Schimbarile climatice vin cu boli mortale

Impactul incalzirii globale – acum recunoscut pe larg si denumit ,,schimbari climatice” – poate fi vazut si simtit peste tot pe pamant. De la evenimentele meteo extreme pana la cresterea nivelului marii, problema a devenit foarte reala si mai multe natiuni din intreaga lume s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Cel mai dramatic dintre aceste impacturi poate fi martor in Arctica. Incalzindu-se de doua ori mai mult decat media globala, gheata din Marea Arctica se micsoreaza anual, iar placa de gheata din Groenlanda a devenit instabila. Poate ca una dintre cele mai tulburatoare schimbari din zona se produce subteran in permafrost, un strat inghetat de sol care acopera peste 25% din emisfera nordica. Incet se dezgheata inca din anii 1980, microbii cu dormanta lunga, agentii infectiosi, virusurile antice si sporii se trezesc acum, ajungand in aprovizionarea cu apa, sol si alimente din apropiere.

Anthrax

La inceputul secolului XX, peste un milion de reni au cedat ,,ciumei sibiene”, cunoscuta sub numele de Anthrax in lumea occidentala. Numai in Siberia de Est, exista aproximativ 285 de terenuri de inmormantare a renilor, dintre care sunt cunoscute locatiile exacte doar la 77. Potrivit unor cercetatori, permafrostul arctic – conservatorul perfect pentru microbi si virusi datorita conditiilor sale reci, intunecate si fara oxigen – contine pana la 1,5 milioane de carcase de reni infestati cu antrax, ale caror spori pot supravietui mai mult de 100 de ani. In 2016, un focar a avut loc dupa ce s-a dezghetat o carcasa de ren in varsta de 75 de ani, eliberand spori infectiosi in aprovizionarea cu apa, sol si alimente din apropiere. Peste doua 300 de reni au murit si 72 de pastori, inclusiv 41 de copii au trebuit sa fie spitalizati. Un baiat de 12 ani si-a pierdut viata. Oamenii de stiinta se tem ca acesta nu poate fi un caz izolat.

Ciuma bubonica

Antraxul nu este singurul pericol care se ascunde in permafrost. Un studiu din 2011 a detectat si secventa ADN a ciumei bubonice, o boala care a ucis peste 20 de milioane de oameni in Evul Mediu, in regiune. Dand nastere temerilor ca germenii din secolele 18 si 19, eliberati de topirea permafrostului pot reveni, in special in zonele in care victimele acestor infectii au fost ingropate.

In 35 de tari din lume apar inca sporadic focare de ciuma bubonica extrem de contagioasa, iar cazurile sunt in crestere. In Mongolia, cel putin o persoana moare din cauza ciumei in fiecare an, in timp ce un baiat in varsta de 10 ani a luat ciuma bubonica in 2016, in timp ce vana cu bunicul sau in Muntii Altai din Siberia. Vaccinurile pentru mai mult de 15.000 de persoane au fost transportate in zona si au fost puse in carantina pentru a elimina focarele ulterioare. Desi oamenii de stiinta sunt de acord ca relatia dintre ciuma si schimbarile climatice nu este inca inteleasa pe deplin, cresterea ei poate fi atribuita faptului ca bacteria supravietuieste si se inmulteste in microbii din sol si apa. Cand rozatoarele se instaleaza, sapa sau locuiesc in sol, intalnesc bacteria si apoi o raspandesc prin purici.

Gripa spaniola

Gripa spaniola a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni in intreaga lume intre 1917 si 1918. Se estimeaza ca aproximativ 500 de milioane de oameni sau o treime din populatia lumii s-au infectat cu acest virus. In speranta de a gasi un specimen hibernant al virusului, un om de stiinta din San Francisco, cu numele de Johan Hultin, a calatorit in Alaska in 1997 si s-a intors acasa cu probe excavate obtinute dintr-un cimitir cunoscut ca avand mai multe victime ale gripei spaniole. Cu ajutorul doctorului Jeffery Taubenberger, au decodat intreaga secventa ADN a virusului si au re-dezvoltat cu succes un virus activ – dovedind ca tulpinile de virus pandemic pot hiberna intr-o perioada lunga de timp si reapar pe o varietate de cai, o data. dezghetat, ceea ce ar trebui sa afecteze eforturile de prevenire.

Variola

In anii 1890 Siberia a cunoscut un focar masiv de variole. Sute de cadavre infectate au fost ingropate sub stratul superior al permafrostului de langa raul Kolyma. Dupa mai bine de o suta de ani, apele inundate ale raului, accelerate de topirea permafrostului, au inceput acum sa erodeze malurile unde sunt ingropate cadavrele. Pentru a complica o problema deja urata, o echipa de cercetare a achizitionat si a reasamblat intreaga secventa ADN a genomului din corpul unui copil care a murit in secolul al XVII-lea in 2016, confirmand temerile ca variola nu a fost eradicata de pe planeta, ci doar de pe suprafata sa.

In 1980, la doar cateva luni de la ultimul deces accidental cunoscut legat de boala, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca variola, sau virusul Variola, au fost eradicate. Astazi, singurul stoc ,,oficial” de virus poate fi gasit in doar doua locuri – Centrul american pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta, Georgia si la VECTOR, langa Novosibirsk, Rusia. Cu toate acestea, stocurile vii uitate au fost descoperite in Bethesda, Maryland in 2014, ceea ce a provocat temeri ca alte institutii ar fi putut inlocui unele dintre stocurile lor.