SIF Moldova propune triplarea capitalului social prin aport in numerar

Potrivit convocatorului AGA trimis marti de conducerea SIF Moldova catre Bursa de Valori Bucuresti, pe data de 5 aprilie actionarii vor discuta aprobarea majorarii capitalului social cu suma de 103,8 milioane de lei, prin aport in numerar.

Daca propunerea va fi aprobata, atunci capitalul social va ajunge la 155 de milioane de lei, iar societatea va emite 1,038 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Valoarea este de peste 13 ori sub pretul actiunilor de la finalul sedintei bursiere de marti, de 1,349 lei.

In AGA din aprilie, actionarii vor discuta si despre schimbarea cvorumului necesar pentru derularea AGA. In prezent, decizii importante, precum majorarea capitalului social sau vanzarea unor actiuni cu pondere foarte mare in portofolii, pot fi luate numai in adunari generale extraordinare, sedinte care in ultimii ani s-au mai intrunit doar la SIF Transilvania (SIF3). Conditiile minime de cvorum la celelalte patru SIF-uri sunt de 75% la prima convocare si de 50% la a doua convocare.

Cerintele de prezenta sunt prevazute in actele constitutive ale patru dintre SIF-uri. SIF Transilvania a reusit in urma cu cativa ani sa obtina in instanta eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenta, astfel ca adunarea extraordinara se poate intruni cu un cvorum de minim 25% din actiuni, conform legislatiei privind societatile comerciale.

Tot in data de 5 aprilie actionarii vor analiza si valoarea dividendelor pe care SIF Moldova ar urma sa le distribuie din profitul-record inregistrat anul trecut. Conducerea societatii a propus un dividend de 0,22 lei/actiuni, de peste doua ori mai mare decat cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu.

Valoarea totala a dividendelor care ar urma sa fie acordate in acest an este de 114,2 milioane de lei (26,3 milioane de euro) si reprezinta aproape 60% din profitul inregistrat anul trecut de SIF Moldova, de 191,5 milioane de lei (45,2 milioane de euro). Profitul de anul trecut este de doua ori mai mare decat cel din 2010.

Dividendul consistent propus in acest an este determinat de profitul-record inregistrat anul trecut de SIF Moldova, dupa ce a vandut catre Erste actiunile pe care le detinea la BCR. SIF Moldova a primit in schimbul a 6% din titlurile BCR o componenta cash de 123,6 milioane de lei si aproape 1% din actiunile Erste.

Raportat la ultimul pret de pe Bursa al actiunilor, de 1,349 lei/titlu, randamentul dividendului brut este de 16,3%. Societatea a inregistrat anul trecut venituri de 328,8 milioane de lei (77,5 milioane de euro), de aproape doua ori peste cele din 2010, iar cheltuielile au crescut cu 53%, la 99,6 milioane de lei (23,5 milioane de euro).

La finalul anului trecut, SIF Moldova avea un activ net de 1,097 miliarde de lei, suma cu aproape 5% sub nivelul din 2010, de 1,141 miliarde de lei. Actiunile SIF Moldova au crescut in acest an cu 25%. Raportat la ultima cotatie de la Bursa, capitalizarea SIF Moldova este de 700,2 milioane de lei (161,2 milioane de euro). Vezi integral “Convocatorul Adunarilor Generale Extraordinare si Ordinare a actionarilor SIF Moldova” din zilele de 5 si 6 aprilie 2012