Despre simptomele si raspandirea COVID-19

COVID-19 este o boala cauzata de un nou virus. Nu exista inca vaccinare sau tratament. Aflati mai multe despre boala, cum se raspandeste, cine este expus riscului, ce sa faceti daca credeti ca o aveti si ce resurse si asistenta aveti la dispozitie.

Ce este COVID-19

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusi care provoaca infectii respiratorii. Acestea pot varia de la raceala obisnuita la boli mai grave.

COVID-19 este o boala cauzata de o noua forma de coronavirus. A fost raportat pentru prima data in decembrie 2019 in orasul Wuhan din China.

Simptome

Simptomele COVID-19 pot varia de la o boala usoara la pneumonie. Unii oameni se vor recupera usor, iar altii se pot imbolnavi foarte repede. Persoanele cu coronavirus pot prezenta simptome precum:

-febra
-simptome respiratorii
-tuse
-durere de gat
-dificultati de respiratie.
-frisoane
-congestie sau curgerea nasului
-durere de cap
-dureri musculare
-pierdere a gustului sau a mirosului
-greata, varsaturi sau ambele
-diaree

Alte simptome pot include curgerea nasului, dureri de cap, dureri musculare sau articulare, greata, diaree, varsaturi, pierderea simtului mirosului, modificarea simtului gustului, pierderea poftei de mancare si oboseala.

Pentru a opri raspandirea COVID-19, persoanele cu simptome chiar usoare de infectie respiratorie ar trebui sa fie testate.

COVID-19

In 2019, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au inceput sa monitorizeze izbucnirea unui nou coronavirus, SARS-CoV-2, care cauzeaza COVID-19. Ei au identificat mai intai virusul in Wuhan, China.

De atunci, virusul s-a raspandit in aproape fiecare tara, conducand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa declare o pandemie.

Noul coronavirus a fost responsabil pentru zeci de milioane de infectii la nivel global, provocand peste un milion de decese. Statele Unite au inregistrat cel mai mare numar de infectii si decese.

Primele persoane cu COVID-19 aveau legaturi cu o piata de animale vii si fructe de mare. Acest lucru sugereaza ca animalele au transmis initial virusul la oameni. Apoi, oamenii fara legaturi cu piata au dezvoltat boala, confirmand ca virusul poate trece de la o persoana la alta.

Majoritatea persoanelor care dezvolta COVID-19 au o forma relativ usoara a bolii. Potrivit OMS, aproximativ 80% dintre persoanele care primesc COVID-19 se recupereaza fara a fi nevoie sa fie internate intr-un spital.

Restul de 20% se imbolnavesc grav si dezvolta dificultati de respiratie.

Unele grupuri prezinta un risc mai mare de boli severe si deces, inclusiv adultii in varsta si persoanele cu afectiuni medicale subiacente, inclusiv hipertensiune arteriala, probleme cardiace si pulmonare, diabet si cancer.

Rata mortalitatii variaza de la o tara la alta. In SUA, rata mortalitatii este de aproximativ 2,8% .

Potrivit CDC , majoritatea copiilor cu COVID-19 au simptome usoare sau deloc. Mai putini copii au dezvoltat COVID-19 decat adultii. Acestea fiind spuse, sugarii si copiii cu anumite afectiuni medicale pot avea un risc crescut de boli grave si deces din cauza COVID-19.

De asemenea, dovezile disponibile sugereaza ca persoanele insarcinate pot avea un risc mai mare de boli severe cauzate de COVID-19. De asemenea, pot avea un risc crescut de probleme, cum ar fi nasterea prematura, desi nu este clar daca acest lucru este legat de virusul in sine.