Rasul te vindeca de stres

Considerat un limbaj universal, rasul este o emotie contagioasa, cu efecte benefice asupra sanatatii, fiind si un adevarat antidot impotriva stresului Atat pacientii, cat si doctorii au ajuns la concluzia ca rasul este intr-adevar cel mai bun medicament. Favorizeaza oxigenarea creierului si stimuleaza diafragma, contribuind astfel la eliminarea reziduurilor prezente in plamani.

In plus, el mareste capacitatea respiratorie si reduce tensiunile musculare. Conform studiilor specialistilor, pacientii care au pastrat o atitudine pozitiva in timpul unei situatii grave (bolnavii de cancer) au raspuns mai bine la tratament. Rasul poate fi declansat reflex, la un simplu gandilat, sau poate fi produs de un stimul psihic. Fiecare emotie pe care o traim influenteaza starea de sanatate. “Terapia prin rasi te ajuta sa depasesti cu succes tensiunile si stresul zilnic, obligatiile sociale sau familiale, te face mai optimist si te relaxeaza.

Terapia prin ras

Beneficiile acestei practici au fost dovedite in anul 1964, cand Norman Cousins a publicat cartea “Anatomia unei bolii. Medicii din lumea intreaga au constatat, pentru prima data, ca “terapia prin rasi a facut ca spondiloza sa nu avanseze.

Dupa ce a vizionat numeroase filme de comedie, Cousins a realizat ca 15 minute de ras intens ii aduceau doua ore de somn linistit, lipsit de durere. De asemenea, la inceputul anilor *80, doctorul Patch Adams obisnuia sa-si ingrijeasca pacientii imbracat in haine de clovn, utilizand astfel umorul ca instrument terapeutic. In 1995, in India, doctorul Madan Kataria a creat primul “club de rasi, care promoveaza rasul fara niciun motiv, doar pentru relaxare, eliberarea inhibitiilor si a tensiunilor si pentru a dezvolta o atitudine pozitiva fata de viata. In prezent, metoda este folosita cu succes in numeroase spitale din lume, in special in cazul copiilor, in scopul de a-i ajuta sa depaseasca momentele dificile legate de boala.

Specialistii spun ca umorul contribuie in mod considerabil la diminuarea stresului, cresterea tolerantei la durere (postchirurgicala, migrene, artrita), reducerea presiunii arteriale si marirea nivelului de endorfina (hormonul fericirii). Cei care au apelat la aceasta forma de videcare au declarat ca au intinerit cu zece ani in doua saptamani de ras.

Sedinte in grup

Sedinta de terapie se desfasoara in grup, de preferinta dimineata, pentru a incepe ziua in mod placut. Se creeaza o ambianta placuta, participantii fiind asezati intr-o pozitie relaxata, in care sa poata respira liber si profund.
Exercitiile incep, in general, cu miscari de stretching pentru respiratie, acestea avand scopul de a destinde si de a oxigena organismul. Dupa incalzire, se trece la declansarea hohotelor de ras care, la inceput, apar oarecum mecanic. Pentru a provoca aceasta stare de euforie, pacientii vizioneaza comedii, citesc carti, asculta CD-uri si casete comice sau participa la diverse jocuri ce-si propun sa starneasca rasul.

La fel ca si cascatul, acesta este contagios, iar fenomenul pe care se mizeaza este ca, odata ce un singur membru al grupului incepe sa rada, ceilalti se vor conforma si ei automat. Exista mai multe forme de ilaritate, de la cele care apar in momente de criza la cele care exprima un puternic sentiment de fericire. Important este sa stim cum sa “administrami umorul ca antidot impotriva unor afectiuni.

Atunci cand oamenii se confrunta deja cu suferinta, rasul trebuie dozat ca un medicament extrem de puternic cu reactii adverse. In schimb, atunci cand exista o stare de echilibru, rasul, “consumati chiar si in cantitati mari, este un excelent mijloc de consolidare a starii de sanatate. Deci nu pierdeti nicio ocazie pentru a rade si a va bucura de viata!