Rata de absorbtie a fondurilor europene este ingrijoratoare

”Fondurile Europene in Europa Centrala i de Est – Raport privind progresul inregistrat in 2011” a fost realizat de Divizia de Consultana in Fonduri europene i Sector Public, pe baza informaiilor primite din partea autoritailor de catre birourile KPMG din Europa Centrala i de Est (ECE).

Scopul acestui raport este de a prezenta evoluia obiectivelor cuprinse in Cadrele Strategice Naionale de Referina in a doua parte a perioadei de programare 2007-13. Aceasta este perioada in care toate Statele Membre sunt in proces de elaborare a planurilor pentru urmatoarea perioada de programare, respectiv 2014-2020. Succesele inregistrate i experiena catigata din actuala perioada de programare constituie o buna baza i sursa de informaii pentru fiecare ara. Concluziile trase din experienele prezentate ar trebui aplicate in procesul de elaborare a strategiilor, pentru a putea astfel demonstra Uniunii Europene ca un anumit Stat Membru va utiliza fondurile intr-o maniera mai productiva in perioada viitoare.

Inca de la aderarea regiunii ECE la Uniunea Europeana in 2004 i, respectiv, 2007, a fost evident ca utilizarea eficienta a sprijinului acordat de Uniunea Europeana poate contribui la creterea performanelor economice ale acestor ari. In consecina, este responsabilitatea Statelor Membre sa utilizeze in mod corespunzator sprijinul acordat i sa creasca coeziunea economica i sociala. Romania i arile din Europa Centrala i de Est au suferit o reducere semnificativa a investiiilor straine de la inceputul crizei pe masura ce investitorii au parasit pietele emergente, indreptandu-se catre economiile cu dezvoltare rapida (BRIC – Brazilia, Rusia, India i China), in cautarea unor oportunitai de afaceri mai profitabile i a unor piee mai sigure.

In aceste conditii, este vital ca Romania sa se mobilizeze pentru captarea sumelor inca disponibile din fondurile UE acordate pana in 2013 i sa-i traseze prioritaile pentru urmatoarea perioada de finanare. Cu toate acestea, ultimul sondaj anual efectuat de firmele membre ale KPMG din regiune, intitulat EU Funds in Central and Eastern Europe , arata ca in Romania rata de absorbtie a fondurilor europene continua sa se situeze in urma multor ari din Europa Centrala si de Est in multe sectoare. In timp ce Estonia, Letonia, Lituania, Cehia sunt pe primele poziii, Romania oscileaza intre penultimul i ultimul loc, cu puin peste 60% contractat in ultimii 5 ani din bugetul european alocat Romaniei si sub 15% rambursat beneficiarilor.

Daniela Nemoianu, Partener Executiv la KPMG in Romania subliniaza: “Perioada care va urma reprezinta una dintre cele mai mari provocari pentru sectorul public – prioritaile sunt numeroase, iar constrangerile bugetare pentru Romania anilor 2012-2020 sunt semnificative. Fie ca este vorba de Coridoarele de transport IV sau IX, de dezvoltarea proiectelor de energie alternativa, de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, de reabilitarea sistemelor de irigaii sau de sistematizarea cursurilor de apa pentru prevenirea inundaiilor, de modernizarea porturilor, aeroporturilor si cailor ferate, de staiunile balneo-climaterice, sau de proiectul de cercetare ELI, de infrastructura in sanatate i educaie, toate acestea, la care se adauga proiectele regionale i locale, implica un exerciiu amplu de proiecii strategice sustenabile, capabilitai de administrare i management extinse din partea autoritailor i instituiilor publice, resurse specializate i dedicate, capacitatea de a propune proiecte viabile i eligibile pentru absorbia banilor europeni, eficiena i transparena la toate nivelurile i pe parcursul tuturor etapelor.

Romania poate invaa in orice moment din exemplele pozitive sau nereuitele arilor care au fost active in absorbia fondurilor europene inaintea noastra, putand sa adapteze cele mai bune practici i cele mai avansate metodologii la specificul local. Autoritaile trebuie sa apeleze la specialiti pentru a face acest transfer de know-how i a fi in acelai timp conectate la pulsul mediului de afaceri local i internaional, inclusiv cel financiar, in condiiile intensificarii competiiei intre state pentru atragerea de finanari.”

Dupa cum mentioneaza Dinu Bumbacea, Partener Management Consulting i Sector Public, “Nivelul scazut al absorbiei fondurilor europene in Romania este cauzat in principal de lipsa unui proces consistent pentru elaborarea proiectelor. Nevoile sunt evidente, la fel si impactul pozitiv pe care aceste intrari nerambursabile l-ar avea asupra economiei romaneti. inand cont de stadiul de dezvoltare al economiei romaneti raportat la partenerii din Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa fie un beneficiar net, i nu un contribuitor net. Aceasta este singura modalitate prin care decalajul faa de economiile mai dezvoltate ar putea fi recuperat. Procesul de absorbie este insa complex i de durata, cu suiuri si coborauri – vorbim de depunere proiecte, aprobare proiecte, contractare, plai i, nu in ultimul rand, verificarea folosirii fondurilor de catre Uniunea Europeana. Investiia de timp i resurse in elaborarea proiectelor va fi rasplatita dupa parcurgerea tuturor acestor etape.