Scufundari in Vama Veche

In Vama Veche marea isi arata partea mai salbatica, de aceea poate ar fi tentant sa-i explorezi si partea din adancuri. Daca pana acum activitatile unei vacante in Vama includeau, printre beri si plaja, contemplari indelungi de pe mal catre orizont, poate chiar si o plimbare intr-o barca de pescar, de curand am aflat ca activitatile din Vama s-au mai diversificat: la Corsarul se pot face scufundari. Mai exact, scuba diving ca la carte, cu echipament, instructaj si declaratie pe proprie raspundere pentru a putea admira marea din adancuri.

Si chiar daca de pe mal, marea din Vama pare mereu foarte ascunsa si in culori opace, cei care au avut curajul sa exploreze adancul marii au avut ce povesti. “E interesant cum se vede vegetatia in lumina care patrunde in adanc, sunt multe alge si pietre, bancuri de pesti, crabi si scoici, din care ai mai multe de ales ca suvenir, decat din ce ajunge la mal”, poveste un curajos care a rezistat sub apa aproape 30 de minute.

Instructorii de la Corsarul, membri ai unei scoli de scafandri, te echipeaza cu un costum, un tub de oxigen de aproximativ 10 kg si o centura de greutati care cantareste cat 10% din greutatea corpului tau. Dupa ce primesti instructajul despre limbajul semnelor sub apa si regulile de urmat, pornesti pe picioarele tale de la mal spre adanc. Astfel, pentru cineva mai firav e mai greu, dar nu imposibil, daca exista vointa.

Au mai iesit la suprafata doua fete si se apropie de mal cu miscari greoaie. “A fost obositor, dar a meritat. Am fost putin speriata ca n-o sa pot rezista mult sub apa, dar cred ca au trecut 20 de minute. Instructorul care ne-a insotit ne-a spus ca eram la o adancime de trei metri. Daca mai inaintam, incepea sa creasca presiunea. Eu am vazut un calut mic de mare”, spune entuziasmata una din ele.

O sesiune de scuba diving la Corsarul costa 120 de lei, aici intrand echiparea, instructajul si scufundarea propriu-zisa care dureaza 30 de minute. Instructorii de aici sunt dornici sa dea lectii atat pasionatilor, cat si curiosilor, sa povesteasca din intamplarile lor din adancuri. De la ei am aflat cum doi indragostiti si-au dat tuburile de oxigen jos, in timp de se aflau la adancime, pentru un sarut de neuitat.