Intrebari despre menstruatie si raspunsurile acestora!

Menstruaţia face parte din viaţa oricărei femei pregătita să facă copii. Nu înseamnă că trebuie să îţi doreşti acest lucru, ci doar că organismul tău îţi spune că eşti pregătită. În fiecare lună, ţesuturi membranare noi se formează în uter, pentru a-l pregăti pentru sarcină.

Într-un anumit moment, de obicei la jumătatea perioadei dintre ciclurile menstruale, ovarele eliberează un ou denumit ovul. Dacă ovulul este fecundat de un spermatozoid, membrana mucoasă rămâne intactă. Dar dacă niciun ovul nu este fecundat, uterul va începe să sângereze la aproximativ 14 zile după ovulaţie pentru a elibera corpul de membranele, particulele şi fluidele care s-au format în uter. Aceasta durează câteva zile şi poartă numele de menstruaţie. Iata cele mai comune intrebari despre menstruatie!

Se poate sau nu sa raman insarcinata daca sunt la menstruatie?

Cea mai controversata problema legata de perioada de menstruatie este aceea daca putem sau nu sa ramanem insarcinate. Desi este mai putin obisnuit sa se intample acest lucru, o sarcina poate debuta si in perioada de menstruatie.

De aceea cel mai bine este sa ne protejam chiar si atunci. Cea mai intalnita metoda de protectie este prezervativul, constituind o alegere excelenta, deoarece protejeaza si de bolile cu transmitere sexuala. O alta alegere contraceptiva este folosirea pastilelor anticonceptionale. Spre deosebire de alte metode de contraceptie, acestea pot influenta volumul de sange pierdut in timpul menstruatiei si pot contribui la reglarea ciclului menstrual, fortand instalarea unui ciclu de 28 de zile. Anumite femei opteaza pentru metoda naturala de calculare a perioadei fertile.

Atentie, nu intotdeauna instalarea menstruatiei este un indicator care te anunta ca nu esti insarcinata. Exista multe femei care manifesta menstruatia peste sarcina in special in prima luna dupa conceptie.

Daca simti ca ceva ar putea sa nu fie in regula si stii ca ai avut contacte sexuale neprotejate in luna anterioara, cel mai indicat este sa urmaresti daca menstruatia este normala – din punct de vedere cantitativ, al consistentei si al duratei, dar si eventualele semne care te pot avertiza ca esti gravida: ameteli, dureri de cap, stari de oboseala etc.  

Pot avea menstruatie daca sunt insarcinata?

Daca esti insarcinata nu poti avea menstruatie, insa poti avea sangerari atunci cand esti insarcinata. Nu este vorba de menstruatie, insa sangerarea in prima parte a sarcinii poate semana cu o menstruatie. Daca ai sangerari in timpul sarcinii, mergi la ginecolog pentru a stabili cauza.

Cat de mult este normal sa sangerezi la menstruatie?

Cantitatea de sânge diferă de la o femeie la alta. Dar în general pare mai mult decât este. Volumul mediu de sânge pierdut nu este mai mare de patru linguri. Majoritatea fetelor şi femeilor sângerează mai mult în primele zile ale menstruaţiei. Există mulţi factori care influenţează cantitatea şi perioada sângerării. În afară de factorii ereditari, puteţi sângera mai mult sau mai puţin din cauza: nivelului de stres, regimului alimentar, metodelor contraceptive alese (atât pastilele cât şi steriletele pot afecta cantitatea de sânge eliminată) sau după o naştere.

De ce am crampe si dureri in timpul menstruatiei?

Multe fete şi femei simt dureri în timpul sau imediat înainte de menstruaţie. Durerea este cauzată în primul rând de contractarea uterului pentru a curăţa mucoasa uterină. Pentru a reduce durerea, încercaţi să puneţi un prosop cald în zona lombară. Calmantele cu ibuprofen sau ibuprofen combinat cu paracetamol pot ajuta de asemenea la diminuarea durerii. La fel de utile pot fi şi exerciţiile, deoarece corpul elimină endorfine în timpul mişcării. Gândeşte-te la endorfine ca fiind asemenea unor calmante cu care te-a înzestrat natura. Alte persoane recurg la o carte sau un film favorit şi un bol de îngheţată, consumând remedii naturale sau aprinzând luminări parfumate. Orice te ajută să te relaxezi poate fi un lucru bun. Descoperă ce funcţionează pentru tine – aici nu există lucruri bune sau greşite.