Toate modalitatile prin care poti scapa de Coronavirus

coronavirus covid-2019 Girl in mask on the street. Stop pandemic and panic

A inceput cursa catre gasirea unui leac pentru Covid-19. Cercetatorii testeaza noi vaccinuri, reinvierea medicamentelor vechi si tratamente reaparitive dezvoltate initial pentru alte boli. Lucrurile se misca repede; in momentul in care cititi acest lucru, situatia s-ar fi putut schimba (in bine, speram). Deci, cum se gandesc oamenii de stiinta ca vor impiedica acest minuscul adversar viral? Iata cateva linii de atac.

Blocati-l

Fiecare particula a noului virus, SARS-CoV-2, este taiata in varfuri, care ii permit sa se ataseze de o celula umana, sa traga o gaura si sa se ingroape in interior. Ca si germenul care a provocat epidemia de SARS in 2003, se lipeste de o proteina pe celulele umane numita ACE2, care este predominanta in special in plamani si intestinul subtire. (SARS-CoV-2 este de cel putin 10 ori mai lipicios decat varul sau, ceea ce poate insemna raspandirea rapida a acestuia.) O modalitate de a opri invadatorul este sa-l impiedici sa se ataseze in primul rand. Asta incearca sa faca sistemul imunitar – trimite anticorpi care acumuleaza varfurile, astfel incat virusul nu se poate lipi de ACE2. Exista insa si alte modalitati de a obtine acelasi efect.

  1. Faceti un vaccin. Pentru imunitatea puternica, de lunga durata, un asa-numit vaccin viu atenuat este standardul de aur. Contine o versiune defanata a virusului pe care sistemul imunitar il poate utiliza pentru practica tinta, dar poate provoca infectii. De aceea, multi cercetatori lucreaza la vaccinuri care nu contin virusul intreg, ci doar varfurile exterioare. Amestecate cu molecule care stimuleaza imunitatea numite adjuvanti, vor genera un raspuns anticorp sigur.
  2. Luati plasma sanguina bogata in anticorpi de la persoanele care au supravietuit Covid-19 si injectati-o la pacienti nou infectati sau cu risc. Plasma nu va invata organismul cum sa combata virusul si o injectie nu va dura pentru totdeauna, dar ar putea fi o modalitate buna de a pregati lucratorii medicali inainte de a se indrepta spre un loc fierbinte.
  3. Inundati zona cu decors – molecule sintetice care arata ca ACE2 si pacalesc virusul sa se lege cu ele, protejand celulele pulmonare de deteriorare.
  4. Inventati medicamente care impiedica ACE2 sa se lege cu virusul. In teorie, acesti compusi ar actiona atat pe SARS cat si pe Covid-19, oprind virusii sa se lipeasca de celule. Dar ACE2 joaca o serie de alte roluri in tot corpul; ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a functiei renale si chiar a fertilitatii. Confruntarea cu aceasta ar putea avea consecinte periculoase.

Omoarati-l la contact

Toti virusii poarta straturi proteice de mare greutate pentru a-si proteja materialul genetic pretios de elemente. Noul coronavirus contine un strat exterior suplimentar de molecule grase. Aceasta este o veste minunata pentru oameni, pentru ca este usor sa deschizi cu dezinfectanti pe baza de sapun sau alcool. (Sapunul functioneaza cel mai bine si nu trebuie sa va deranjati cu lucrurile antibacteriene.) Fara stratul gras, virusul moare. Stergeti-l sau spalati-l in scurgere.

Sabotati-l din interior

Unicul scop al virusului in viata este de a deturna masinaria celulei gazda si de a-l forta sa faca copii virali. Prin schimbarea modului in care functioneaza acest utilaj, este posibil sa opreasca incercarile virusului. Medicamentele care au fost dezvoltate pentru a combate alte boli ar putea avea aplicatii off-label pentru Covid-19.

  1. Fosfat de cloroquina, utilizat de zeci de ani pentru tratarea malariei, modifica nivelul de pH al celulelor umane, facandu-le mai putin acide si mai putin ospitaliere pentru anumiti virusi. Cercetatorii exploreaza daca SARS-CoV-2 ar putea fi unul dintre ei. Clorochina poate reduce, de asemenea, inflamatia pulmonara care ucide unii pacienti cu infectie severa cu Covid-19. O problema: supradoza poate fi fatala.
  2. O clasa de medicamente numite inhibitori de proteaza, utilizata de mult timp pentru a trata HIV si hepatita C, perturba procesul de replicare virala. Proteazele sunt ca foarfecele moleculare; odata in interiorul celulei gazda, SARS-CoV-2 le foloseste pentru a taia suvite lungi de proteine in bucati utilizabile. Fara aceste foarfece, ciclul de viata al virusului nu poate continua.
  3. O alta clasa de medicamente vizeaza o enzima numita polimeraza, care inlatura copii ale materialului genetic al virusului, ARN, in interiorul celulei gazda. Doi candidati promitatori din aceasta categorie – remdesivir, initial dezvoltat pentru a trata Ebola si favoripiravir, au fost diseminati in primul rand impotriva gripei – inlocuiesc blocurile de constructie ale ARN si sunt incorporate in lant. Odata ce sunt acolo, polimeraza nu poate adauga piese noi, iar replicarea se opreste.