UPDATE | UE refuza șantajul grecesc. „Aveti acordul actual sau nimic!”

UPDATE2: Ministrul olandez de Finante, care a prezidat reuniunea de luni, a anuntat ca Atena are termen pana vineri sa ceara o prelungire a actualului plan de salvare.

UPDATE: Nici UE nu accepta sa se lase santajata de Grecia.  Ministrii de Finante ai Uniunii sunt de acord sa poarte noi discutii cu reprezentantii Atenei DACA si CAND actualul guvern grec va fi dispus, la randul sau, sa accepte o extindere a actualului pachet de asistenta, care obliga la reforme si reduceri de cheltuieli. Anuntul a fost facut de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Grecia a fost cea care a pus, practic, punct reuniunii de luni, denuntand drept inacceptabila „insistenta” cu care se cere Atenei sa accepte conditiile din precedentul plan de salvare.

Faptul ca UE nu cedeaza si prezinta guvernului Tsipras drept unica optiune extinderea acordului care expira pe 28 februarie trimite in derizoriu propunerile noilor conducatori politici de la Atena. Intre altele, grecii cereau UE sa-i ajute financiar pentru a putea rascumpara titluri de stat de 7 miliarde de euro ajunse la maturitate, acordarea unui nou credit-punte etc. In rezumat, toate aceste solicitari presupuneau ca noi bani sa fie acordati Greciei concomitent cu reducerea angajamentelor de reforma…

Grecia a respins luni ca „absurda si inacceptabila” oferta UE in deschiderea negocierilor asupra unui nou acord care sa permita tarii sa-si plateasca datoriile.

Ministrii europeni de Finante s-au intalnit la Bruxelles pentru noile negocieri, in cadrul carora Atena vrea sa obtina o restructurare a datoriilor.

FMI si UE insista ca nu ar trebui schimbate conditiile imprumutului masiv, de 240 de miliarde de euro, angajat de guvernul anterior.

„Insistenta unora in legatura cu felul cum guvernul grec ar trebui sa implementeze acordul este irationala si nu poate fi acceptata. Cei care tot invoca acest aspect pierd timpul si, in aceste conditii, nu poate fi incheiata o intelegere astazi”, a spus un oficial grec, conform BBC.

Acordul curent expira pe 28 februarie. Un eventual nou acord trebuie aprobat de guvernele statelor UE iar timpul trece si, in absenta unui compromis, Grecia risca sa ramana fara bani.

Wolfgand Schauble, ministrul german de Finante, s-a declarat sceptic ca se va ajunge la o intelegere cu reprezentantii cabinetului Tsipras.

„Problema este ca Grecia a trait peste posibilitati multa vreme si nimeni nu mai e dispus sa dea Greciei bani fara garantii”, a declarat el.

In schimb, ministrul francez Michel Sapin este de parere „trebuie respectata” schimbarea politica de la Atena. El a cerut grecilor sa accepte extinderea acordului actual tocmai pentru a permite continuarea negocierilor.

De mai mult timp spune ca e nevoie si premierul de la Atena, Alexis Tsipras. Intr-un interviu pentru Stern el a invocat faptul ca reformele necesare si efortul de a lasa in urma „managementul prost” in urma „cer timp”.

Ma astept la negocieri dificile. Cu toate acestea, sunt increzator (…) Va promit ca in sase luni Grecia va fi o tara complet diferita”, a estimat Tsipras.

Grecii au propria lor perspectiva asupra unui nou acord de finantare: aceasta „viziune” implica un credit-punte pentru a permite tarii sa traverseze urmatoarele sase luni si sa-si rascumpere bondurile (titlurile de stat) in valoare de 7 miliarde de euro care ajung la maturitate.

Datoria Greciei ar trebui refinantata partial tot prin titluri de stat ce ar urma sa fie purtatoare de dobanda corelata cu cresterea economica(!).

De asemenea, noua conducere politica a Greciei vrea o reducere a tintei primare de excedent (care trebuie realizat de guvern) de la 3% la 1,49% din PIB.

Desi nu a realizat, practic, nimic in privinta relatiei cu finantatorii si creditorii externi, guvernul lui Tsipras se mentine popular: potrivit sondajelor, 79% dintre cetateni sustin politicile guvernamentale si 74% considera ca actuala strategie de negociere va reusi.