Rezultatele financiare ale pietei de arta

Casa Artmark a prezentat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, rezultatele financiare ale pietei de arta.

Cum poti cumpara o colectie de 30 de lucrari de arta cu doar 5.000 de euro?

De ce piata de arta din Romania a devenit extrem de tentanta pentru investitori?

Cine sunt cei mai cotati artisti si ce randament au avut investitiile in operele de arta?

Reprezentantii Casei Armark au incercat sa ofere raspunsurile la aceste intrebari la conferinta organizata astazi, 25 ianuarie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucuresti.

Despre succesul inregistrat de Casa Artmark pe piata de arta din Romania si despre proiectele pe care le va desfasura Casa Artmark a vorbit Manuela Plapcianu, CEO Artmark.

Din octombrie 2009, Manuela Plapcianu s-a alaturat celor doi asociati (Alexandru Baldeafoto si fondul olandez de investitii Artmark International BV), preluand pozitia de CEO Artmark si mandatul de a organiza procesele operationale si de a dezvolta regional activitatea de repunere in circulatie si in valoare a patrimoniului artistic local.

“Astazi va vom impartasi cateva dintre pricipalele realizari ale Artmark, cateva dintre palnurile Artmark, cateva repere legate de piata de arta din Romania in general“, a spus in deschiderea conferintei Manuela Plapcianu, CEO Artmark.

Evolutia Artmark in anul 2010

In doi ani de la lansare, Casa de Licitatii Artmark controleaza aproape 70% din piata tranzactiilor de arta din Romania, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Artmark.

“Piata romaneasca de arta a avut intre 2009 si 2010 o evolutie specaculoasa. Ea a crescut cu aproximativ 224%, respectiv de la 3,7 milioane de euro la 8,3 milioane de euro“, a declarat in cadrul conferintei de astazi Manuela Plapcianu, CEO Artmark (foto).

Vanzarile Artmark prin casa de licitatie au crescut cu 306%, respectiv de la 1,8 milioane de euro, in 2009, la 5,5 milioane de euro, in 2010, a completat Manuela Plapcianu.

Din randul celor mai cunoscute case de licitatii din Romania, Artmark a inregistrat la sfarsitul anului 2010 vanzari in valoare totala de 5,5 milioane de euro.

Aceasta cifra reprezinta 68% din volumul total al vanzarilor inregistrare anul trecut pe piata romaneasca de arta, pozitionand Artmark in fruntea celor mai performante companii din domeniul artei.

Recorduri atinse la licitatiile organizate in 2010

Compania Artmark a reusit sa tranzactioneze cea mai scumpa lucrare vanduta vreodata pe piata de arta din Romania – “Pastorita”, tablou semnat de Nicolae Grigorescu si vandut pentru suma de 175.000 de euro.

“Sunt extrem de multe recorduri, atat recorduri de autor – peste 100 de recorduri de autor in anul 2010 – cat si recorduri de adjudecare – licitatia capodoperelor de impresionism si postimpresionism“, a subliniat Manuela Plapcianu.

Performanta Casei Artmark la care face referire Manuela Plapcianu a fost rata de adjudecare in proportie de 100%, in cadrul Licitatiei 12+1 Capodopere Impresioniste si Postimpresioniste, dar si alte doua vanzari- record in valoare de peste 100.000 de euro fiecare, ale operelor semnate de pictorii Nicolae Tonitza si Nicolae Grigorescu.

Cota de piata Artmark in 2010 si premiere

Daca in 2009 Artmark avea o cota de piata de 48% din volumul vanzarilor efectuate de casele de licitatii romanesti, in anul 2010, cota de piata a crescut cu 20%, acoperind astfel trei sferturi din totalul tranzactiilor de arta ale pietei si ajungand la 68%.

Printre premierele obtinute de Casa Artmark, in efortul de a sustine piata de arta romaneasca, se numara lansarea, in 2009, a Indexului Artmark, primul instrument de pe piata de arta romanesti, creat cu scopul de a-i ajuta pe cei interesati sa exploreze valoreade piata a operelor de arta.

“Lansarea Indexului pietei de arta romanesti a fost un eveniment foarte important, care a avut un efect extrem de important asupra investitorilor, asupra increderii in piata de arta, pana la urma, asupra tranzactiilor de pe piata de arta“, a aratat Manuela Plapcianu.

Din seria premierelor Artmark au mai facut parte organizarea primul duplex national intre doua sali de licitatie de arta situate in orase diferite, depasirea a peste 100 de recorduri de autor stabilite in cadrul celor 12 licitatii organizate in 2010 si prima licitatie din Romania cu vanzari de peste 1,2 milioane euro.

Topul vanzarilor Artmark

Manuela Plapcianu a prezentat un top al celor mai bine vandute tablouri in cadrul licitatiilor organizate de Artmark.

“In anul 2010, am reusit intr-un fel sau altul, sa reintroducem in expunerea muzeala doua capodopere adjudecate in licitatiile Artmark: este vorba despre Car cu boi al lui Nicolae Grigorescu si Golgota al lui Nicolae Tonitza. Carul cu boi se afla la Muzeul National Brukenthal din Sibiu iar Golgota este in Ploiesti, la Muzeul Quintus“, a declarat Manuela Plapcianu.

Iata lista tablourilor care s-au vandut la sume de peste 100.000 de euro

Nicolae Grigorescu – Pastorita (Foto), 175.000 euro Camil Ressu – Aise, 160.000 euro Nicolae Grigorescu – Car cu boi, 155.000 euro Stefan Luchian – Garoafe, 140.000 euro Stefan Luchian – Maci 132.000 euro Marcel Iancu – Port, 130.000 euro Nicolae Tonitza – Golgota, 125.000 euro Nicolae Tonitza – Fata in roz,120.000 euro Nicolae Grigorescu – Panselute, 115.000 euro Max Herman Maxy, “Trei muzicieni”, 110.000 euro Nicolae Tonitza – Minora, 104.360 euro Ion Tuculescu – Noapte la Stefanesti,  100.000 euro

Tags: arta, Artmark, cifra, licitatie, piata, rezultate financiare, romania, tablou, top