Radio Romania Cultural premiaza cultura romaneasca

Mircea Albulescu, Nora Iuga, Razvan Mazilu sunt cateva dintre personalitatile premiate in cadrul celei de-a 15-a editii a Galei Radio Romania Cultural, eveniment care a avut loc pe 23 martie 2015, la Teatrul Odeon.

Din dorinta de a aplauda la scena deschisa si de a premia performantele unor oameni care au demonstrat talent si viziune in domenii precum teatru, literatura, arte plastice, stiinta, educatie si multe altele, Radio Romania Cultural organizeaza anual o gala, in luna martie, unde personalitati marcante ale vietii cultual – artistice sunt premiate. Intr-un cadrul festiv, la Teatrul Odeon, ieri seara s-au adunat personalitati ale scenei artistice romanesti, jurnalisti, politicieni, precum si multi alti oameni care au dorit sa-i sarbatoreasca pe castigatori si nominalizati.

Castigatorii premiilor speciale ale Galei Radio Romania Cultural au fost: actorul Mircea Albulescu, care a obtinut „Premiul de Excelenta”, coregraful Gigi Caciuleanu, care a primit „Premiul Lux Mundi” si compozitorul Dan Dediu, rector al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, caruia i-a fost inmanat „Premiul In memoriam Iosif Sava”.

In afara de cele trei categorii speciale, au mai fost oferite premii la inca 9 sectiuni. Astfel, potrivit site-ului Radio Romania Cultural, scriitoarea Miruna Vlada a obtinut premiu la sectiunea „Poezie”, pentru volumul „Bosnia. Partaj” (Editura Cartea Romaneasca), scriitoarea Nora Iuga a fost premiata la categoria „Proza”, pentru cartea „Harald si luna verde” (Editura Polirom), iar regizorul Alexander Nanau a primit un premiu la sectiunea „Film”, pentru documentarul „Toto si surorile lui”.

Premiul la sectiunea „Teatru” a fost decernat lui Razvan Mazilu, pentru valorizarea in dimensiune contemporana a musicalurilor „Cabaret” (montat la Teatrul German de Stat Timisoara) si „West Side Story” (o productie a Festivalului National de Teatru). Premiul la categoria „Arte Plastice” a fost obtinut de artistul plastic Teodor Graur, pentru expozitia „Nostalgia”, curator Raluca Voinea. La sectiunea „Muzica” a fost premiat violonistul Gabriel Croitoru, pentru Turneul National „Vioara lui George Enescu la sate”, iar premiul pentru „Educatie” a fost obtinut de Muzeul National al Taranului Roman, reprezentat de directorul Virgil Nitulescu, pentru organizarea „Atelierului de creativitate”.

Mircea Ignat a fost rasplatit cu un premiu la categoria „Stiinta” pentru activitatea de initiere a tinerilor olimpici in tainele cercetarii stiințifice și calificarea acestora in competiții internaționale de prestigiu din domeniu.

La sectiunea „Proiecte culturale si festivaluri” a fost laureat Festivalul International de Teatru de la Sibiu, reprezentat de directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu, fondator si director al festivalului, Constantin Chiriac.

Maria Balabas si Radu Croitoru au fost amfitrionii galei, iar momentele muzicale au fost asigurate de Analia Selis, Razvan Suma si Mariano Castro. Evenimentul a fost transmis in direct la Radio Romania Cultural si pe internet, iar TVR 2 si TVR HD vor difuza inregistrarea, vineri, 27 martie 2015, de la ora 20.10.