Casa ecologica – inventie romaneasca

Laurentiu Breaz din Aiud a descoperit un material ecologic de constructie pentru care a fost premiat la targurile de inventica din strainatate. Casa ecologica bazata pe aceasta inventie romaneasca este realizata cu anumiti boltari inventati de Laurentiu. Aceasta casa are o pierdere mult redusa de caldura, este ieftina si rezista la factori externi ca precipitatii, vibratii, seisme. In plus, construirea unui nivel de casa ecologica se face in aproximativ 8 ore.

Materialul numit BSF (boltar din spuma poliuretanica prefinisat prin placare cu fibrociment) are o conductibilitate termica mai mica decat a polistirenului cu 60%, ceea ce se traduce intr-o mai buna izolare termica si in cheltuieli mai mici pentru incalzire, a declarat inventatorul pentru Adevarul.

Boltarii sunt elemente modulare de forme si dimensiuni standard, din care pot fi construite case cu doua etaje si mansarda. Corpurile de spuma sunt armate cu beton si fier-beton, ceea ce le asigura rezistenta seismica. Spuma este total impermeabila si rezista la temperaturi de la -40 pana la 100 de grade Celsius. Boltarii sunt folositi pentru pereti despartitori si exteriori, iar zidul obtinut nu mai are nevoie de finisare. Astfel, timpul de constructie al unui etaj se scurteaza considerabil, la doar 8 ore cu 2-4 muncitori necalificati. Realizarea unei locuinte cu boltari de spuma poate fi urmarita in intregime pe site-ul companiei Folex.

O casa de 200mp construita cu acest material se ridica la 60,000 de euro. Anul trecut Breaz a construit cinci locuinte folosind acest sistem, iar anul acesta, doar doua.

Pentru inventarea BSF-ului, Laurentiu Breaz a primit medalia de aur la Targul International de Inventica de la Nurnberg si medalii de argint in China, Taiwan si Ungaria. De asemenea, a fost distins cu Ordinul International de Merit in Inventii in Grad de Cavaler de catre Federatia Nationala a Asociatiei de Inventatori, devenind astfel unul dintre cei 50 de oameni din lume care au primit acest titlu.

Aiudeanul mai are la activ 20 de inventii si a primit deja brevete pentru noua dintre ele.