Romgaz va fi listata cu o intarziere de 6 luni

romgaz

Listarea la bursa a producatorului de gaze naturale Romgaz Medias, cotrolat de stat, va fi derulata pana la sfarsitul lunii martie 2013, cu aproape sase luni intarziere fata de programul initial, rezervele de gaze ale companiei urmand sa fie evaluate de un consultant.

“Consultantul pentru tranzactia Romgaz a recomandat ca evaluarea rezervelor de gaze ale companiei sa fie facuta inainte de oferta publica initiala. Suntem in procesul angajarii unui consultant care sa faca evaluarea, care speram sa fie gata pana la sfarsitul anului. Suntem ferm decisi sa lansam oferta publica initiala la Romgaz pana la finele lunii martie 2013″, se arata in memorandumul de politii fiscale si economice asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International, document obtinut de Mediafax.

Consortiul format din Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment (RCI) va intermedia oferta prin care 15% din actiunile Romgaz vor fi plasate pe bursa de la Bucuresti.

Listarea la bursa a Romgaz, la fel ca si a Hidroelectrica, era programata pentru cel tarziu mijlocul lunii octombrie, potrivit angajamentelor anterioareale Executivului.

“Vom rata termenul pentru vanzarea actiunilor la Romgaz si Hidroelectrica pana la mijlocul lui octombrie. Intentionam sa listam prin oferta publica initiala 10% din capitalul Hidroelectrica dupa ce va iesi din insolventa”, se spune in memorandum.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie.

Transportatorul national de gaze Transgaz Medias va derula la mijlocul lunii septembrie o oferta publica secundara pentru vanzarea pe bursa a inca 15% din actiunile companiei. Operatiunea era programata initial pentru sfarsitul lui iunie, dar a fost amanata din motive tehnice. Transgaz este listata pe bursa din 2008, cu un pachet reprezentand 10% din titluri.

Totodata, Guvernul s-a angajat sa grabeasca pregatirile de vanzare a 10% din actiunile Nuclearelectrica, dar va rata cu trei luni termenul stabilit initial pentru finele anului 2012. Nuclearelectrica opereaza centrala de la Cernavoda.