Romcab se pregateste sa emita obligatiuni si sa se listeze la prima categorie a Bursei

Producatorul de cabluri Romcab Targu Mures pregateste o emisiune de obligatiuni ce va putea fi convertita in actiuni, a declarat administratorul companiei Zoltan Prosszer. De asemenea, Romcab ia in calcul si o majorare de capital in paralel cu trecerea la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti.

In prezent, Romcab – simbol MCAB – este cotata pe Rasdaq, piata cu lichiditate scazuta. Iar compania se gaseste intr-un proces accelerat de extindere, dupa ce si-a deschis o noua fabrica de cabluri la Acatari, langa Targu Mures, care are o capacitate similara cu vechea unitate de productie, desi se intinde pe o suprafata de trei ori mai mica.

Investitia a fost realizata printr-un proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar finantarea a fost asigurata de EximBank. Valoarea proiectului a fost de 14 milioane de euro la care s-au adaugat inca 3 milioane de euro – cheltuieli aditionale. Grantul a fost de 5 milioane de euro.

Potrivit lui Traian Halalai, presedintele EximBank: “Colaborarea cu Romcab are o semnificatie aparte pentru ca ne-a permis sa sustinem o companie care a demonstrat capacitatea de a genera idei cu efect atat la nivelul activitatii sale, cat si pe orizontala prin crearea de noi locuri de munca si stimularea activitatii altor companii aflate pe lantul economic. Prin acordarea unui mix de produse in valoare de circa 200 de milioane de lei, am reusit sa contribuim nu numai la dezvoltarea companiei si a zonei, ci si la atragerea de fonduri europene. Suntem in discutii pentru a extinde colaborarea si expunerea noastra pe aceasta companie si speram ca in curand sa anuntam pasii inainte facuti in colaborarea noastra. Incercam sa avem in portofoliu cat mai multe parteneriate de acest gen care sa genereze o relatie de tip win-win cu mediul de afaceri si cred ca am facut progrese semnificative in acest sens”.

Romcab exporta peste jumatate din produsele fabricate, dar problema este ca cea mai mare parte a cuprului utilizat pentru fabricarea de cabluri provine din import, in special din Polonia, ceea ce se vede in costurile cu transportul materiei prime. Din acest motiv reluarea exploatarii zacamintelor de cupru de la Rosia Poeni de catre Cupru Min, care cauta in prezent un investitor, ar fi potrivit lui Zoltan Prosszer „mana cereasca”. El a exemplificat ca functionarea combinatului de cupru KGHM, similar Cupru Min, reprezinta un mare avantaj pentru Polonia si pentru fabricantii de cabluri din tara respectiva.

Trebuie precizat insa ca in timpul in care statul roman inca se gandea daca sa privatizeze sau nu companiile pe care le mai detinea, Polonia n-a ezitat sa vanda, in ianuarie 2010, o participatie de 10% la KGHM, al doilea mare producator de cupru din Europa, pentru 720 de milioane de dolari.

Mentionam ca principalii actionari ai Romcab sunt Sadalbari Targu Mures (69%) si Morgan Stanley (22,29%).