trecerea la Parlament unicameral și 7.7 milioane de voturi pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300.

Totuși, la alegerile din 2012 ne-am ales cu un Parlament supra-dimensionat cu 588 de membri. In prezent, unii dintre ei au ajuns pe mana justiției sau au renunțat la mandate din alte motive, numarul lor ajungand la 547.

2. Eliminarea imunitații pentru parlamentari

Oamenii din strada cer ca parlamentarii sa nu mai beneficieze de imunitate, in condițiile in care aceasta a fost folosita de foare mulți aleși pentru a se apara de investigații ale procurorilor anticorupție. Amintim printre altele senatorii au blocat urmarirea penala a ex-liberalului Varujan Vosganian, iar deputații au respins cerere de incepere a urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta pentru conflict de interese.

3. Schimbarea actualului Avocat al Poporului și mecanismului prin care este numit

Protestatarii au strigat impotriva lui Victor Ciorbea, care este actualul Avocat al Poporului.

Amintim ca Ciorbea nu a avut nicio reacție la ordonanța de urgența a Guvernului Ponta care a legalizat traseismul politic. Mai mult, Ciorbea nu a tacut malc pe marginea ordonanței prin care s-a incercat amnistierea plagiatorilor, masura de care ar fi beneficiat și Victor Ponta.

In schimb, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in cazul lui edilului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. Ciorbea a susținut ca Oprescu trebuie scos din arest pentru a putea fi tratat la spital.

Avocatul Poporului are un mandat pe o durata de 5 ani, fiind numit de plenul Parlamentului.

4. Declanșarea alegerilor anticipate pentru un nou Parlament

In strada se cere organizarea de alegeri anticipate astfel incat oamenii sa-și poata alege noi parlamentari. Președintele Klaus Iohannis ar putea dizolva actualul Parlament cu o condiție. Aleșii sa respinga doua guverne propuse de candidații la funcția de premier, potrivit prevederilor Constituției.

Klaus Iohannis a anunțat in aceasta seara, dupa prima runda de consultari la Palatul Cotroceni, ca majoritatea liderilor de partide sunt deschiși la opțiunea organizarii de alegeri anticipate.

5. Blocarea accesului pe listele electorale pentru politicienii corupți

La proteste mesajul comun se refera la eradicarea corupției din randul decidenților politici in special, și a societații in general. Una dintre cereri se refera la blocarea accesului la alegeri pentru politicienii corupți.

Acestea sunt doar cateva dintre cererile protestatarilor. Lista ramane deschisa și așteptam comentariile cititorilor pe acest subiect.